În acest context Rusia se pare că încearcă să găsească un „colac de salvare” în programul T-14 Armata. Iar acest colac ar putea fi India.
Presa din India scrie că „într-o evoluție semnificativă care ar putea remodela viitorul capacităților de război blindat ale Indiei, compania rusă Uralvagonzavod, producătorul tancului principal de luptă (MBT) T-14 Armata, și-aa exprimat un interes puternic în a colabora cu Centrul Indian de Cercetare și Dezvoltare pentru Vehicule de Luptă (CVRDE) și cu alte întreprinderi de apărare din India”.
Intenția Rusiei este de a oferi Indiei o versiune personalizată a T-14 Armata pentru a răspunde cerințelor Indiei privind viitorul tanc principal de luptă (NGMBT – Next Generation Main Battle Tank). Un program major pentru indieni.
Oficiali ai companiei producătoare ruse au discutat cu publicația indiană IDRW.org despre T-14 Armata. Reprezentanții industriei de apărare din Rusia spun că T-14 ar fi varianta ideală de a înlocui vechile T-72 pe care indienii le operează încă. Rușii și-au exprimat de asemenea disponibilitatea de a produce în India mai multe sisteme ale tancului, dar și de a integra componente și subsisteme fabricate în India.
Sursa citată spune că există un exemplu de succes. E vorba de T-90, varianta indiană personalizată pe nevoile Indiei. Ele sunt fabricate local sub denumirea de T-90 Bhishma. India a reușit să atingă un nivel de 83% din T-90 Bhishma „made in India”, inclusiv localizarea completă a componentei de motorizare a tancurilor, mai precizează publicația indiană.
India ar putea fi colacul de salvare pentru tancul „invincibil” rus T-14 Armata care a fost prezent pe front exact 11 secunde
Tanc rusesc T-14 Armata. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Problemele rușilor cu T-14 Armata datează deja de ceva vreme. Sunt chestiuni tehnice ale programului pe care războiul de agresiune rus împotriva Ucrainei le-au accentuat odată cu impunerea de sancțiuni pentru Federația Rusă.
Încă din primăvara anului trecut o analiză a DefenseRomania arăta că impunerea de sancțiuni Rusiei a provocat o pertrubare majoră a programului T-14 Armata. În fapt chiar rușii admiteau problemele inclusiv financiare, cu referire la costul programului.
La vremea respectivă șeful concernului rus Rostec a subliniat că prețul uriaș de producție al T-14 a reprezentat încă de la început un factor de descurajare pentru desfășurarea sa pe frontul din Ucraina și a declarat că varianta alocării fondurilor pentru dezvoltarea modelelor noi tancuri mai rentabile este mult mai tentantă.
T-14 „Armata” a făcut obiectul multor speculații de la anunțarea producerii sale, propaganda rusă susținând participarea sa activă la operațiile din Ucraina în 2023.
Debutul propagandistic a fost făcut în februarie 2023, printr-un videoclip de 11 secunde postat pe Internet, în care tancul este prezentat ca executând un foc în zona așa-zisei ”operații militare speciale”.
Cu o turelă teleoperată și înarmat cu un tun de calibrul 125 mm, T-14 Armata are un echipaj format din trei oameni, așezați în interiorul unei capsule blindate cu mai multe straturi, separat de muniție. Tancul deține numeroși senzori, radare și camere de înaltă rezoluție și este echipat cu sistem de protecție activă Afganit.
Tancul rusesc de luptă T-14 poate fi înarmat cu rachete antitanc Sokol și, ca armament secundar, o mitralieră de 12,7 mm și un tun de 30 mm. Pe partea de motorizare, acesta este dotat cu un motor de 1.500 cai-putere.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News