Talibanii acuză SUA de încălcarea acordului prin ”bombardamente zilnice”

Eduard Pascu |
Data publicării:
F-18 americane în timpul unei misiuni în Afganistan. Foto: US Army
F-18 americane în timpul unei misiuni în Afganistan. Foto: US Army

Talibanii au acuzat vineri SUA de încălcarea acordului semnat în februarie 2020 la Doha prin "bombardarea de civili", la puţin timp după ce Washingtonul le-a reproşat că nu-şi respectă angajamentele prevăzute în cadrul acestui acord, potrivit AFP.

Talibanii sunt hotărâţi să respecte acordul de la Doha, care prevede retragerea totală a trupelor americane din Afganistan până în luna mai şi "nu l-au încălcat deloc", a declarat Mohammad Naeem, un purtător de cuvânt al insurgenţilor, transmite Agerpres.

Dimpotrivă, americanii "îl încalcă aproape în fiecare zi, bombardând civili, case şi sate", a afirmat el, spunând că aceasta nu este doar o "încălcare a unui acord, ci o încălcare a drepturilor omului".

Armata americană a efectuat în ultimele luni mai multe raiduri aeriene împotriva talibanilor, în sprijinul forţelor guvernamentale afgane. Această reacţie survine după ce purtătorul de cuvânt al Ministerului american al Apărării, John Kirby, a reproşat joi insurgenţilor că încalcă termenii acestui acord.

"Atât timp cât ei nu-şi respectă angajamentul de a renunţa la terorism şi de a pune capăt atacurilor violente împotriva armatei afgane, este foarte dificil de văzut cum se poate ajunge la o reglementare negociată", a declarat el. Este pentru prima oară când administraţia noului preşedinte Joe Biden, care anunţase deja că vrea să "evalueze" respectarea de către talibani a angajamentelor lor, face o declaraţie atât de tranşantă asupra atitudinii acestora.

Acordul, încheiat de administraţia lui Donald Trump, prevede retragerea totală a forţelor americane până în luna mai în contrapartidă cu angajamentul insurgenţilor de a nu lăsa grupuri teroriste să acţioneze din zonele pe care ei le controlează şi de a nu mai ataca trupele americane.

Documentul a permis deschiderea primelor negocieri de pace directe între talibani şi autorităţile de la Kabul, care au început în septembrie la Doha, dar nu au ajuns încă la rezultate concrete.

Aceste convorbiri de pace nu au împiedicat o recrudescenţă a violenţelor de câteva luni la Kabul şi în mai multe provincii afgane, unde asasinatele care vizează jurnalişti, politicieni şi apărători ai drepturilor omului sunt din ce în ce mai frecvente. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel