Rușii vor să trimită tancuri grele pe frontul din Ucraina (Video): Nu este vorba despre T-14, ci despre un strămoș al acestora, tancul sovietic IS-8 „Josif Stalin”

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Ministerul rus al Apărării intenționează să trimită tancuri grele pe frontul din Ucraina. Dar, nu este vorba despre celebrele T-14, care ar fi fost deja rechemate în service, ci despre un strămoș al acestora, tancul sovietic IS-8 „Josif Stalin”, redenumit mai târziu T-10.

„Armata rusă scoate din conservare și trimite pe front tancuri sovietice „Iosif Stalin”, dezvoltate la sfârșitul anilor 1940”, a scris pe Twitter jurnalistul ucrainean Denys Kazanskyi.

Videoclipul prezentat de Kazanskyi arată tancul IS-8 (alias T-10), care a fost produs din 1954 până în 1966.

 

Comentariul autorului: Potrivit datelor disponibile în surse deschise, tancul greu T-10 a fost proiectat între 1949 și 1953 și fabricat din 1954 până în 1966.

Cu o masă de 52 de tone, T-10 este mai greu decât T-62 și T-55 (aflate deja pe front), care au în jur de 40 de tone. De asemenea, proiectilul său este mai mare, calibrul tunului fiind de 122 mm, apropiat de calibrul de 125 mm cât au T-72 și T-90, considerate tancuri relativ moderne.

Pe de altă parte tancurile grele, în general, sunt considerate total depășite datorită mobilității relativ scăzute și creșterii capacității de străpungere a blindajului a armelor antitanc moderne.

Se estimează că după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, au fost construite aproximativ 6.000 de tancuri grele sovietice, dintre care 1.439 au fost T-10. Unele surse rusești estimează totalul de tancuri grele sovietice la peste 8.000.

Având în vedere aceste numere și luând în calcul că munițiile antitanc moderne sunt cu mult mai scumpe decât proiectilele clasice, prezența tancurilor sovietice grele pe frontul din Ucraina ar putea crea unele probleme de aprovizionare cu muniții antitanc occidentale pentru militarii ucraineni.

Prezența pe front a unor tancuri care, în 1996 au fost eliminate complet din serviciul de rezervă al armatei ruse, trebuind de mult timp să fie topite, indică faptul de Federația Rusă nu a respectat niciodată tratatele privind reducerea forțelor convenționale în Europa.

Acum, NATO și partenerii săi trebuie să cheltuiască noi sume de bani pentru a fabrica muniții antitanc performante care să rezolve o problemă care trebuia rezolvată acum 20 de ani, cu mult mai puțini bani.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel