Rusia restricționează din ce în ce mai mult accesul liber la internet, autoritatea de reglementare a mass-media, Roskomnadzor, blocând recent accesul la 56.000 de site-uri care au refuzat să elimine conținutul considerat de Moscova „extremist”, a anunțat marți ministrul dezvoltării digitale, Maksut Shadayev.
Șadaev a apărat, de asemenea, o nouă lege controversată care incriminează căutarea unui astfel de conținut. Șadaev a spus că „utilizatorii obișnuiți” nu se vor confrunta cu nicio problemă.
Marți, controversata lege a fost adoptată cu majoritate în a treia și ultima lectură în parlamentul de la Moscova, Duma. Potrivit presei rusești, peste 60 de parlamentari au votat împotriva sa.
Legea prevede sancțiuni pentru căutarea intenționată pe internet a conținutului clasificat drept „extremist”. Cei care critică Kremlinul, cum ar fi Fundația Anticorupție a regretatului lider al opoziției, Alexei Navalnîi, sunt clasificați drept organizații extremiste.
Legea a atras critici chiar înainte de a fi adoptată. Presa critică Kremlinul a scris despre cea mai gravă înăsprire a controlului internetului din ultimii ani. S-a vorbit, de asemenea, despre „incriminarea” lecturii online. Înainte de a treia lectură, au avut loc proteste în fața Dumei de Stat, unde au fost efectuate arestări.
Președintele Parlamentului, Vyačeslav Volodin, și-a exprimat disponibilitatea pentru corecții. El a spus că este necesar să se monitorizeze implementarea pentru a se asigura că persoanele nevinovate nu sunt afectate și că cei care au nevoie de toate informațiile pentru munca lor nu sunt afectați.
Extremiștii buni și extremiștii răi
În timp ce Rusia i-a eliminat pe talibani de pe lista sa de extremiști și teroriști, în încercarea de a îmbunătăți legăturile cu gruparea care conduce Afganistanul, Kremlinul a interzis ceea ce numește „mișcarea socială LGBT internațională”, catalogând-o drept organizație extremistă și teroristă, în 2023.
În ciuda eforturilor liderului rus Vladimir Putin de a prezenta Rusia ca un bastion al valorilor creștine tradiționale, realitatea este mult diferită.
Kremlinul a eliberat, printre altele, zeci de mii de criminali periculoși din închisori pentru a-i trimite să omoare pe frontul din Ucraina. De la începutul invaziei, au fost eliberați inclusiv criminali în serie și violatori, notează TheTimes.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News