Talibanii au luat controlul asupra orașului Kandahar. SUA și Marea Britanie trimit soldați pentru evacuarea cetățenilor lor

Eduard Pascu / 13 aug 2021 / 08:11

Talibanii au cucerit Kandahar, al doilea oraș ca mărime din Afganistan, au declarat vineri mai mulți oficiali.

Este cea mai importantă înfrângere a guvernului afgan de la începutul ofensivei insurgenților, după retragerea trupelor internaționale, potrivit Reuters.

"După lupte grele, care au avut loc noaptea trecută, talibanii au luat controlul asupra orașului Kandahar", a declarat un oficial guvernamental pentru Reuters, după ce și militanții și-au anunțat victoria.

Forțele guvernamentale controlează în continuare aeroportul din Kandahar, care a fost a doua cea mai mare bază militară americană din Afganistan, pe durata misiunii de 20 de ani.

Pe 19 mai Baza Aeriană din Kandahar a fost predată de către Forțele Române forţelor de securitate afgane în cadrul procesului de încheiere a misiunii NATO Resolute Suport din Afganistan. Astfel, după o prezenţă de 19 ani, ultimii militari români, cei din Batalionul de Protecţie a Forţei Jderii, au plecat de pe aerodromul afgan după ce și-au îndeplinit cu succes misiunea ordonată în această zonă.

Talibanii au avansat în ritm vertiginos în ultimele zile. Joi au cucerit orașul Ghanzi, situat la 150 de km sud-vest de Kabul, deschizând astfel drumul către capitala Afganistanului. Este a zecea capitală de provincie care cade în mâinile insurgenților în decurs de o săptămână.

Pentagonul mobilizează mii de soldaţi ai Infanteriei Marine a SUA pentru o posibilă evacuare a ambasadei Statelor Unite din Kabul, Afganistan, informează New York Times. Administraţia Joe Biden ia în acest moment în calcul posibila prăbuşire a guvernului afgan în următoarele 30 de zile.

Ambasada americană din Kabul a emis o alertă pentru cetăţenii americani care se mai află în Afganistan ”să părăsească imediat ţara folosind orice cursă aeriană comercială posibilă”.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a fost întrebat într-o conferinţă de presă cum vor încerca autorităţile americane să evite o paralelă între evacuarea Kabulului şi căderea Saigonului, din timpul războiului din Vietnam.

”Nimeni nu abandonează Afganistanul”, a fost răspunsul oficialului american.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy