Talibanii cuceresc încă două districte în Afganistan şi transmit un avertisment Turciei

Eduard Pascu |
Data publicării:

Talibanii au reiterat sâmbătă apelul către ''toate trupele străine'' din Afganistan să părăsească această ţară odată cu trupele americane, a căror retragere a fost stabilită de Washington să se încheie până pe 11 septembrie, relatează AFP.

''Prezenţa oricăror trupe străine în patria noastră, indiferent de numele lor, este inacceptabilă pentru poporul afgan şi Emiratul islamic'', menţionează talibanii într-un comunicat, făcând referire la ''unele informaţii din presă'', transmite Agerpres.

Acest avertisment survine după ce Turcia a propus săptămâna acesta, conform presei turce, menţinerea unor trupe străine pe teritoriul afgan pentru asigurarea securităţii aeroportului din Kabul.

În comunicatul talibanilor, aceştia mai susţin că ''securitatea aeroporturilor'' şi a reprezentanţelor diplomatice trebuie să fie responsabilitatea afganilor şi ''nimeni nu trebuie să spere la menţinerea unei prezenţe militare sau de securitate'' în Afganistan.

Între timp, militanţii talibani au cucerit încă două districte în Afganistan, relatează agenţia DPA. De la începutul retragerii trupelor americane şi ale altor state NATO din Afganistan, la 1 mai, în total circa 17 districte afgane au căzut sub controlul talibanilor.

Ultimele două districte cucerite, după lupte cu trupele guvernamentale, sunt Tolak, în provincia vestică Ghor, şi Zara, în provincia din nord Balkh. În cel din urmă forţele afgane erau de mult timp sub asediul talibanilor, care le-au tăiat recent aprovizionarea cu apă.

În capitala Kabul şapte persoane au fost ucise sâmbătă şi alte şase rănite în două explozii care au vizat microbuze în cartiere locuite de minoritatea şiită hazara, atentate deocamdată nerevendicate. Săptămâna trecută, o serie de atacuri care au avut de asemenea ca ţintă microbuze folosite în special de această minoritate s-au soldat cu cel puţin 10 morţi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel