Talibanii vor să pregătească o paradă militară cu echipamente americane. Înainte de părăsirea Kabulului, SUA au distrus zeci de avioane şi blindate MRAP

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Talibanii se pregăteau miercuri la Kandahar pentru o paradă militară cu echipamente donate de SUA precedentului guvern afgan învins după 20 de ani război, printre aceste materiale urmând să fie folosit probabil şi un elicopter american, transmite AFP.

Un lung şir de vehicule Humvee avansa încet pe o şosea din afara Kandaharului, al doilea cel mai mare oraş din Afganistan. Drapele talibane în culorile alb şi negru erau agăţate de antenele multora dintre aceste vehicule americane, a remarcat reporterul AFP, citat de Agerpres.

Combatanţi talibani erau de asemenea văzuţi la volanul unor camioane folosite de trupele internaţionale şi de cele afgane.

Cel puţin un elicopter Blackhawk a survolat oraşul, pilotat probabil de un fost pilot al armatei afgane. În imagini cu pregătirea paradei militare distribuite pe internet se observă un elicopter survolând acele locuri purtând drapelul talibanilor.

Oraşul Kandahar este leagănul mişcării talibanilor. De aici ei au pornit în 1996 ofensiva prin care au cucerit Afganistanul, rămânând la putere până în 2001, când au fost înlăturaţi de coaliţia internaţională condusă de SUA.

Potrivit mişcării islamiste, liderul acesteia, Hibatullah Akhundzada, care trăieşte într-o discreţie absolută, se află la Kandahar. Circulau zvonuri că acesta ar fi urmat să apară în public, ceea ce încă nu s-a întâmplat.

Mii de susţinători ai talibanilor au ieşit marţi pe străzile din Kandahar, într-un concert de claxoane şi de strigăte de 'Allah Akbar', bucuroşi de plecarea ultimilor soldaţi americani din Afganistan.

''Am învins superputerea. Afganistanul este cimitirul superputerilor'', scandau bărbaţi înarmaţi şi îmbrăcaţi în ţinutele tradiţionale.

 

SUA au distrus zeci de avioane, blindate MRAP, Humvee și un sistem de apărare aeriană, înainte de părăsirea Kabulului

 

Armata americană a făcut inutilizabile avioane, vehicule blindate şi un sistem de apărare antirachetă înainte de a părăsi aeroportul din Kabul în cursul nopţii de luni spre marţi, a indicat un înalt responsabil militar american, generalul Kenneth McKenzie.

Şeful comandamentului central al armatei americane, generalul Kenneth McKenzie, a declarat presei că soldaţii americani au "demilitarizat", adică au scos din uz, 73 de avioane înainte de a încheia podul aerian de două săptămâni pentru a evacua civilii fugind din calea regimului taliban.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel