Urmărește emisiunea live



UPDATE // Kabulul a căzut: Președintele Ghani a predat capitala talibanilor. SUA desfășoară o operațiune de evacuare

H.D. Hartmann, Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Talibanii au intrat „din toate părțile” în Kabul, capitala Afganistanului, potrivit unor informații venite chiar din interiorul Ministerului de Interne afgan.

UPDATE:

Imaginile disperării au fost surprinse pe aeropotul din Kabul unde civilii se înghesuie să urce într-un avion militar de transport al US Army.

 

Sursele din regiune ale Defense Romania confirmă faptul că leaderul taliban mullah Baradar nu a părăsit încă Doha, unde se află la conducerea biroului politic al alianței talibane.

Contrar informațiilor inițiale, Baradar nu se află în Kabul, pentru a negocia transferul pașnic al puterii. Defense Romania confirmă că o delegație militară talibană se află în palatul prezidențial, condusă de unul dintre locotenții de încredere a mullahului Baradar.

Evacuarea resortisanților occidentali are loc conform surselor locale, spațiul aerian al capitalei afgane fiind brăzdat de elicoptere militare americane și britanice care îi transferă spre aeroportul internațional din Kabul. Ultima cursă comercială indiană a decolat de pe aeroport, iar un avion special privat se află garat alături de pista principala a aeroportului, gata oricând să îl preia pe președintele Ghani și anturajul său în exil.

Situația din capitala afgană se schimbă de la oră la oră, uneori de la minut la minut.

Surse apropiate talibanior din Qatar confirmă că se pregătește decolarea spre Kabul a mullahului Baradar, pentru a prelua oficial puterea în Afganistan. Deplasarea comandatului taliban era așteptată abia mâine, luni dimineață, dar se pare că negocierile politice din palatul prezidențial de la Kabul au ajuns la un punct în care conducerea supremă talibană se simte îndeajuns de stăpână pe situația din capitală, pentru a se muta fizic în Kabul.

Diplomații altor țări europene au fost mutați într-o locație secretă în interiorul capitalei afgane. Aceasta este singura informație pe care Defense Romania o are despre situația ambasadelor altor puteri din Europa aliate cu SUA. Germania va asigura singură un culoar de evacuare a resortisanților germani din Afganistan. În acest moment, armata germană finalizează pregătirile pentru asigurarea unui pod aerian cu Kabul care să asigure evacurea în siguranță a cetățenilor germani aflați în Kabul și alte provincii afgane.

Anthony Blinken, secretarul de stat american, a confirmat într-un interviu pentru presa americană că SUA nu vor mai avea o prezență diplomatică în interiorul orașului Kabul. Secretarul de stat a mai confirmat că doar o mică prezență consulară americană va fi menținută la aeroportul internațional din Kabul, pentru a procesa cât mai rapid vizele de intrare în SUA, în special pentru afganii care primesc dreptul de relocare în SUA. Este o decizie dramatică a SUA și confirmă faptul că prezența SUA în Afganistan a fost negociată la Doha cu talibanii iar ea va fi extrem de limitată în timp și ca scop. Este clar că talibanii nu doresc un conflict direct cu SUA dar nici o prezență masivă americană în Afgansitan.

Surse DefenseRomania din regiune confirmă că de câteva ore, complexul diplomatic american din Kabul este pustiu, clădirile fiind golite de personalul diplomatic american. Doar fumul alb se mai observa care este produs de incineratorul ambasadei, unde, conform protocolului declanșat de câteva săptămani, documentele secrete ale ambasadei sunt distruse și arse.

Surse oficiale din Afganistan, au informat afiliatul media al CNN-News18 că președintele afgan Ghani a demisionat din funcție. El și anturajul său au părăsit sau vor părăsi în curând Kabul pentru o destinație încă necunoscută. Un guvern interimar taliban va asuma imediat puterea în țară.

 

UPDATE  - Kabulul a căzut

 

Obiectivul startegic principal al SUA și al aliaților săi este ca talibanii să nu poata bloca personalul diplomatic și cei care lucrau cu organizațiile nonguvernamentale în interiorul țării. SUA și aliații săi nu doresc să gestioneze o politică a "ostaticilor". Ca atare eforturi practic disperate sunt depuse pentru ca toți cetațenii occienetali să părăsească cât se poate de repede Afganistanul. Analiștii atrag atenția că fragmentarea internă a talibanilor va produce momente de tensiune, diverse facțiuni folosind prezența occidentalilor ca monedă de dialog politc și de extragere de beneficii odată cu instalarea lor la putere în Kabul. Ca atare SUA și aliații săi încearcă evacuarea de urgență a cetățenilor săi din Afganistan.

Sursele noastre prin partenerii din India și Pakistan ne-au confirmat că procesul de evacuare a tuturor resortisanților americani din Afganistan se va încheia marți. Încă nu s-a luat o decizie defintivă dacă administrația Biden va lăsa la Kabul o prezență diplomatică americană redusă la minim, sau vor cere altor ambasade să le reprezinte interesele. Cele doua ambasade occidentale care vor rămâne și după preluarea Afganistanului de către talibani sunt cele ale Elveției și Suediei. Deși au o prezență diplomatică scheletică în Kabul, acestea pot deveni puncte de comunicare cruciale după încheierea evacuării. În același timp, comunicațiile diplomatice și strategice vor avea loc și prin biroul politic coordonator taliban care are sediul în Qatar.

Mullah Baradar, comandatul militar al forțelor talibane care au ocupat Afghanistanul, va prelua conducerea țării

 

Negocierile de la Palatul Prezidențial continuă, incluzând anunțul despre demisia președintului pro-american Ahraf Ghani. Deja la Islamabad si New Dehli demisia lui Ghani este considerată ca un fapt împlinit. Datorită evacuării rapide a celorlalte ambasade occidentale, DefenseRomania nu are nici o confirmare, măcar și informală, a demisiei presedintelui Ghani si guvernului sau.

Se anunta ca preincipala cursa comericala care lega Afganistan de Emiratele Arabe Unite a fost anulata, fara a se anunta cand va fi reluata

Din informațiile obtinute de DefenseRomania, prin partenerii săi din India si Pakistan, în aceste momente are loc un transfer de putere cel putin straniu, în Kabul.

Presedintele afgan impus de SUA, Ashraf Ghani a primit la Palatul Prezidențial din celebrul „cartier verde” din centrul Capitalei afgane o delegatie condusă de Baradar. Negocierile dintre cei doi au ca obiectiv predarea Capitalei către forțele talibane într-o manieră civilizată și fără pierderi de vieți omenești. În timp ce „cartierul verde”, cel mai fortificat din Kabul este astăzi lipsit de orice fel de forțe de apărare.

Partenerii DefenseRomania transmit că transferul de putere este până în acest moment pașnic. Dacă pe teren talibanii au oprit ofensiva militară, lupte sporadice au loc la punctele principale de acces în Capitală.

În timp ce străzile Kabulului sunt blocate de cei care vor să părăsească Capitala, cerul este brazdat de elicoptere militare americane și britanice. Este clar ca în acest moment are loc una dintre cele mai mari operațiuni de evacuare modernă.

Ieșirile din Kabul sunt blocate de șiruri nesfârșite de mașini pline de afghani care fug de talibani. Haosul pare a se instala în Capitală. La Palatul Prezidențial porțile sunt deschise si niciun membru al celubrului batalion de gardă prezidențială nu mai este la postul său.

 

Aeroportul din Kabul e asaltat de mii de cetățeni străini care încearcă să părăsească Afganistanul

 

Se raportează că din cauza situației fluide din Capitală, trei avioane aparținând Germaniei, Indiei și Pakistanului sunt blocate in aer, fiindu-le interzisă aterizarea pe aeroportul internațional din Kabul.

Surse indiene anunță că una din condițiile impuse de către talibani pentru preluarea pașnică a Capitalei afgane este interzicerea tuturor zborurile comerciale. Mai ales că în acest moment forțele militare SUA trimise de către președintele Biden au ocupat practic aeroprotul pentru a asigura culoarul de evacuare a personalului său diplomatic și cetățenilor americani care au reușit să ajungă în ultimile zile, din interiorul Afganistamului, la Ambsadă.

DefenseRomania poate confirma în acest moment că aeroportul internațional din Kabul este luat cu asalt de către mii de cetățeni străini. Aceștia încearcă să părăsească de urgență Afganistanul. Mai multe rapoarte de presă de la fața locului anunță că un avion de linie din Pakistan a aterizat în Kabul pentru a a asigura exflitrarea a 50 de personalități ale administrației Ghani.

--------

UPDATE - Căderea Kabulului este iminentă

Analiștii preconizează că în următoarele ore președintele afgan Ashraf Ghani își va anunța demisia 

În mod oficial ministrul de Interne afgan a anunțat că va avea loc un „transfer pașnic” al puterii către un guvern de tranziție.

Știrea inițială:

Se pare că în urmă cu doar câteva minute, talibanii care se aflau deja la porțile Kabulului în urma unei ofensive înfiorătoare prin rapiditatea cu care s-a desfășurat, au intrat în capitala afgană.

Informația e dată publicității de către agenția Reuters, fiind confirmată de surse din cadrul Ministerului de Interne. Nu au fost oferite mai multe detalii cu privire la situația din Kabul, se precizează însă doar că în acest moment talibanii au intrat „din toate părțile” în Kabul.

Kabulul e ultimul oraș mare care mai e controlat de guvernul afgan.

Sursa citată precizează că Ambasada Statelor Unite și-a evacuat personalul folosind elicopterele. Aceștia au fost duși de urgeță la aeroportul din Kabul.

Totodată, un oficial NATO a precizat, scrie Reuters, că mai mulți reprezentanți ai statelor UE au fost mutați către o locație strict secretă.

 

Talibanii se află în Kabul

 

În urmă cu câteva ore, talibanii au primit ordinul de a rămâne la porţile oraşului Kabul şi de a nu intra în capitala Afganistanului, a anunţat duminică purtătorul de cuvânt al mişcării talibane, Zabihullah Mujahid.

''Emiratul islamic le ordonă tuturor forţelor sale să aştepte la porţile Kabulului, să nu încerce să intre în oraş'', a afirmat Zabihullah Mujahid pe Twitter.

''Există combatanţi talibani înarmaţi în cartierul nostru, dar nu sunt lupte'', a declarat totuşi pentru AFP, citat de Agerpres, un locuitor al unei suburbii din estul capitalei afgane.

Potrivit Reuters, un reprezentant al talibanilor le-a cerut civililor afgani să rămână în ţară şi a spus că în prezent au loc discuţii cu guvernul afgan ''pentru o predare paşnică'' a oraşului Kabul.

El a precizat că talibanii nu intenţionează să se răzbune pe nimeni, iar militarii şi funcţionarii care au lucrat pentru guvern vor fi iertaţi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel