SUA trimit de urgență în România avioane de luptă F-16 după incidentul cu drona rusească. Blinken: Sprijin neclintit pentru România

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ilustrativă - Avioane americane F-16 Fighting Falcon ale Gărzii Naționale, în timpul unui survol / Sursă foto: U.S. Air Force
Foto ilustrativă - Avioane americane F-16 Fighting Falcon ale Gărzii Naționale, în timpul unui survol / Sursă foto: U.S. Air Force

Secretarul de stat american Antony Blinken a avut o discuție cu șefa diplomației române Luminița Odobescu după incidentul cu drona rusă identificată pe teritoriul României. SUA vor trimite în țara noastră avioane de luptă F-16 Fighting Falcon.

Statele Unite ale Americii au anunțat într-un comunicat oficial că Antony Blinken a purtat discuții cu Luminița Odobescu cu privire la desfășurarea anchetei pe care o conduce România în ceea ce privește resturile de drone găsite pe teritoriul țării noastre, în imediata apropiere de granița cu Ucraina.

„Cei doi au discutat despre cooperarea suplimentară pentru asigurarea și păstrarea securității spațiului aerian, inclusiv o viitoare dislocare suplimentară de avioane de luptă F-16 în România, în sistem rotativ, pentru a consolida misiunile de poliție aeriană ale NATO”, precizează americanii.

Blinken i-a transmis șefei diplomației române „sprijinul SUA de neclintit față de România”.

 

Discuții și între generalul Cavoli, Comandantul Suprem al SACEUR, și generalul Daniel Petrescu, șeful Armatei române

 

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a avut o convorbire telefonică cu Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR), generalul Christopher Cavoli, în data de 7 septembrie. 

Potrivit unui comunicat de presă emis de către Ministerul Apărării Naționale (MApN) către DefenseRomania, „discuțiile au vizat situația regională de securitate în contextul intensificării atacurilor Federației Ruse asupra unor obiective de infrastructură civilă din Ucraina, situate în vecinătatea țării noastre, descoperirea unor elemente de dronă în zona localității românești Plauru, precum și măsurile aliate și naționale pentru evitarea unor eventuale incidente pe teritoriul României”.

Amintim că  Ministerul Apărării Naționale, după trei zile în care a „infirmat categoric”, a precizat că pe teritoriul României au fost identificate componente ale unor drone care au fost trimise spre expertiză. În acest sens Ucraina a anunțat oficial imediat după incident că o dronă rusească Shahed s-a prăbușit pe teritoriul României, distanța pe Dunăre dintre România și Ucraina, în unele zone, fiind de doar 200-400 sute de metri.

Ca urmare a acestui incident, generalul Viorel Pană, șeful Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, confirmă că au fost crescute măsurile de supraveghere la frontiera fluvială, acestea fiind ”la un alt nivel decât erau acum 6 zile”.

Totodată, azi, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat unele măsuri. Printre aceste măsuri se numără și adăposturile pentru populație și informarea populației. Vor fi trimise mesaje Ro-Alert când sunt atacuri cu drone în zonă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel