SUA a refuză să spună dacă îl mai recunoaşte pe Ashraf Ghani drept preşedinte al Afganistanului

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Departamentul de Stat al SUA a refuzat luni să spună dacă Washingtonul îl recunoaşte în continuare pe Ashraf Ghani drept preşedinte al Afganistanului după ce acesta a părăsit ţara, duminică, în condiţiile în care insurgenţii talibani au dat jos guvernul afgan în numai câteva săptămâni, informează Reuters.

"Aceasta este o problemă asupra căreia lucrăm împreună cu membrii comunităţii internaţionale", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, întrebat pe cine recunoaşte Washingtonul drept lider al Afganistanului.

Într-o conferinţă de presă, Price a refuzat de asemenea să spună dacă secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, care a discutat la telefon sâmbătă cu Ghani, ştia la acea dată unde se află preşedintele sau dacă a fost informat despre plecarea lui Ghani.

"Situaţia politică a evoluat foarte repede. Îl vom lăsa pe preşedintele Ghani să caracterizeze ceea ce el i-ar fi putut spune secretarului de stat", a spus Price. "Nu a existat un transfer oficial al puterii", a adăugat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, potrivit Agerpres.

Postul Al Jazeera a informat că Ashraf Ghani a fugit în Uzbekistan, însă informaţia nu a putut fi verificată, subliniază Reuters.

Ales pentru prima dată preşedinte în 2014, Ghani a preluat atunci puterea de la Hamid Karzai, care a condus Afganistanul după invazia SUA, în 2001. Ghani a supravegheat încheierea misiunii de luptă a SUA, retragerea aproape completă a trupelor străine din Afganistan şi procesul de pace tensionat cu talibanii.

Tot mai izolat pe plan politic, Ghani a făcut din încheierea deceniilor de război o prioritate, în pofida faptului că talibanii şi-au continuat atacurile asupra guvernului şi forţelor sale de securitate. Ghani a început negocierile de pace cu insurgenţii în capitala Qatarului, Doha, în 2020.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel