În loc de tancuri T-14 Armata, Forţele Armate Ruse primesc promisiuni

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Tancul rusesc de generația a IV-a, T-14 Armata
Tancul rusesc de generația a IV-a, T-14 Armata

Producția de tancuri și vehicule de luptă bazate pe cea mai nouă platformă de luptă Armata, în cadrul unui contract semnat cu ministerul rus al Apărării în urmă cu câțiva ani, este în curs de desfăşurare, a declarat, luni, Denis Manturov, ministrul Industriei și Comerțului din Federația Rusă, citat de agenţia de presa TASS.

,,Da, procesul de producţie este în desfăşurare", a spus ministrul, răspunzând la o întrebare dacă producția acestor vehicule blindate a început în Rusia.

Aşa cum reiese din declaraţiile pe care Denis Manturov le-a oferit agenţiei de presă TASS, nu se face niciun fel de precizare la perioada de timp când primele tancuri și vehicule de luptă bazate platforma Armata vor ajunge la Forţele Armate Ruse, dar cu toate acestea, oficialul rus a menţionat că probleme apărute la motorul care propulsează platforma Armată, au fost rezolvate.

Când Denis Manturov nu face promisiuni, recurge la minciuni şi propagandă pentru a mai ridica puţin nivelul de încredere în proiectele ambiţioase, dar greu realizabile, ale industriei ruse de apărare.

Amintim că, programul tancului T-14 Armata a fost în mijlocul unei controverse în luna aprilie a acestui an, după ce Denis Manturov a declarat că tancul a fost deja testat în Siria. Declarațiile ministrului rus au fost privite, la momentul respectiv, cu suspiciune chiar și de experți militari ruși.

Ministrul adjunct al Apărării, Alexei Krivoruchko, a anunțat în august 2018 că a fost semnat un contract pentru 132 de tancuri T-14 și vehicule de luptă pentru infanterie T-15, bazate pe platforma de luptă Armata.

Caracteristici tanc T-14 Armata

2. -imagine fara descriere- (armata_bild_1_95003500.jpg)

Caracteristici vehicul de luptă pentru infanterie T-15

3. -imagine fara descriere- (armata_t_15_04585300.png)

Livrările de tancuri Armata, produse în serie pentru Forţele Armate Ruse, nu au început încă

 

Ministrul Industriei și Comerțului, Manturov, a declarat în luna aprilie a acestui an că trupele vor primi primele tancuri Armata în 2021.

DefenseRomania a scris încă de la începutul anului că Forţele Armate ale Rusiei nu au primit primul lot de 12 tancuri principale de luptă T-14 Armata. Mai mult, primele nouă tancuri ar fi trebuit să fie livrate armatei Federaţiei Ruse până sfârşitul anului 2018.

Probleme sunt și în ceea ce privește costul. T-14 Armata este cel mai scump tanc rusesc, comparabil ca preț cu tancul american de top M1 Abrams. Experții cred că, în procesul de finalizare, costul de producție al unui T-14 inevitabil va creste, iar prețul final ar putea descuraja partenerii tradiționali ai rușilor, care sunt obișnuiți cu prețuri mult mai mici comparativ cu producătorii de armament greu din Occident.

 

T-14 Armata a „clacat” încă de la prezentare

 

De-a lungul timpului mai mulţi analişti din domeniul apărării au precizat că problemele legate de motor şi transmisie ale tancului T-14, alături de altele mici probleme tehnice, au cauzat întârzieri repetate care au tot dus la amânarea termenului de livrare.

În acest sens amintim că tancul T-14, bazat pe platforma Armata,  a fost prezentat publicului pentru prima dată la parada Zilei Victoriei din Piața Roșie din 9 mai 2015. Dar Armata nu a pornit nici măcar atunci cu dreptul. Deoarece cu două zile înaintea evenimentului, pe 7 mai, în timpul repetiţiilor pentru paradă, unul dintre tancurile T-14 s-a defectat, refuzând să mai pornească.

 

Noul tanc rusesc T-14 Armata

 

Cu o turelă teleoperată și înarmat cu un tun de calibrul 125 mm, T-14 Armata are un echipaj format din trei oameni, așezați în interiorul unei capsule blindate cu mai multe straturi, separat de muniție. Tancul deține numeroși senzori, radare și camere de înaltă rezoluție și este echipat cu sistem de protecție activă Afganit.

Tancul rusesc de luptă T-14 poate fi înarmat cu rachete antitanc Sokol și, ca armament secundar, o mitralieră de 12,7 mm și un tun de 30 mm. Pe partea de motorizare, acesta este dotat cu un motor de 1.500 cai-putere.

În aceste condiții, rămâne de văzut dacă rușii vor reuși să găsească clienți externi pentru T-14 Armata și poate mai interesant, cine vor fi aceștia.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel