Spioni ruși la sediul NATO, atacuri asupra rețelelor de transport din UE, noi detalii despre rețeaua de spionaj din Austria

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Omul de afaceri austriac Jan Marsalek, 44 de ani, directorul executiv fugar al Wirecard, o companie germană de procesare a plăţilor. Sursa foto: Financial Times.
Omul de afaceri austriac Jan Marsalek, 44 de ani, directorul executiv fugar al Wirecard, o companie germană de procesare a plăţilor. Sursa foto: Financial Times.

Mai mulți membri ai personalului rus au fost expulzați de la sediul NATO din Bruxelles, deoarece Alianța "și-a dat seama că desfășurau activități care nu erau cu adevărat diplomatice, ci de intelligence". Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat acest lucru într-un interviu pentru Bild. În același timp, ziarul german Spiegel scrie că nu a fost precizată nici data incidentului și nici numărul de presupuși spioni ruși. Potrivit Reuters, concedierile au avut loc probabil de-a lungul ultimilor ani.

"De asemenea, luăm anumite măsuri pentru a face mai dificilă desfășurarea de către serviciile de informații rusești a unor activități ilegale între sau în interiorul aliaților NATO", a declarat Stoltenberg.

 

Europenii sunt "nepăsători și naivi"

 

Președinta Comisiei de Apărare din Parlamentul german, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, a declarat în fața jurnaliștilor despre prezența agenților ruși la sediul NATO: "Nu este surprinzător faptul că spionii ruși nu se află doar în anumite state, ci și în centrul administrației NATO. Spionajul este regulă, nu excepția".

Straka-Zimmermann consideră că, în ultimii ani, Germania și Europa "au fost prea nepăsătoare, aproape naive" în ceea ce privește politica de securitate.

"Trebuie să luăm măsuri mult mai solide împotriva spionajului, nu doar în Germania, ci la nivelul NATO", a declarat oficialul citat de Spiegel.

Politicianul Konstantin von Notz, membru al Partidului Verzilor, a calificat declaraţiile lui Stoltenberg drept "doar vârful icebergului spionajului rusesc și al campaniilor de dezinformare".

El a cerut o investigație amănunțită a facilităților sensibile din punct de vedere al securității pentru a verifica dacă sunt în siguranță în faţa unor intervenţii ostile și pentru a consolida protecția acestora.

Roderich Kiesewetter, vicepreședinte al Comisiei parlamentare de control din Bundestag, a adăugat: "Sistemul de informații rusesc este un sistem foarte ofensiv și agresiv. Serviciile rusești sunt capabile de operațiuni de intelligence sofisticate și la scară largă".

Potrivit acestuia, de ani de zile, agenți ruși au fost, de asemenea, desfășurați în locații importante pentru a intercepta sau a sabota informațiile de acolo, în special în Europa.

 

Spionajul rusesc din Austria a ajutat la operațiuni secrete în întreaga Europă

 

Financial Times a relatat vineri că au apărut noi detalii în cazul lui Jan Marsalek, fostul director operațional al Wirecard, care este fugit de justiția austriacă în Rusia.

Potrivit noilor dovezi obținute de serviciile britanice de informaţii, Marsalek "a folosit ofițeri de informații compromiși din Viena pentru a spiona cetățeni europeni și a planifica spargeri și asasinate de către forțele speciale rusești".

Potrivit Financial Times, Marsalek a obținut, de asemenea, o maşinărie de criptare a mesajelor guvernamentală NATO de ultimă generație și a introdus ilegal la Moscova telefoane furate ale unor funcționari publici austrieci de rang înalt.

Aceste acuzații se regăsesc într-un mandat de arestare emis de poliția austriacă pe numele fostului ofițer de poliție și de informații austriac Egisto Ott. Ott a fost reținut vinerea trecută, potrivit Financial Times.

Potrivit ziarului, Ott și-a folosit autorizația de securitate pentru a trimite solicitări de informații confidențiale ale poliției de la alte agenții europene de aplicare a legii. În special, solicitări care conţineau informații despre persoane pe care guvernul rus era interesat să le urmărească au fost trimise în Marea Britanie și Italia.

Potrivit Financial Times, mandatul de arestare emis pe numele lui Ott conține noi informații importante și indică faptul că Austria - o țară cu legături profunde cu Moscova, cu legi destul de permisive privind spionajul și cu o putere politică afectată de corupție și scandaluri în ultimii ani - s-a aflat în centrul rețelei de spionaj a Rusiei cu ajutorul lui Marsalek.

Ziarul adaugă că Marsalek, în vârstă de 44 de ani, a fost, fără îndoială, "unul dintre cei mai puternici agenți de informații ai Kremlinului".

"El și-a folosit poziția de director de operațiuni în fruntea unei companii cotate la DAX, care aproape a preluat Deutsche Bank, pentru a facilita operațiunile secrete pe continent și în Africa", se arată în articol.

Anterior, presa a relatat că Marsalek a ajutat Rusia la "reconfigurarea imperiului de afaceri al lui Evgheni Prigojin în Africa".

Luna trecută, jurnaliști de investigație de la patru publicații germane și una rusă - Der Spiegel, ZDF, The Insider și Der Standard - au relatat că Marsalek a fost recrutat de agenți ai Kremlinului în 2014. Grupul de investigatori a detaliat relația de lungă durată a lui Marsalek cu agenți ai serviciilor secrete rusești.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel