SUA au executat o lovitură aeriană asupra unei mașini-capcană din Kabul, evitând un nou masacru

Cătălin Costea |
Data publicării:
Foto: US Air Force
Foto: US Air Force

Media din SUA a informat că armata americană a distrus duminică un vehicul încărcat cu explozibil la Kabul, la câteva ore după ce președintele Joe Biden a avertizat despre iminența unui nou atac terorist în capitala afgană, în contextul ultimelor zile în care se mai derulează activitățile de evacuare a personalului.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a confirmat incidentul, spunând că o ”mașină-bombă” care avea ca țintă aeroportul a fost distrusă, și că un posibil al doilea atac a lovit o casă din apropiere.

SUA au declarat că au lovit vehiculul, dar au precizat că “au avut loc explozii secundare indicând o cantitate substanțială de material exploziv”.

Mass-media locală a raportat posibile victime civile în urma atacului. SUA au recunoscut posibilitatea existenței unor victime colaterale și au anunțat deja că vor interveni pentru evaluarea și sprijinirea acestora.

 

Liderul taliban va apărea public

 

Mai rămâne o zi până la data convenită pentru retragerea SUA, moment în care talibanii au anunțat că liderul lor suprem, Hibatullah Akhundzada, se află în sudul Afganistanului și intenționează să aibă o apariție publică.

"El este prezent în Kandahar. A locuit acolo de la bun început", a declarat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.

 

O zi până la expirarea termenului de evacuare

 

Lovitura aeriană americană a avut loc după ce joi un atacator sinucigaș din partea grupului Stat Islamic a vizat trupele americane care încercau să asigure accesul controlat al miilor de persoane panicate și dornice să apuce să plece din țară de pe aeroportul din Kabul.

Peste 100 de persoane au murit în atac, inclusiv 13 angajați din serviciile SUA. Atacurile și amenințările teroriste au încetinit ritmul transporturilor aeriene planificate să se finalizeze  marți, 31 august.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat duminică că aproximativ 300 de americani (civili) se mai află încă în Afganistan și caută să părăsească țara.

„Nu vor fi blocați în Afganistan”, a declarat consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan pentru rețeaua Fox, adăugând că SUA au „un mecanism pentru a le scoate”.

 

Cooperare de neimaginat

 

Atacul grupului Stat Islamic a forțat armata SUA și talibanii să coopereze pentru a asigura securitatea accesului la aeroport într-un mod de neimaginat în urmă cu doar câteva săptămâni.

Sâmbătă, luptătorii talibani au escortat un flux constant de afgani către terminalul principal de pasageri, predându-i forțelor americane pentru evacuare.

Astfel, după un război de 20 de ani, forțele opozante au ajuns să se vadă reciproc, de la doar 30 de metri.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că trupele americane au început deja să se retragă, fără a spune câți militari au mai rămas de transferat.

 

Extinderea termenului de evacuare

 

Franța și Marea Britanie vor cere azi, 30 august, Organizației Națiunilor Unite să intervină pentru crearea unei „zone sigure” în Kabul pentru a proteja operațiile umanitare, a declarat președintele francez Emmanuel Macron.

De asemenea, duminică, aproximativ 100 de țări au anunțat într-o declarație comună că vor continua procesarea documentelor pentru ca afganii și cetățenii străini să părăsească țara chiar și după termenul de retragere al SUA de marți.

"Am primit asigurări de la talibani" că toți cei cu documentația corectă de călătorie "vor avea voie să plece în mod sigur și ordonat", se menționează în declarația publicată dată de Departamentul de Stat al SUA.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel