Succes major al Franței. Submarinul nuclear Le Terrible a lansat cea mai nouă versiune a rachetei balistice M51 ce poate lovi la 10.000 km distanță

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Submarinul nuclear francez Le Triomphant, din aceeași clasă cu Le Terrible. Foto: Marina franceză
Submarinul nuclear francez Le Triomphant, din aceeași clasă cu Le Terrible. Foto: Marina franceză

Pe 19 aprilie, Forța Strategică Oceanică (FOST), componenta navală a Forțelor Nucleare Strategice Franceze, a efectuat, cu succes, o lansare a rachetei balistice strategice mare-suprafață (MSBS) M51. Lansarea a fost efectuată de submarinul cu propulsie nucleară Le Terrible (S619), clasa ”Triomphant”, în timp ce naviga în Golful Audierne, în largul coastei regiunii Finistère (Franța).

”Lansare de test reușită a rachetei M51 de pe SSBN Le Terrible! Succesul acestei lansări de test – cea de-a 11-a pentru M51 - fără încărcătură militară, concretizează credibilitatea și robustețea descurajării noastre nucleare”, a postat ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, pe contul său de Twitter.

 

„Racheta a fost monitorizată pe tot parcursul fazei de zbor prin intermediul Centrului de Testare a Rachetelor al DGA și al navei de testare și măsurare ”Monge”. Zona de impact este situată în Atlanticul de Nord la câteva sute de kilometri de orice coastă. Acest test a fost efectuat fără încărcătură nucleară și cu respectarea strictă a angajamentelor internaționale ale Franței. Această lansare validează capacitatea operațională a sistemului global de arme al SSBN ”Le Terrible” și demonstrează încă o dată excelența tehnologiei înalte pe care industriile franceze o implementează în acest domeniu”, a precizat, la rândul său, Direcția Generală de Armament (DGA), citată de publicația franceză Zone Militaire.

Submarinul „Le Terrible”, ar fi lansat, de fapt, cea mai nouă versiune a rachetei M51, aflată încă în faza de dezvoltare. În perioada anterioară, acesta a fost în lucrări de întreținere pentru cel puțin 14 luni.

 

Racheta M51 lansată - ultima versiune modernizată, anume M51.3 care e programată să intre în serviciu în 2025

 

Potrivit publicației franceze Air&Cosmos, racheta M51 folosită în cadrul testului, este, probabil, ultima versiune modernizată, și anume M51.3. La această nouă variantă, a fost reproiectată, în principal, cea de-a treia etapă (pentru transportul de noi focoase) și au fost modernizate anumite sisteme. Ar trebui să intre în serviciu în 2025, pe cele patru SSBN ale FOST, din clasa ”Triomphant”. Ariane Group, care se ocupă de dezvoltarea, construcția și întreținerea rachetelor M51, a lansat deja proiectul pentru versiunea M51.4, care ar trebui să devină operațională în 2035.

Testul anterior cu racheta M51 a fost efectuat pe 28 aprilie 2021 de către centrul de testare a rachetelor de la Biscarosse și se presupune că a fost tot o verificare a versiunii M51.3, a cărei dezvoltare a început în 2014.

„Le Terible” este cel de-al patrulea și ultimul submarin nuclear cu rachete balistice [SNLE sau SSBN] din clasa „Le Triomphant”, fiind admis în serviciu, în 2010. A efectuat ultima patrulare operațională în ianuarie 2021, după care a fost transferat timp de 14 luni la Baza Navală  Brest pentru lucrări de întreținere periodică care au vizat inclusiv sistemul de arme de descurajare.

 

Despre racheta M51 lansată cu succes de submarinul francez Le Terrible

 

2. Rachetă M5... (m51_30503500.png)

Rachetă M51, lansată de un submarin francez. Foto: Marina Franței

Comentariul autorului: Raza de acțiune a rachetei M51 este de 8.000 – 10.000 km și atinge o viteză de 25 Mach. La testul din 19 aprilie, racheta a parcurs, cel mai probabil, o distanță de aproximativ 5.000 de km. Masa la lansare este de 52 tone, cu o lungime de 12 m și un diametru de 2,3 m. Versiunea M51.1 dispune de 6 – 10 focoase nucleare. Platforma de lansare este reprezentată de submarinele din clasa Triomphant (Le Triomphant , Le Téméraire, Le Vigilant și Le Terrible). Un submarin are la bord 16 rachete balistice M51.

Testul efectuat pe 19 aprilie de submarinul Le Terrible vine după ce la finalul lunii martie, alte două componente ale triadei nucleare franceze - Forțele Aeriene Strategice [FAS] și Forțele Aeriene Navale Nucleare (FANu) – au desfășurat un exercițiu comun de atac nuclear. Atunci s-a simulat o lovitură nucleară lansată cu avioane de luptă Rafale, inclusiv cu decolare de pe portavionul Charles de Gaulle.

De asemenea, în această perioadă, cele mai mari puteri nucleare ale planetei, Statele Unite și Rusia, își verifică și ele capabilitățile nucleare. SUA a început pe 11 aprilie exercițiul anual de comandă și control nuclear, Global Thunder, iar Rusia a lansat pe 12 aprilie o rachetă balistică intercontinentală.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel