Talibanii preiau controlul asupra unui district din est şi îşi consolidează avansul teritorial

Eduard Pascu |
Data publicării:

Insurgenţii talibani au preluat controlul asupra unui centru districtual din provincia Laghman din estul Afganistanului, au anunţat joi oficiali afgani, relatează Reuters.

Este cel mai nou avans al talibanilor, dintr-o serie de câştiguri teritoriale recente. Dawlat Shah, un district izolat din provincie, a fost asediat de talibani timp de cel puţin o lună, au spus consilierii regionali Atiqullah Abdul Rahimzai şi Gulzar Sangarwal, transmite Agerpres.

Timp de peste o săptămână, armata afgană a încercat să obţină întăriri şi aprovizionări pentru forţele guvernamentale blocate în district, însă aceste eforturi au fost dejucate de talibani.

În cele din urmă, potrivit oficialilor, prin medierea localnicilor, s-a ajuns la o înţelegere cu talibanii pentru evacuarea forţelor guvernamentale. Nu au existat victime.

Talibanii mai duc lupte dure cu forţele de securitate şi într-un alt district, Ali Shang, amplificând îngrijorările în legătură cu situaţia generală de securitate în provincia Laghman, majoritar rurală.

În urmă cu o săptămână, talibanii au preluat controlul asupra unui district strategic din provincia Wardak, în centrul ţării, în apropiere de capitala Kabul. Cu câteva zile mai devreme, talibanii au ocupat un district din provincia Baghlan din nord.

Talibanii şi-au intensificat atacurile asupra capitalelor de provincii, centrelor districtuale şi bazelor de securitate după reducerea numărului de forţe internaţionale din Afganistan, care a început la 1 mai.

După 20 de ani de prezenţă a trupelor internaţionale în această ţară, retragerea, programată să se încheie la 11 septembrie, lasă Afganistanul în faţa unui viitor incert în contextul înmulţirii atacurilor insurgenţilor talibani.

Gruparea jihadistă Stat Islamic este de asemenea activă în această ţară. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel