Talibanii distrug infrastructura din Afganistan

Eduard Pascu |
Data publicării:

SUA condamnă atacurile talibanilor împotriva foştilor translatori afgani şi a altor afgani, precum şi pentru distrugerea infrastructurii, a declarat vineri o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, lansând un apel talibanilor să împiedice forţele lor să comită astfel de acţiuni, relatează Reuters.

"Condamnăm vehement atacurile ţintite, distrugerea infrastructurii vitale, precum şi alte atacuri împotriva populaţiei din Afganistan", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jalina Porter, într-o conferinţă de presă, transmite Agerpres.

În acelaşi timp, Tadjikistanul s-a declarat pregătit vineri să primească până la 100.000 de refugiaţi afgani, în timp ce talibanii susţin că au preluat controlul asupra unor zone vaste din Afganistan pe fondul retragerii forţelor SUA şi NATO de pe teritoriul afgan.

Talibanii controlează 90% din frontierele Afganistanului, ţară unde desfăşoară o ofensivă pe fondul retragerii forţelor străine, conform unei declaraţii făcute agenţiilor de presă ruse de un purtător de cuvânt al insurgenţilor, fără ca afirmaţiile sale să poată fi verificate în mod independent.

Ministerul afgan al Afacerilor Interne a anunțat că șapte luptători talibani au fost uciși și alți 13 răniți într-o operație a trupelor guvernamentale cu sprijinul forțelor aeriene din provincia Helmand, iar talibanii au confirmat că forțele lor au preluat controlul asupra zonei strategice Marjah.

O sursă guvernamentală a declarat pentru Al Jazeera că militanții talibani au preluat controlul și asupra sediului "Ghaziabad" din provincia Kunar, care este prima secție controlată de mișcare în estul țării. Purtătorul de cuvânt al talibanilor a anunțat, pe contul său de Twitter, că forțele guvernamentale au fugit din zonă și din sediul poliției și că mișcarea a confiscat un număr mare de arme, mașini și muniții.

Ofensiva talibană generează serioase preocupări ţărilor de la frontieră şi, în primul rând, Tadjikistanului, care împarte cu Afganistanul o frontieră comună de peste 1.200 de kilometri.

Această republică ex-sovietică, cu un regim autoritar, din Asia Centrală şi-a mobilizat joi armata in corpore pentru un exerciţiu surpriză de pregătire de luptă, ceea ce este o premieră. Exerciţii militare comune cu Rusia şi Uzbekistan sunt prevăzute pentru luna august în apropiere de frontiera afgană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel