Talibanii avertizează statele vecine Afganistanului să nu accepte baze americane pe teritoriile lor

S.I. Catalin |
Data publicării:

Talibanii au cerut miercuri ţărilor vecine Afganistanului să nu accepte ca Statele Unite să construiască baze pe teritoriile lor, avertizând că luptătorii lor vor reacţiona în faţa 'unei astfel de greşeli istorice', transmite AFP.

Informaţii publicate în ultimele zile în media afgane susţin că Statele Unite vor să dispună de o bază în regiune, care să le permită să intervină în viitor în Afganistan în caz de nevoie.

'Cerem urgent ţărilor vecine să nu permită acest lucru nimănui', afirmă talibanii într-un comunicat.

'Dacă o asemenea decizie ar fi luată, ar fi o gravă greşeală istorică (...) şi mujahedinii afgani nu ar rămâne tăcuţi în faţa unei astfel de provocări', avertizează ei, potrivit Agerpres.

'Am repetat de nenumărate ori că teritoriul nostru nu va fi utilizat împotriva securităţii altor ţări şi ne aşteptăm ca, în mod similar, celelalte state să nu permită ca teritoriul şi spaţiul lor aerian să fie folosit contra noastră', adaugă talibanii în comunicat.

Mai multe ţări vecine Afganistanului au autorizat armata americană, la începutul anilor 2000, să le utilizeze bazele aeriene pentru operaţiunile în această ţară.

Miercuri, ministrul pakistanez de externe, Shah Mehmood Qureshi, a respins în Senat informaţiile apărute în mai multe media despre un nou acord militar cu Statele Unite.

'Aceste informaţii nu au niciun fundament. Pakistanul, sub autoritatea lui Imran Khan (premierul ţării - n.red.) nu-i va autoriza niciodată pe americani să dispună de o bază pe teritoriul nostru', a spus el.

SUA şi talibanii au semnat în februarie 2020, în Qatar, un acord istoric ce prevede retragerea trupelor străine din Afganistan.

Washingtonul trebuie să-şi retragă cei 2.500 de militari încă prezenţi în Afganistan până la 11 septembrie, când se împlinesc 20 de ani de la atentatele din 2001 care au provocat invazia americană şi cel mai lung război în care au fost implicate Statele Unite.

Între timp, negocierile de pace între guvernul de la Kabul şi talibani sunt într-un punct mort, iar violenţele înregistrează o recrudescenţă în Afganistan.

Anunţul retragerii americane a amplificat temerile a numeroşi afgani că talibanii vor reveni la putere şi vor impune acelaşi regim fundamentalist ca în perioada în care au condus ţara, între 1996 şi 2001.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel