Începând din 2022, după ce era clar că „războiul de 3 zile” e un eșec, Rusia a scos din depozite tehnică veche, inclusiv tancuri T-72, T-80 și chiar T-54.
Potrivit datelor publicate de o amplă analiză a Financial Times, care se bazează pe studii ale Școlii de Economie de la Kiev (KSE), analiză preluată și de agenția ucraineană Unian, Rusia are azi golite depozitele de armament sovietic. Acest lucru arată de altfel și intensitatea cu care se desfășoară conflictul de agresiune generat de Rusia împotriva Ucrainei.
Analistul militar Franz-Stefan Gady a avertizat însă că nu trebuie să nu interpretăm scăderea livrărilor de echipamente sovietice drept un semn al pierderii capacității de luptă a Federației.
„Forțele armate ruse cheltuiesc sume uriașe pentru a reconstitui noi rezerve”, precizează expertul.
Cifrele nu mint: Capacitatea Rusiei de a lupta e pompată de statele aliate
Armata rusă, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
Dar ce este clar e că Rusia e tot mai dependentă de furnizori externi. Departe de autosuficiența pe care Moscova încearcă să o proiecteze.
„În 2024, 52% din explozibili au provenit prin portul Nakhodka, livrările fiind efectuate de Coreea de Nord. Livrări inexistente înainte de război. În total, 250.000 tone de materiale au fost transportate din Coreea de Nord în Rusia. Dependența de Coreea de Nord este un contrast izbitor cu imaginea de autosuficiență pe care Rusia încearcă să o proiecteze”, a remarcat și analistul militar Lukas Reisinger.
Acest fapt este confirmat și de șeful GUR, Kirill Budanov, care a declarat că 40% dintre munițiile rusești sunt de origine nord-coreeană. Potrivit Coreei de Sud, 28.000 de containere cu muniții, rachete și echipamente militare au fost livrate de regimul de la Phenian.
Raportul KSE arată și faptul că aproximativ 13.000 tone de explozibili au fost livrați de Iran.
Mai mult, deși China nu oferă oficial armament letal Rusiei, datele arată că superputerea asiatică a devenit un furnizor-cheie pentru industria de apărare rusă. Volumele de livrări din regiunile de frontieră chineze către companii militare ruse s-au dublat, ajungând la peste 3 milioane tone din 2021, adică înainte de invadarea pe scară largă a Ucrainei.
Cu alte cuvinte, China furnizează echipamente și componente necesare pentru menținerea funcționării mașinii militare rusești de război.
Rusia nu renunță nici la T-72. Deși nu reia producția ci se axează pe repararea și modernizarea celor din depozite. Dar oare poate să țină pasul cu pierderile?
Tanc rusesc de tip T-72B3. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
În contextul raportului mai sus prezentat cu privire la stocurile sovietice, merită subliniat un material al reputatei reviste americane National Interest care se axează pe faptul că Rusia nu renunță la bătrânele tancuri sovietice T-72.
Deși tancul T-72 a intrat în serviciul Armatei Sovietice în 1973 el rămâne unul dintre cele mai utilizate tancuri ale armatei ruse în conflictul din Ucraina. Cu peste 25.000 de unități produse, T-72 a fost exportat pe scară largă, dar Rusia este încă cel mai mare operator al acestuia. Deși este apreciat de industrie pentru rezistența și ușurința întreținerii, T-72 a devenit vulnerabil în fața armelor antitanc portabile și a dronelor moderne.
Pe fondul pierderilor suferite în Ucraina, Rusia a început să scoată din depozite vechi tancuri T-72A și T-72 Ural, multe dintre ele în stare precară, neprotejate și neîntreținute corespunzător în bazele militare. În paralel, au fost readuse în serviciu inclusiv modele mai vechi, precum T-62 și T-54/55. Chiar și așa, T-72 rămâne superior acestor tancuri din punct de vedere tehnic și reprezintă o bază viabilă pentru recondiționare.
Rusia nu a reluat producția T-72, ci se concentrează pe repararea și modernizarea tancurilor existente într-un ritm accelerat. Totuși, Ucraina continuă să distrugă tancurile rusești într-un ritm mai rapid decât cel al înlocuirii acestora. Astfel, Kremlinul riscă să-și epuizeze rezervele fără a putea susține pe termen lung capacitatea de luptă blindată.
T-72 s-a dovedit eficient pe câmpul de luptă, comparabil sau chiar superior unor omologi occidentali din aceeași epocă, dar succesul Rusiei în a-l menține operațional depinde de resurse, care sunt tot mai limitate.
Concluzia sursei citate este că recondiționarea tancurilor este o soluție de avarie, care, pe termen lung, ar putea lăsa Rusia fără un stoc suficient de vehicule blindate moderne, necesitând ani sau chiar decenii pentru reconstituirea completă a forțelor sale blindate.
Azi trebuie menționat că cel mai modern tanc rusesc prezent pe frontul din Ucraina este T-90 Proryv, în care rușii au investit mult și pe care s-au axat după marile probleme întâmpinate la T-14 Armata, un tanc mai degrabă „fantomă”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News