Rusia și China au început manevrele militare comune "antiteroriste" pe fondul crizei din Afganistan

Darius Muresan |
Data publicării:

China şi Rusia au început luni manevre militare comune "antiteroriste" într-un moment în care cele două ţări se confruntă cu "provocări din cauza schimbării situaţiei de securitate în Asia Centrală" în urma retragerii trupelor americane din Afganistan, menţionează marţi presa oficială chineză, potrivit Agerpres, care citează EFE.

China, care găzduieşte aceste exerciţii în regiunea Ningxia (în nordul Chinei), participă cu avioane de vânătoare J-20, bombardiere H-6K şi avioane de transport militar Y-20, printre altele.

De asemenea, partea chineză a scos la aceste aplicaţii şi noua sa racheta HQ-17, prezentată pentru prima oară în public în octombrie 2019, capabilă să doboare "diferite tipuri de ameninţări aeriene" care ar viza perimetrul său defensiv, inclusiv avioane de luptă stealth, elicoptere, drone şi rachete de croazieră.

Acestea sunt primele manevre comune pe care China le găzduieşte de la începutul pandemiei de COVID-19, iar obiectivul lor este, potrivit unui comunicat al Ministerului chinez al Apărării, "să extindă eforturile de luptă împotriva terorismului ale celor două ţări" şi să "demonstreze hotărârea fermă şi capacitatea ambelor părţi de a apăra împreună pacea şi securitatea internaţională şi regională".

Experţi chinezi au declarat pentru publicaţia Global Times că exerciţiile, care vor continua până vineri, sunt destinate să aprofundeze cooperarea militară între China şi Rusia într-un context de securitate "dificil", având în vedere situaţia din Afganistan, unde avansarea talibanilor zdruncină ţara după decenii de conflict.

În decurs de o săptămână, insurgenţii au reuşit să cucerească şase capitale de provincie, în timp ce faza finală de retragere a trupelor americane şi NATO continuă, ceea ce a suscitat critici în presa chineză, potrivit EFE.

 

China acuză „retragerea iresponsabilă” a SUA din Afganistan



"Retragerea iresponsabilă a trupelor americane din Afganistan este o povară pentru ţările vecine din Asia Centrală. În calitatea lor de mari puteri, China şi Rusia trebuie să-şi joace rolul în a asigura pacea şi stabilitatea şi de a împiedica avansarea forţelor teroriste în regiune", a declarat un expert pentru Global Times.

La sfârşitul lunii iulie, o delegaţie a talibanilor condusă de mollahul Abdul Ghani Baradar s-a deplasat în China, unde s-a întâlnit cu ministrul chinez de externe Wang Yi, în plină ofensivă a insurgenţilor.

Beijingul încearcă să evite să fie afectat de ostilităţi şi a primit deja o delegaţie talibană în 2019.

Potrivit şefului diplomaţiei chineze, retragerea 'precipitată' din Afganistan reflectă 'eşecul politicii americane'' faţă de această naţiune, dar constituie, la rândul său, o 'oportunitate importantă pentru poporul afgan de a-şi stabiliza şi dezvolta ţara".

China şi Afganistanul împart o frontieră comună de 60 de kilometri în regiunea Xinjiang (nord-vestul Chinei), o regiune locuită de o majoritate de etnici uiguri, unde în ultimele decenii au avut loc atacuri de diferite tipuri, inclusiv atacuri teroriste, conform agenţiei de presă citate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel