Tehnologia Iron Beam este "interesantă", a declarat, săptămâna trecută, Doug Bush, secretarul adjunct pentru achiziții militare al U.S. Army. "Dacă [israelienii] au succes, cu siguranță ar putea fi ceva la care U.S. Army s-ar putea gândi", a precizat Bush.
Congresul SUA nu a adoptat încă finanțarea suplimentară menită să sprijine nevoile de apărare ale SUA și ale aliaților, inclusiv pentru Ucraina și Israel. Un număr din ce în ce mai mare de republicani din Camera Reprezentanților se opun unui ajutor suplimentar pentru Ucraina și au făcut presiuni în schimb pentru acordare a 14 miliarde de dolari pentru Israel.
Bush a declarat că a văzut primul prototip al sistemului de arme laser Iron Beam, menită să sporească capacitatea sistemului de apărare antiaeriană Iron Dome în Israel, în timpul ultimei sale călătorii în această țară, și a adăugat că a fost "încântat" să vadă că finanțarea suplimentară de 14 miliarde de dolari include investiția SUA în dezvoltarea Iron Beam, potrivit Defense News.
Iron Beam este numele sistemului laser la care compania israeliană Rafael lucrează de mai mulţi ani. Rolul acestuia nu va fi de a înlocui celebrul sisteme de apărare antiaeriană Iron Dome, ci de a-l completa pentru a asigura o protecție și mai mare și o eficiență complementară întregului sistem stratificat de apărare antiaeriană al Israelului.
Armata SUA lucrează de ceva timp la propriul sistem de arme laser de mare putere ca parte a programului militar Indirect Fire Protection Capability (IFPC) pentru a se apăra împotriva artileriei și mortierelor, precum și a rachetelor de croazieră și a dronelor. Acest sistem în general a înregistrat întârzieri din cauza unor probleme legate de lanțul de aprovizionare, dar U.S. Army este pe cale să primească primele prototipuri de la compania Leidos' Dynetics.
Partea de armament laser a sistemului IFPC este dezvoltată de Lockheed Martin și Dynetics, iar U.S. Army a atribuit luna trecută un contract companiei Lockheed Martin pentru livrarea a două sisteme de arme laser de 300-kilowatt, ca parte a pentru programului IFPC. Contractul prevede, de asemenea, o opțiune pentru două unități suplimentare.
"Sistemul israelian are o abordare tehnologică ușor diferită", a declarat Bush, "așa că, de fapt, este o completare plăcută, deoarece noi mergem pe o cale, iar ei au mers pe o cale ușor diferită". Cred că, da, există potențial, dacă al lor funcționează bine, ar putea fi ceva ce am putea să ne gândim să folosim pentru nevoile noastre", a precizat Doug Bush.
Mark Montgomery, analist în domeniul apărării la Foundation for Defense of Democracies din Washington, a declarat că speră că, în cazul în care finanțarea suplimentară va fi aprobată, SUA va ajunge la un acord cu guvernul israelian, conform căruia proprietatea intelectuală trebuie să fie deținută atât de companiile americane, cât și de cele israeliene implicate - probabil conglomeratul american de apărare RTX, cu sediul în SUA, și Rafael Advanced Defense Systems din Israel, care au lucrat împreună pentru a co-dezvolta Iron Dome.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News