Rusia va aduce nave de luptă ale Flotilei din Marea Caspică în Marea Neagră și în Marea Mediterană

Ionel Copcea |
Data publicării:

Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 14.02.2022, că Ministerul rus al Apărării a decis formarea în cadrul Flotilei din Marea Caspică a unor detașamente operative de nave, care să participe la misiuni în Marea Neagră și în Marea Mediterană. În viitorul apropiat, acestea vor fi trimise în Crimeea și în portul sirian Tartus, pentru consolidarea grupărilor operative ale Forțelor Navale din aceste regiuni.

Baza acestor mari unități va fi formată din nave care au în înzestrare rachete moderne, respectiv rachete de croazieră Kalibr și rachete supersonice Onyks. Experții militari ruși consideră că apariția lor în Marea Neagră și Marea Mediterană va întări flota rusă pe direcția strategică sud și va deveni un factor suplimentar de descurajare pentru un adversar potențial.

“Sniperii” caspici

După cum a precizat pentru Izvestia o sursă din mediul militar, decizia de formare a unor detașamente operative de nave din compunerea Flotilei din Marea Caspică pentru desfășurarea serviciului de luptă în Marea Neagră și Marea Mediterană a fost deja luată.

Acestă flotilă dispune de o grupare puternică de nave purtătoare de rachete de croazieră Kalibr și rachete supersonice Onyks. În primul rând, este vorba despre navele mici purtătoare de rachete Proiect 21631, clasa Buyan-M și navele grele de patrulare Proiect 11661, clasa Ghepard. Tocmai acestea vor reprezenta baza noilor detașamente operative. 

În prezent, în compunerea Flotilei din Marea Caspică se află patru nave purtătoare de rachete Kalibr și Onyks. Este vorba despre trei nave din clasa Buyan-M (Grad Sviyazhsk, Uglich și Veliky Ustyug), precum și de nava de patrulare Daghestan. Încă o navă de patrulare, Tatarstan, este dotată cu rachete de croazieră de mare precizie H-35.

De asemenea, Flotila din Marea Caspică dispune de încă trei nave moderne purtătoare de artilerie Proiect 21630, clasa Buyan: Astrakhan, Volgodonsk și Makhachikhala. Potrivit precizărilor surselor citate de Izvestia, în primul rând, navele din cadrul acestui proiect vor fi direcționate către Marea Neagră și Marea Mediterană.

În trecut, navele de luptă ale Flotilei din Marea Caspică au mai participat, în mod episodic, la marșuri de lungă durată. În anul 2018, în Marea Mediterană au îndeplinit misiuni navele mici purtătoare de rachete Grad Sviyazhsk și Veliky Ustyug, iar în 2019 Uglich și Veliky Ustyug. În apropierea coastelor Siriei, acestea au îndeplinit misiuni în cadrul Grupării navale operative a Forțelor Navale ale Federației Ruse. Baza acestora în regiune a fost reprezentată de portul sirian Tartus.

În cursul anului trecut, un detașament al Flotilei din Marea Caspică format din 15 nave s-a aflat în Marea Neagră. Acesta a participat la o serie de exerciții, în timpul cărora a fost exersată cooperarea cu forțele Flotei ruse din Marea Neagră.

Marinarii Flotilei din Marea Caspică au experiență în ceea ce privește întrebuințarea rachetelor de croazieră de tip Kalibr. Aceștia au fost primii care au executat atacuri cu acest tip de rachete asupra unor obiective ale adversarului. În anul 2015, trei nave mici purtătoare de rachete, Grad Sviyazhsk, Uglich și Veliky Ustyug, precum și nava de patrulare Daghestan, au tras din Marea Caspică asupra unor poziții ale teroriștilor din Siria. Astfel, 26 de rachete de tip Kalibr au lovit ținte terestre, la o distanță de aproximativ 1.500 de kilometri. Aceste lansări i-au făcut pe marinarii caspici celebri în lume.

 

Mările din sud

 

Șefa Departamentului de Management și Tehnologii Sociale de la Institutul de Nord-Vest al Academiei Ruse de Economie Națională și Administrație Publică, Inna Vetrenko, consideră că Estul Mării Mediterane și Regiunea Mării Negre sunt două raioane importante pentru Rusia din punct de vedere geopolitic.

“Trebuie să fim prezenți acolo, alocând forțele militare necesare în acest scop. Acum, Ucraina este punctul cel mai exploziv. Nu vrem război și nu pledăm pentru escaladare, dar, în situația actuală, trebuie să ne asigurăm securitate. Navele suplimentare vor fi un factor de descurajare în Regiunea Mării Negre. Nici întărirea forțelor din Marea Mediterană nu va fi de prisos. Forțele noastre de acolo influențează situația din sudul Europei, Orientul Mijlociu și Siria și, de asemenea, ajută la împingerea grupărilor de nave ale NATO mai departe de granițele ruse”, a precizat Vetrenko.

În acest an, Forțele Navale ale NATO și-au intensificat prezența în Marea Mediterană. În prima parte a lunii februarie, portavioanele Harry S. Truman din SUA, Charles de Gaulle din Franța și Cavour din Italia au desfășurat exerciții în regiune. Acetea au exersat interacțiunea pentru desfășurarea de activități comune.

De asemenea, la manevre au participat distrugătoare, fregate și două submarine.

În plus, pentru a sprijini acțiunile NATO în regiune, pe 07 februarie, în Marea Mediterană a apărut și fregata Montreal aparținând Forțelor Navale ale Canadei.

După cum a declarat pentru Izvestia fostul șef al Statului Major Principal al Forțelor Navale ale Federației Ruse, amiralul Valentin Selivanov, estul Mării Mediterane a fost întotdeauna important pentru Rusia.

“Trebuie să contracarăm amenințările din această regiune. Prin urmare, forțele noastre vor avea sediul la Tartus, pentru a se putea opune navelor care operează în estul Mării Mediterane. Acolo pot fi foarte utile navele mici purtătoare de rachete. În pofida dimensiunilor reduse, acestea dispun de rachete ce pot lovi atât ținte maritime, cât și ținte de coastă. Navele nu trebuie să se deplaseze la distanță, iar atunci când este necesar, pot să intervină și să lovească mijloacele adversarului”, a spus Selivanov.

 

Navele Buyan merg spre sud

 

În prezent, Forțele Navale ale Federației Ruse includ nouă nave mici purtătoare de rachete din clasa Buyan-M, care fac parte din structura Flotei din Marea Baltică, Flotei din Marea Neagră și Flotilei din Marea Caspică. Încă trei nave Proiect 21631 se află în construcție. Navele de acest tip sunt concepute pentru distrugerea țintelor maritime și terestre. La bordul navelor se află opt lansatoare prntru rachete de croazieră Kalibr sau rachete antinavă Onyks. Acestea mai dispun de o instalație de artilerie A-190 cu calibrul de 100 de milimetri și un complex de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune.

De asemenea, pentru Forțele Navale au fost construite două nave de patrulare Proeict 11661: Tatarstan și Daghestan.

Nava amiral a Flotilei din Marea Caspică, Daghestan, are opt lansatoare pentru rachetele de croazieră Kalibr. Tatarstan este dotată cu complexul de rachete antinavă Uran, care întrebuințează rachete de tip H-35.

Rachetele de croazieră Kalibr dispun de un focos perforant exploziv cu o greutate de 450 de kilograme. Acestea pot fi lansate la o distanță de aproximativ 1.500 de kilometri. Racheta supersonică Onyks are un focos cu o greutate de 300 de kilograme. Aceasta poate executa lovituri nu numai împotriva navelor, ci și asupra țintelor terestre, la o distanță de până la 500 de kilometri.

Armamentele de bază ale navelor mici purtătoare de artilerie din clasa Buyan include o instalație de artilerie A-190 cu calibrul de 100 de milimetri și una AK-306, cu calibrul de 30 de milimetri, destinate pentru lupta împotriva țintelor aeriene, maritime și terestre, precum și o instalație de lansare de tip Grad-M.

Comentariul autorului: Probabil, în orele sau zilele următoare, din Marea Caspică vor ieși, pe canalul Volga-Don, cele trei nave mici purtătoare de rachete din clasa Buyan-M (Grad Sviyazhsk, Uglich și Veliky Ustyug), precum și cele trei nave mici purtătoare de artilerie din clasa Buyan: Astrakhan, Volgodonsk și Makhachikhala.

Până în prezent, nava de patrulare Daghestan nu a mai ieșit din Marea Caspică și probabil va rămâne în continuare în regiune, iar nava de patrulare Tatarstan este inactivă, fiind supusă unor reparații planificate.

Cu siguranță, cel puțin două din cele trei platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr vor rămâne în Marea Neagră, pentru a participa la un eventual atac împotriva Ucrainei, iar restul se vor deplasa în Marea Mediterană.

În prezent, în estul Mării Mediterane și în portul sirian Tartus se află o escadră navală rusească formată din:

- submarinul Novorossiysk;

- submarinul Krasnodar;

- submarinul Sankt Petersburg;

- crucișătorul Mareșal Ustinov;

- crucișătorul Varyag;

- distrugătorul Viceamiral Kulakov;

- distrugătorul Amiral Tributs;

- fregata Amiral Kasatonov;

- fregata Amiral Grigorovici;

- nava mică purtătoare de rachete Orekhovo-Zuevo;

- nava de patrulare Dmitry Rogachev;

- dragorul Vladimir Emelyanov;

- petrolierul Boris Butoma;

- petrolierul Viceamiral Paromov;

- petrolierul Vyazma;

- nava de cercetareelectronică Vasily Tatishchev.

Trebuie remarcat faptul că între acestea se află șapte platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, respectiv trei submarine (Novorossiysk, Krasnodar și Sankt Petersburg) și patru nave de suprafață (Amiral Kasatonov, Amiral Grigorovici, Orekhovo-Zuevo și Dmitry Rogachev).

În orele și zilele următoare, cel puțin două dintre acestea (fregata Amiral Kasatonov și un submarin (Novorossiysk sau Krasnodar) urmează să se deplaseze în Marea Neagră.

Pe de altă parte, în prezent, în Marea Neagră se află deja 11 platforme purtătoare de rachete Kalibr (patru submarine și șapte nave de suprafață).

Adăugând cele trei platforme ale Flotilei din Marea Caspică (Grad Sviyazhsk, Uglich și Veliky Ustyug), rezultă faptul că Federația Rusă va concentra în Marea Neagră și Marea Mediterană un total de 21 de platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, din care 15 în Marea Neagră.

În cazul unui eventual conflict, toate aceste platforme vor putea lovi ținte de pe teritoriul Ucrainei, fiind capabile să lanseze, la o salvă peste 150 de rachete de croazieră Kalibr.    

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel