Talibanii au luat controlul asupra orașului Kandahar. SUA și Marea Britanie trimit soldați pentru evacuarea cetățenilor lor

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Talibanii au cucerit Kandahar, al doilea oraș ca mărime din Afganistan, au declarat vineri mai mulți oficiali.

Este cea mai importantă înfrângere a guvernului afgan de la începutul ofensivei insurgenților, după retragerea trupelor internaționale, potrivit Reuters.

"După lupte grele, care au avut loc noaptea trecută, talibanii au luat controlul asupra orașului Kandahar", a declarat un oficial guvernamental pentru Reuters, după ce și militanții și-au anunțat victoria.

Forțele guvernamentale controlează în continuare aeroportul din Kandahar, care a fost a doua cea mai mare bază militară americană din Afganistan, pe durata misiunii de 20 de ani.

Pe 19 mai Baza Aeriană din Kandahar a fost predată de către Forțele Române forţelor de securitate afgane în cadrul procesului de încheiere a misiunii NATO Resolute Suport din Afganistan. Astfel, după o prezenţă de 19 ani, ultimii militari români, cei din Batalionul de Protecţie a Forţei Jderii, au plecat de pe aerodromul afgan după ce și-au îndeplinit cu succes misiunea ordonată în această zonă.

Talibanii au avansat în ritm vertiginos în ultimele zile. Joi au cucerit orașul Ghanzi, situat la 150 de km sud-vest de Kabul, deschizând astfel drumul către capitala Afganistanului. Este a zecea capitală de provincie care cade în mâinile insurgenților în decurs de o săptămână.

Pentagonul mobilizează mii de soldaţi ai Infanteriei Marine a SUA pentru o posibilă evacuare a ambasadei Statelor Unite din Kabul, Afganistan, informează New York Times. Administraţia Joe Biden ia în acest moment în calcul posibila prăbuşire a guvernului afgan în următoarele 30 de zile.

Ambasada americană din Kabul a emis o alertă pentru cetăţenii americani care se mai află în Afganistan ”să părăsească imediat ţara folosind orice cursă aeriană comercială posibilă”.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a fost întrebat într-o conferinţă de presă cum vor încerca autorităţile americane să evite o paralelă între evacuarea Kabulului şi căderea Saigonului, din timpul războiului din Vietnam.

”Nimeni nu abandonează Afganistanul”, a fost răspunsul oficialului american.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel