Situația de securitate din Ucraina: Sinteza evenimentelor militare din săptămâna 13 - 20 octombrie

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Ukrainian Army. Photo credit: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Ukrainian Army. Photo credit: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

În ultima lună, forțele ruse au câștigat 25 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean, în timp ce Ucraina a recuperat 33. „Ucraina a recâștigat peste 50% din teritoriu”, a declarat Bident într-o alocuțiune televizată din 19 octombrie.

În cea de-a 20-a lună a războiului, nu este clar dacă vreuna dintre părți este capabilă să mute semnificativ linia frontului, care nu s-a schimbat prea mult în aproape un an. „Ucraina a avut inițiativa în timpul verii”, a declarat Konrad Muzyka, directorul Rochan Consulting, o firmă de analiză a războiului cu accent pe Ucraina. "Acum, inițiativa se schimbă încet. Cel mai probabil vor fi rușii în ofensivă".

Ofițerii ucraineni și oficialii occidentali consideră că nodul de transport Tokmak ar putea fi o țintă realistă pentru săptămânile următoare, deși orașul este dincolo de o altă linie de apărare semnificativă a Rusiei. Chiar și fără a controla total acest oraș, apropierea de el ar complica aprovizionarea militară rusă în sud, deoarece pe aici trece principala linie feroviară din regiune.

Pe 14 octombrie, comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei, generalul col. Oleksandr Syrsky, a declarat că „situația pe direcțiile Kupyansk și Lyman s-a înrăutățit semnificativ în ultimele zile”.

Tot pe 14 octombrie,forțele ruse au bombardat din nou zone civile din estul și sudul Ucrainei, ucigând cel puțin două persoane și rănind peste 20, după cum au raportat oficialii regionali.

Pe 15 octombrie, luptele au rămas acerbe în estul Ucrainei, forțele ruse încercând în mod repetat să încercuiască orașul Kupiansk din regiunea Harkov, au declarat oficialii militari. La aceeași dată, oficialii ucraineni au anunțat lupte intense, deoarece forțele ruse au atacat fără încetare orașul Avdiivka, pentru a cincea zi consecutiv.

În aceeași zi, Putin declara: „Trupele noastre își îmbunătățesc poziția în aproape toată această zonă, care este destul de vastă… Aceasta se referă la zonele Kupiansk, Zaporizhzhia și Avdiivka”, lăudând „strategia activă de apărare” a armatei sale.

Pe 16 octombrie, Shoigu l-a informat pe Putin că forțele ruse și-au îmbunătățit poziția în Ucraina, în pofida contraofensivelor ucrainene de-a lungul anului. Shoigu a mai susținut că Ucraina a suferit pierderi grele după ce a început contraofensiva din iunie, forțele ruse distrugând sute de tancuri și peste 1.500 de vehicule blindate.

Pe 17 octombrie, forțele ucrainene au folosit o versiune a rachetelor americane cu rază lungă de acțiune ATACMS, marcând prima utilizare cunoscută de către Kiev a acestor rachete balistice.

Ucrainenii au lansat 18 rachete către ținte din Berdiansk și Lugansk. Versiunea folosită de Ucraina pentru a lovi ținte în Berdiansk, pe coasta Mării Azov și în regiunea ocupată Lugansk, a fost echipată cu bombe cu dispersie, mai degrabă decât cu un singur focos.

Serviciile de informații pentru apărare din Marea Britanie estimează că nouă elicoptere militare rusești au fost distruse de ATACMS în zona Berdiansk, iar alte cinci au fost distruse în Lugansk.

Pe 17 octombrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că „ATACMS și-a dovedit eficiența, în timp ce oficialii Pentagonului au avertizat că rachetele nu vor rezolva alte provocări cu care se confruntă armata ucraineană.

Întrebat despre livrarea rachetelor americane ATACMS în Ucraina, Putin a spus într-o conferință de presă, după vizita sa în China: „În primul rând, aceasta este, desigur, o dezvoltare dăunătoare și creează o amenințare suplimentară. În al doilea rând, putem respinge aceste atacuri, să nu ne facem iluzii în privința asta. Ucraina… nu câștigă nimic. Acest lucru pur și simplu îi prelungește agonia”.

Putin a mai spus că livrarea ATACMS arată că „Statele Unite sunt din ce în ce mai direct implicate în acest conflict” și că este o dovadă că Ucraina pierde teren.

Pe 17 octombrie, comandamentul militar ucrainean a informat că a respins peste 10 atacuri în ultima zi în jurul localității Avdiivka, comparativ cu de două ori mai multe în urmă cu câteva zile.

Înaintarea spre Avdiivka a marcat o a doua încercare a rușilor de a folosi coloane mari de blindate, după eroarea “istorică” din februarie 2022 când Ucraina a distrus în satul Vuhledar o coloană rusă care înainta spre Kiev.

Colonelul Oleksiy Dmytrashkivskiy, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, a susținut că, pe 17 octombrie, în prima zi a asaltului, Rusia a pierdut 2.000 de soldați, dintre care 800 au fost uciși, în timp ce dronele și artileria ucraineană au scos din luptă zeci de tancuri și alte vehicule blindate.

Rusia a pregătit Armata 25 Arme Întrunite pentru o ofensivă de iarnă, dar a început să o angajeze pe front pentru a-și consolida liniile supraîntinse, potrivit oficialilor ucraineni și Ministerului Apărării din Regatul Unit.

Pe 17 octombrie, două brigăzi de asalt ucrainene au reușit să cucerească satul Poyma din regiunea Herson și apoi să ocupe poziții în satul Pishchanivka din aceeași regiune, potrivit canalului rus Telegram pro-război „Rybar”. În perioada 18-19 octombrie, forțele ucrainene au continuat să mențină un punct de sprijin în Pishschanivka, potrivit Rybar.

Pe 18 octombrie, Putin a confirmat că ucrainenii „au început încă o contraofensivă anunțată și așteptată în sectorul Herson – fără niciun efect până acum. Există pierderi, dar niciun rezultat, ca anterior în Zaporizhzhia și în alte sectoare.”

Pe 18 octombrie, geolocalizarea imaginilor din regiunea Herson difuzate de Regimentul 8 Artilerie al Flotei Ruse de la Marea Neagră a indicat că armata ucraineană a putut cel puțin să stabilească un cap de pod pe malul stâng al râului Nipru.

Pe 18 octombrie, președintele Vladimir Putin a vizitat cu întârziere sediul forțelor ruse din orașul sudic Rostov-pe-Don pentru a fi informat despre situația din teren război.

Pe 20 octombrie, forțele ucrainene au continuat să mențină un punct de sprijin pe malul stâng al Niprului în zona satului Krynky din regiunea Herson, potrivit canalului rus Telegram pro-război „War Gonzo”. Forțele ucrainene au aterizat la Krynki pe 19 octombrie, potrivit canalului rus Telegram pro-război Rybar.

BBC și Media Zone au identificat 34.587 de militari ruși uciși în războiul ruso-ucrainean. Aproape 1.000 de noi decese au fost identificate din 6 octombrie.

Într-un interviu din 15 octombrie, Biden a încercat să asigure publicul american că SUA se pot descurca să asigure sprijin atât Israelului, cât și Ucrainei. „Putem avea grijă de ambele și să ne menținem în continuare apărarea internațională generală”, a declarat acesta afirmând că America este cea mai puternică națiune din istoria lumii. "Imaginați-vă ce se întâmplă. Să spunem că ne oprim, Rusia preia Ucraina și se mută în Polonia sau se mută în Belarus. Suntem în război. Noi, Statele Unite, în război. Ați cunoscut vreodată un război major în Europa în care nu am fost absorbiți? Nu vrem să se întâmple asta", a declarat Biden. „Vrem să ne asigurăm că acele democrații sunt susținute. Iar Ucraina este esențială pentru a ne asigura că acest lucru se întâmplă”.

Într-un discurs televizat din 19 octombrie, Biden a cerut Congresului să aprobe un pachet de securitate pentru Israel și Ucraina, spunând că America trebuie să-și depășească diviziunile interne pentru a proteja doi aliați vitali și pentru a păstra conducerea SUA în întreaga lume. Biden nu a precizat sume, dar persoane familiarizate cu problematica spus că cererea ar putea implica 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina și 14 de miliarde pentru Israel, precum și finanțare pentru securitatea frontierei și securitatea Indo Pacificului. În total, pachetul este de așteptat să depășească 100 de miliarde de dolari.

Pe lângă faptul că a promis că va învinge Rusia și Hamas, Biden a legat ambele situații de Iran, pe care l-a avertizat din nou asupra intrării în conflictul din Orientul Mijlociu. „Iranul sprijină Rusia în Ucraina și sprijină Hamas și alte grupări teroriste din regiune și vom continua să îl tragem la răspundere.”

În orele dinaintea discursului din 19 octombrie, Biden l-a sunat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a-l asigura că Kievul va continua să primească sprijinul Americii.

Kremlinul a denunțat pe 20 octombrie o intervenție a președintelui american Joe Biden în care a comparat Rusia cu Hamas și în care îl numește pe Vladimir Putin „tiran”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Nu acceptăm un astfel de ton în raport cu Federația Rusă, în raport cu președintele nostru”.

Statele Unite vor trimite în Israel muniție destinată inițial Ucrainei, după cum a informat Axios pe 19 octombrie, citând trei oficiali israelieni anonimi care cunosc această problemă. Se pare că Washingtonul va trimite zeci de mii de obuze de artilerie de 155 mm „în săptămânile următoare” pentru a umple stocurile de urgență epuizate ale SUA din Israel.

Președintele american Joe Biden i-a întâmpinat la Casa Albă pe 20 octombrie, pe președintele Consiliului European, Charles Michel, și pe președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu promisiunea că Statele Unite vor putea totuși să livreze ajutor în valoare de zeci de miliarde de dolari Ucrainei și Israelului din timpul războiului.

Angajamentele europene din martie - de a furniza într-un am un milion de obuze de artilerie Ucrainei -  sunt greu de onorat, statele uniunii furnizând doar 250.000 de obuze din stocuri, adică puțin mai mult de cât consumă Ucraina într-o lună.

Președintele Comitetului Militar NATO, amiralul Rob Bauer, a declarat: „Am început să dăm din depozitele pe jumătate, sau chiar mai mult, goale din Europa” pentru a ajuta Ucraina, „și, prin urmare, fundul butoiului este acum vizibil”.

În octombrie 2022, Rusia producea aproximativ 40 de rachete cu rază lungă de acțiune pe lună. Acum produce peste 100 pe lună, iar acest lucru este completat de un număr mare de UAV-uri Geran-2, conform lui Jack Watling de la RUSI. „În plus, pe 18 octombrie, restricțiile Consiliului de Securitate al ONU privind programul de rachete al Iranului au expirat. Rusia a făcut presiuni ca Iranul să-i furnizeze rachete după această dată, cu speranța că va avea parte de o aprovizionare mai mare de rachete pe timpul iernii”, precizează acesta.

În ceea ce privește China, „Beijingul a are o abordare discretă, flexibilă și prudentă în privința sprijinului material pentru Rusia, pentru a permite Chinei să mențină negarea plauzibilă, să controleze transferurile de materiale, să creeze rampe pentru a renunța la acorduri și să își maximizeze opțiunile de a ajuta Rusia”, după cum se precizează într-un raport al Departamentului de Apărare al SUA.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel