Gen. Barbu: 1.000 de ani nu vom mai vedea o așa greșeală militară precum coloana rusă întinsă pe 60 km. Ucraina nu a căzut în „plasa” tancurilor

Coloana rusă de tancuri în drum spre Kiev, atacată de ucraineni. Foto: Captură video, surse deschise
Coloana rusă de tancuri în drum spre Kiev, atacată de ucraineni. Foto: Captură video, surse deschise

Coloana Rusiei de tancuri și blindate, care s-a întins pe 60 de kilometri, în drumul spre Kiev, în timpul blitzkrieg-ului rus eșuat împotriva Ucrainei, urmărește și azi experții militari. 

În prima fază a invaziei brutale a Federației Ruse în Ucraina, Armata rusă a suferit înfrângeri majore, unele fiind adevărate lecții de manual pentru „așa nu”.

Un astfel de exemplu e coloana imensă de tehnică grea, blindate, mașini de luptă și tancuri, care se îndrepta spre Kiev și care a fost o pradă ușoară pentru ucraineni. Experții militari sunt și azi surprinși cum rușii au putut face o asemenea eroare. 

Generalul (r.) Cristian Barbu, profesor asociat la Academia Tehnică Militară, fost rector și comandant al acestei instituții, analizând Armata rusă la podcastul Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania remarcă faptul că niciun ofițer rus care a participat în 2022 la invadarea Ucrainei nu era pregătit în a utiliza dronele în zona tactică. El precizează că în rușii nu au folosit nici măcar dronele de supraveghere, astfel că militarii din celebra coloană au o pradă ușoară pentru sistemele anti-tanc ale Ucrainei.

„Niciun ofițer pe care Rusia l-a trimis în 2022 pe front nu avea habar de folosirea dronelor în tactica zonei. Altfel nu ar fi avut pierderile pe care le-au avut la început. Dacă ar fi folosit măcar dronele de supraveghere, ar fi știut pe unde sunt inamicii și și-ar fi putut feri blindatele și tancurile.

Nu am fi văzut acea coloană de 60 de kilometri care la momentul respectiv ne-a determinat să spunem că 1.000 de ani oamenii nu vor mai vedea o asemenea eroare militară”, a precizat generalul (r.) Barbu.

Emisiunea integrală Obiectiv EuroAtlantic în care gen. (r.) Cristian Barbu analizează „Mai e Rusia a doua Armată a lumii?”

Youtube video image

 

Importanța tancurilor. De ce ucrainenii nu au căzut în „plasă”

 

3. -imagine fara descriere- (ucraina_tancuri_armata_06477000.jpg)

Fostul rector al Academiei Tehnice Militare a punctat și importanța tancurilor și artileriei în acest conflict. În contextul în care în Vest tancul nu mai era văzut ca o componentă a războiului modern, Ucraina a rămas „prizonieră” școlii militare sovietice și nu a căzut în această „plasă”, ceea ce i-a permis să răspundă și prin cantitate, nu doar calitate, arată generalul (r.) Barbu.

„Cei care acum 15-20 de ani au gândit că tancul nu își mai are rostul au greșit. Norocul ucrainenilor e că nu au căzut și ei în aceeași plasă. Ei fiind în continuare școliți după modelul Academiei militare a URSS au ținut în continuare de tancuri și artilerie.

Chiar dacă apoi au venit sistemele HIMARS. Dar ați văzut că ele (n.r. - sistemele HIMARS) nu pot fi folosite pe scară largă, sunt costuri mari, sunt elemente complicate. Ele lovesc chirurgical. Dar cantitatea, nu calitatea, vine din aceste elemente, tancuri, artilerie, blindate, o multitudine de mine.

Și nu în ultimul rând informație foarte rapidă. Poate mulți vor crede că exagerez, dar e vorba de informație de ordinul minutelor. Azi, o coloană de blindate în 10-15 minute poate acoperi un raion pe care s-ar putea să-l recucerești în luni de zile. Tehnica trebuie distrusă în momentul în care e în coloană, nu când a apucat să intre în dispozitivul de luptă. Pentru acest lucru ai nevoie de 10-15 minute”, a conchis fostul rector al Academiei Tehnice Militare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel