Rusia îşi întăreşte frontiera vestică prin dislocarea unui regiment de aviaţie dotat cu Su-34

Ionel Copcea |
Data publicării:

Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 25.08.2020, citând surse din cadrul Ministerului rus al Apărării, că bombardiere de front de tip Su-34 vor întări frontiera vestică a Federației Ruse.

În cursul lunii octombrie, la Voronezh va fi redislocat un regiment de aviație dotat cu aeronave de acest tip. Unitatea militară va fi bazată pe aerodromul Baltimore. Baza aeriană a suferit o modernizare radicală: toate instalațiile au fost demolate și reconstruite. Acum, aceasta dispune de toată infrastructura necesară, fiind construite adăposturi pentru aeronave și depozite pentru arme de înaltă precizie. Potrivit experților militari, avioanele Su-34 vor putea opera în vestul și sudul Federației Ruse, întărind și grupările ruse din Crimeea, Caucaz și Marea Neagră.

 

Întoarcerea acasă

 

La Voronezh va fi redislocat Regimentul 47 Aviație Mixtă, dotat cu avioane de bombardament de tip Su-34. În prezent, unitatea militară este dislocată pe aerodromul din Buturlinovka. Trebuie remarcat faptul că înainte aceasta a avut sediul în Voronezh, dar a fost retrasă de acolo în urmă cu câțiva ani.

Anterior, comandantul Academiei Militare de Aviație, care se află tot la Voronezh, a declarat că, pe lângă Regimentul 47 Aviație Mixtă, pe aerodromul Baltimore vor reveni și două escadrile de aviație de instrucție ale școlii. În prezent, acestea se află redislocate la Borisoglebsk și Balashov.

După finalizarea reconstrucției bazei aeriene, până în 2023-2024, este planificată construirea unui orășel militar modern, pentru piloți și familiile acestora, precum și o cazarmă și o bază auto pentru unitățile auxiliare.

Istoria Regimentului 47 Aviație Mixtă este legată de cea a regimentului de aviație de bombardament cu același număr. Aceasta a fost prima unitate militară care a fost dotată cu avioane Su-34 din producția de serie. Caracteristicile pistei din Buturlinovka nu permit utilizarea avioanelor în opțiunea cu încărcare completă, ceea ce reduce capacitățile de luptă ale aeronavelor. Aerodromul Baltimore modernizat nu are astfel de limitări.

Fostul comandant al Armatei 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană, general locotenent Valery Gorbenko, a declarat pentru Izvestia că “bombardierul Su-34 este potrivit pentru orice teatru de operațiuni militare. Acesta are caracteristici foarte bune, precum și capacitatea de a fi realimentat în aer”.

“Într-o anumită măsură, această aeronavă este o continuare a avionului Su-24, dar cu capacități îmbunătățite și tehnologii mai moderne. Bombardierul reprezintă o generație nouă de avioane de acest tip, care poate funcționa pe orice direcție. Avioanele dislocate la Voronezh pot fi întrebuințate pe direcțiile vest și nord-vest, iar în caz de necesitate pot întări grupările din Marea Neagră, Crimeea sau Caucaz”, a precizat expertul.

 

Despre locul de dislocare

 

Aerodromul Baltimore, cu un nume neobișnuit pentru Federația Rusă, este situat în districtul Sovetsk din Voronezh, la doar cinci kilometri de centrul orașului. Acesta a fost amenajat încă din anii 1930, sub denumirea de Voronezh-B.

În timpul reconstrucției la scară largă a acestuia, care a început în 2013, cu un cost de peste nouă miliarde de ruble, proiectul a fost schimbat de mai multe ori. Inițial, s-a presupus că acolo va fi creată o bază imensă pentru două sute de aeronave. Pentru aceasta, a fost planificată construirea unei a doua piste și extinderea semnificativă a zonelor de parcare pentru aeronave. Dar, în timpul procesului de reconstrucție, Ministerul Apărării a abandonat ideea de a concentra toată aviația pe opt astfel de baze. Schimbarea proiectului și renunțarea în 2016 la contractantul general al șantierului - Spetsstroy - au întârziat finalizarea reconstrucției aerodromului.

Cea mai mare investiție a fost reprezentată de construirea unei piste noi, cu rază extinsă, chiar lângă cea veche. Aceasta are o lungime de 3.600 de metri și este realizată din beton armat cu rezistență mare. Caracteristicile acesteia permit nu numai primirea avioanelor Su-34 cu încărcătură maximă, ci și a altor aeronave mai grele.

 

Forța de atac

 

Unitățile de aviație dotate cu avioane Su-34 sunt specializate în utilizarea armelor de mare precizie. În Siria, acest tip de bombardier a întrebuințat o mare cantitate de bombe inteligente și rachete. În prezent, în Federația Rusă există patru regimente de aviație dotate cu acest model de bombardier.

Posibilitatea de realimentare în aer și amenajările interioare îi asigură avionului Su-34 o distanță strategică de zbor. Cu două realimentări în aer, un avion de acest tip a parcurs o distanță de aproximativ 8.000 de kilometri de la Lipetsk la Habarovsk, fără aterizări intermediare. Piloții de teste au parcurs cu acest tip de aeronavă chiar și distanțe mai lungi.

Rădăcinile sale de avion de vânătoare îi permit aeronavei Su-34 să ducă și lupta aeriană. Aceasta poate să întrebuințeze nu numai rachete cu rază scurtă de acțiune cu capete de autodirijare în infraroșu. Poate fi dotată și cu cele mai moderne rachete cu rază medie de acțiune din clasa aer-aer de tip R-77-1.

În prezent, în dotarea Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse se află peste 100 de avioane Su-34. După cum a informat anterior Izvestia, Ministerul rus al Apărării intenționează să comande alte peste 50 de bombardiere modernizate Su-34M, cunoscute și sub denumirea de obiect 10VM.

Potrivit datelor cunoscute, în urma modernizării, a fost înlocuită aproape toată avionica aeronavei. Arsenalul de rachete și bombe a fost extins, prin includerea unor noi categorii de armamente de mare precizie. Însă, cea mai mare noutate este reprezentată de posibilitatea întrebuințării unor containere unificate de cercetare, prinse sub aripi. Acestea pot fi adaptate pentru ducerea cercetării optice, radiotehnice și de radiolocație.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel