Armata Ucrainei forțează în sud, la Herson: Pușcașii marini au trecut Niprul și au avansat 4 kilometri. Rusia lovește aerian pozițiile ocupate

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

În perioada 17-18 octombrie, brigăzi de pușcași marini ale Forțelor Armate ale Ucrainei au trecut râul Nipru și au făcut o breșă în zona ocupată de ruși a regiunii Herson.

Analiștii ISW, filmările geolocalizate de ieri arată că forțele ucrainene au înaintat 3-4 kilometri până în aproierea localităților Pișceanivka și Poima, situate la puțin peste 10 kilomtrei de orașul Herson.

Potrivit unor bloggeri ruși, două ”grupuri de asalt” ale Forțelor Armate ale Ucrainei au debarcat pe malul de est al Niprului și au spart apărarea forțelor de ocupație, ocupând temporar întreaga localitate Poima și poziții de la periferia nordică a localității Pișceanivka.

Începând cu 18 octombrie, forțele ruse de ocupație controlau doar partea de sud din Pișceanivka.

Ministerul rus al Apărării a recunoscut operațiunile ucrainene, susținând că forțele ruse au oprit patru grupuri ucrainene de sabotaj și recunoaștere lângă localitatea Pidstepne (la 16 km est de orașul Herson) și Poima.

Harta din zona localității Herson, cu cele două localități, Pișceanivka și Poima / ISW

ISW nu a vrut să speculeze intențiile ucrainene, dar a remarcat că nu putem vorbi încă de un cap de pod care să permită desfășurarea de unități mecanizate.

 

Stare precară a grupării ruse de forțe din zona Herson

 

Drept răspuns, Federația Rusă a efectuat un atac aerian în zona localității Pișceanivka, se precizează în comunicatul Forțelor armate ucrainene, citat de NV.

Conducerea militară este îngrijorată de capacitatea trupelor sale de a respinge o potențială operațiune ofensivă ucraineană peste Nipru. Semnele de întrebare au legătură cu starea precară în care se află gruparea rusă de trupe de pe malul stâng al râului.

Astfel, protejați de terenul mlăștinos care s-a format după ce au aruncat în aer barajul Nova Kahovka, decidenții comandamentului Federației Ruse au dislocat, în ultimele luni, din regiunea Herson un număr relativ mare de unități de elită pentru a sprijini operațiunile de apărare din regiunea Zaporijia.

Trebuie spus că nu este prima încercare de acest fel a forțelor ucrainene. În august , batalionul „Șaman” al GUR/HUR a trecut pe malul stâng al regiunii Herson și au eliminat o unitate din forțele de rachete ale inamicului. Cu toate aceste, Armata ucraineană nu a reușit să mențină un cap de pod în această zonă.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel