Demonstrație de forță a Charles de Gaulle. În premieră, un Rafale M francez echipat cu o rachetă nucleară inertă ASMP-A, a simulat o lovitură nucleară

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Un avion de luptă francez Rafale M, pregătindu-se să decoleze de pe portavionul Charles de Gaulle. Foto: Marina Franței
Un avion de luptă francez Rafale M, pregătindu-se să decoleze de pe portavionul Charles de Gaulle. Foto: Marina Franței

Aeronave de luptă franceze ale Aviație și Marinei au simulat o lovitură nucleară comună în timpul ultimului exercițiu Poker.

Organizată în mod regulat de Armata Aerului și a Spațiului [AAE] de patru ori pe an, seria de exerciții Poker își propune să simuleze un raid nuclear al Forțelor Aeriene Strategice [FAS] franceze.

Efectuate pe timp de noapte, exercițiile reproduc cât mai aproape de realitate diferitele etape ale acestei operațiuni strategice: realimentarea, escorta aeronavelor, lansarea (simulată) a unei rachete nucleare ASMP-A etc.

Cu toate acestea, primul exercițiu al anului 2023, Poker 2023-01, desfășurat în noapte de 28-29 martie, a fost diferit de ceea ce s-a exersat în anii precedenți.  

Pentru prima dată, în scenariul exercițiului organizat și desfășurat de AAE a fost inclusă și componenta aeronavală nucleară, care este în subordinea Forțelor Navale franceze. De la bordul portavionului Charles de Gaulle, aflat în Marea Mediterană, a decolat cel puțin un avion Rafale-M echipat cu o rachetă ASMP-A inertă.

”Forța Aeronavală Nucleară (FANU) dislocată pe portavion a participat la POKER alături de FAS (Forța Aeriană Strategică). Cele două forțe au planificat și efectuat un raid comun la mare distanță sub amenințare antiaeriană, demonstrând credibilitatea componentei nucleare aeropurtate”, a precizat Marina franceză pe contul său de Twitter.

 

”În ultimele 48 de ore a avut loc operația POKER a Forțelor Aeriene Strategice (FAS) reproducând, deasupra teritoriului național, raidul nuclear al Componentei Nucleare Aeropurtate (CNA). Această acțiune demonstrează credibilitatea operațională a CNA purtată de FAS”, a informat, pe 29 martie, Șeful Statului Major al AAE pe Twitter.
 

 

Marina Franței, singura din lume care deține arme nucleare la bordul unui portavion

 

Marina franceză este în prezent singura marină din lume care deține arme nucleare la bordul unui portavion, SUA renunțând la acestea încă de la sfârșitul Războiului Rece. Această abilitate ridicase deja întrebări cu câțiva ani în urmă dar, în februarie 2023,  amiralul Vandier, actualul șef de stat major al Marinei Franceze a oferit argumente în favoarea păstrării ei.

2. O aeronavă... (rafale-charles-de-gaulle-franta_88210000.jpg)

O aeronavă Rafale M, decolând de pe portavionul francez Charles de Gaulle, sursă foto: Dassault Aviation

”FAN își păstrează toată relevanța pentru că extinde portofoliul de opțiuni al șefului Forțelor Armate [președintele Franței] și rentabilizează eforturile financiare și tehnice depuse pentru dobândirea unei forțe aeropurtate. Ea este compusă dintr-un sistem de armament, logistică și standarde operaționale identice cu cele ale AAE, cu care este organizată și pregătirea comună”, a declarat amiralul Vandier, potrivit publicației franceze Air-Cosmos.

„Obiectivul său este de a crește ambiguitatea” pentru că „nu numai că nimeni nu știe dacă arma nucleară este de fapt la bord, dar portavionul navighează în toate oceanele”, a mai precizat Vandier, potrivit publicației franceze Zone Militaire.

Descurajarea nucleară franceză se bazează pe 3 vectori diferiți:

- cele patru submarine cu propulsie nucleară din clasa Triomphant echipate cu rachete balistice (SNLE), grupate în Forța Strategică Oceanică (FOST) și echipate fiecare cu 16 rachete strategice M51 (cu 6 până la 10 focoase pe o rachetă).

- aeronave de luptă Rafale ale Forțelor Aeriene Strategice (FAS). Un avion  transportă o rachetă ASMP-A (cu un singur focos);

 -aeronave de luptă Rafale M ale Forțelor Aeriene Navale Nucleare (FANu) lansate de pe portavionul Charles de Gaulle. Un avion  transportă o rachetă ASMP-A (cu un singur focos).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel