Utilizarea dronelor de tip FPV pe frontul din Ucraina impune reconfigurarea blindatelor grele: Sistemele active de protecţie ar putea îndeplini un nou rol

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Un militar al Forțelor Armate ale Ucrainei lansează o dronă kamikaze FPV. Sursa Foto: DefenseExpress.
Un militar al Forțelor Armate ale Ucrainei lansează o dronă kamikaze FPV. Sursa Foto: DefenseExpress.

În ultimii ani, companiile de apărare au încercat să ofere forţelor armate din întreaga lume mai multe tipuri de sisteme de protecție activă de tip ''hard-kill'' pentru a le instala pe tancuri și alte vehicule blindate. Aceste sisteme sunt concepute în primul rând pentru a distruge fizic sau cel puțin pentru a ţine la distanţă rachetele ghidate antitanc de blindajul blindatelor. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de sistem anti-dronă, în special de contractarea celor kamikaze de tip FPV utilizate acum pe frontul din Ucraina, opţiunile sunt foarte limitate. Cu toate acestea, unui experţi din domeniul militar susţin ca aceleași sisteme de protecție activă ar putea fi folosite pentru a oferi o soluţie împotriva acestor drone.

Sistemele de protecție activă hard-kill (APS) vin deja cu o combinație de senzori și componente de control al focului. A putea adapta aceste APS-uri direct la rolul de sistem anti-dronă, inclusiv prin intermediul unor ajustări de software, adăugarea de componente hardware și/sau efectuare de alte modificări, ar fi un câștig uriaș - blindatele grele vor putea avea un nivel ridicat de protecţie şi pot rezista unui atac cu drone.

Acest lucru nu numai că ar oferi un strat suplimentar de protecţie împotriva unui tip de amenințare cu totul nou și ar face acest lucru fără a fi nevoie de instalarea unor sisteme complet noi, dar ar putea contribui la economisirea de bani prin valorificarea a ceea ce este deja instalat pe un blindat, potrivit analiştilor militari de la The War Zone.

 

Ce sunt sistemele de protecție activă hard-kill?

 


Deși dezvoltarea sistemelor de protecție activă hard-kill (APS) datează încă din anii 1970, acestea au fost utilizate pe scară largă doar în ultimul deceniu și jumătate. Companiile israeliene au fost și continuă să fie pionieri în acest domeniu.

În prezent, există mai multe tipuri de astfel de sisteme, majoritatea folosind proiectile mici de un anumit tip pentru a distruge rachetele care se apropie de un tanc, a căror lansare este indicată de o serie de senzori. Aceste sisteme utilizează de obicei o serie de senzori și camere electro-optice și cu infraroșu distribuite în jurul vehiculului blindat.

Sistemul de concepție israeliană TROPHY, a cărui popularitate a crescut la nivel internațional, fiind utilizat pentru echiparea blindatelor IDF si U.S. Army, este un prim exemplu de sistem hard-kill. Sistemul activ de protecţie TROPHY detectează focul inamic, calculează unghiul şi timpul de impact şi lansează o ploaie de alice asupra proiectilului. Raza de acţiune este mică pentru a nu pune în pericol infanteria, iar sistemul este eficient împotriva rachetelor anti-tanc, a RPG-urilor şi a altor proiectile similare.

Alte sisteme active de protecţie folosesc încărcături explozive cu declanșare automată, care funcționează în general în mod similar ca blindajul reactiv exploziv pasiv (ERA). Sistemul StrikeShield, produs de compania germana Rheinmetall, a treia generație a ceea ce inițial a fost cunoscut pur și simplu sub numele de Active Defence System (ADS), a fost configurat sa funcționeze in acest mod.

În orice caz, senzorii acestor sisteme pot recunoaște rapid o amenințare care se apropie și, într-o clipă, pot încerca să o elimine. Toate acestea se întâmplă mult mai repede decât poate reacționa un om și sunt automatizate pe baza diferitelor moduri care pot fi setate în diferite circumstanțe de luptă. Rezultatul este un fel de "pseudo-ecran invizibil" care, deși nu este în niciun caz impenetrabil, poate contracara în mod eficient multe amenințări care pot apărea de nicăieri.

 

Revoluționarea războiului: Impactul dronelor FPV asupra conflictului din Ucraina

 

Dronele reprezintă de ani de zile o amenințare evidentă pe câmpul de luptă și în afara acestuia. Deși nu este nici pe departe singurul exemplu de utilizare a acestora, conflictul din Ucraina a devenit o sursă extrem de evidentă pentru cât de eficiente pot fi chiar și dronele improvizate înarmate cu diferite tipuri de proiectile, ca să nu mai vorbim de modelele construite special. Nu trece o zi fără să apară noi înregistrări video care să arate drone de diferite tipuri folosite de către forțele ucrainene și rusești pe front.

Situația a evoluat într-o ''cursă a înarmării cu drone'', ambele părți întrecându-se pentru a extinde semnificativ producția de drone de diferite tipuri. Sistemele aeriene fără echipaj au ajuns să rivalizeze în mod constant cu artileria, în ceea ce privește prioritatea de achiziție și impactul pe câmpul de luptă.

La rândul lor, autoritățile ucrainene spun că doresc să lanseze producția unui milion de drone de tip FPV, doar în acest an, plus mii de alte muniții de pândă și tipuri de arme cinetice mai puțin performante. 

Acesta poate fi considerat un obiectiv de neatins, dar arată cât de disperată a devenit achiziționarea acestor arme. Ucraina deținea un avantaj semnificativ în ceea ce privește dronele FPV pe câmpul de luptă, care acum s-a erodat, Rusia preluând inițiativa. De asemenea, Moscova a făcut din producția acestor drone și a altor muniții de trândăveală, cum ar fi seria Lancet, o prioritate absolută.

S-a demonstrat că dronele FPV cu încărcătură explozivă improvizată, care îşi atacă țintele lovindu-le și detonându-le, sunt deosebit de puternice pentru a distruge și avaria tancuri și alte vehicule blindate. De asemenea, acestea s-au dovedit a fi extrem de greu de combătut.

Dronele FPV pot fi utilizate într-un număr semnificativ de exemplare pentru a crește șansele de a-și distruge sau deteriora grav ținta. După cum arată multe dintre materialele video realizate pe frontul din Ucraina, un singur tanc se poate trezi cu ușurință înconjurat de drone în timp ce se deplasează pe linia frontului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel