Potrivit lui Gates, cu o vastă experiență în relația cu Moscova și cu Putin personal, liderul de la Kremlin este animat de dorința de a recrea Imperiul Rus, iar Ucraina joacă un rol central în această viziune.
,,Propria mea viziune, având de-a face cu el și petrecându-mi cea mai mare parte a vieții lucrând pe tema Rusiei și a Uniunii Sovietice, este că Putin simte că are destinul de a recrea Imperiul Rus", a declarat Gates pentru CBS. Gates a citat spusele vechiului său mentor, Zbigniew Brzezinski: "fără Ucraina, nu poate exista un Imperiu Rus."
Putin cere garanții ferme că Ucraina nu va adera niciodată la NATO
Această ambiție fundamentală explică, în opinia lui Gates, rigiditatea poziției ruse în orice discuție despre pace. Moscova nu dă semne de compromis și își menține ferm revendicările, care echivalează, practic, cu o capitulare a Kievului.
Acestea includ ocuparea completă a celor patru regiuni estice (Luhansk, Donețk, Zaporojie și Herson), recunoașterea permanentă a controlului rus asupra Crimeei, instalarea unui guvern pro-rus la Kiev și reducerea armatei ucrainene la o forță comparabilă cu o "poliție". De asemenea, Putin cere garanții ferme că Ucraina nu va adera niciodată la NATO și, probabil, nici la Uniunea Europeană.
,,Va insista asupra ocupării tuturor celor patru provincii estice din Donbas, recunoașterea perpetuă a proprietății ruse asupra Crimeei, un guvern pro-rus la Kiev și o armată ucraineană care seamănă mult cu o forță de poliție extinsă", a subliniat Gates. "Și fără aderare la NATO și probabil fără aderare la UE."
Surprinzător, amploarea pierderilor suferite de Rusia în acest conflict nu pare să-l fi descurajat pe Putin. Gates a menționat aproximativ 900.000 de militari ruși uciși sau răniți, la care se adaugă costurile economice semnificative, dar a notat că aceste sacrificii "nu l-au descurajat câtuși de puțin".
Eforturile diplomatice recente nu a produs niciun progres real
Contextul declarațiilor lui Gates este marcat de eforturile diplomatice recente, inclusiv o întâlnire la nivel inferior între delegații ucrainene și ruse la Istanbul, pe 15 mai, care însă nu a produs niciun progres real spre o încetare a focului sau un acord de pace.
În paralel, Donald Trump a pledat public pentru discuții directe între Kiev și Moscova, declarând pe 16 mai că se pregătește pentru convorbiri cu Putin "cât de curând posibil".
Într-o postare pe rețelele sociale din 26 aprilie, Trump a sugerat că "poate (Putin) nu vrea să oprească războiul". Robert Gates consideră că Trump percepe corect o realitate fundamentală: Putin trage de timp și nu a renunțat la niciunul dintre obiectivele sale inițiale în Ucraina. "Cred că președintele – bazându-mă pe ceea ce citesc – are sentimentul că, așa cum a spus el, Putin 'îl amână' și... Putin nu a renunțat la niciunul dintre obiectivele sale clare în Ucraina," a explicat Gates, referindu-se la declaraţiile recente făcute de Trump.
Războiul ruso-ucrainean, declanșat în forma sa acerbă în februarie 2022, își are rădăcinile în anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, după revoluția Euromaidan care l-a înlăturat pe președintele ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici. Viziunea lui Gates este că Putin dorește să inverseze rezultatul acelei revolte și să readucă Ucraina pe orbita Moscovei, transformând-o într-un "stat-client" al Rusiei.
În lumina acestei analize și a lipsei persistente de flexibilitate din partea Moscovei în negocieri, perspectiva unui acord de pace acceptabil pentru Ucraina și comunitatea internațională rămâne extrem de redusă.
Fără o schimbare fundamentală a obiectivelor strategice ale lui Putin, Robert Gates nu vede "ce ar fi nevoie pentru a-l determina să renunțe la oricare dintre aceste obiective în viitorul previzibil". Impasul militar și diplomatic pare, așadar, să continue, cu consecințe devastatoare pentru Ucraina și stabilitatea europeană.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News