Rusia finanțează o nouă bază militară, la granița dintre Tadjikistan și Afganistan

Nicolae Iordan |
Data publicării:

În timp ce situația din Afganistan continuă să fie instabilă, Rusia, a anunțat joi, 12 august, că intenționează să aloce 1,1 milioane de dolari pentru finanțarea unui nou avanpost militar în Tadjikistan, lângă granița cu Afganistanul.

Anunțul a fost făcut de ministrul adjunct de externe al Federației Ruse, Oleg Syromolotov. Finanțarea a fost activată la cererea Tadjikistanului și, conform celor anunțate, noua bază militară va fi construită în provincia tadjikă Khatlon, adiacentă provinciei afgane Kunduz. Această zonă, a spus Syromolotov, este una dintre cele mai "vulnerabile" de la granița dintre cele două țări din Asia Centrală. Pentru a oficializa această investiție, Moscova și Dushanbe intenționează să semneze un acord la următorul summit la nivel înalt, a cărui dată nu a fost încă dezvăluită.

Ministrul adjunct de externe a explicat apoi că eficacitatea luptei împotriva terorismului este strâns legată de coordonarea eforturilor diferiților actori din Asia Centrală. Din acest motiv, Moscova, folosind echipamente de recunoaștere electronică și aeriană, a început monitorizarea constantă a situației de-a lungul frontierei. În același timp, diplomatul a spus că Federația Rusă continuă să promoveze procesul de reconciliere națională din Afganistan între militanții talibani și forțele guvernamentale.

Provincia Kunduz a fost definită ca "vulnerabilă", deoarece, la 8 august , militanții talibani au anunțat că au preluat controlul asupra zonei menționate anterior, împreună cu cea a Sar-e-Pol și Taloqan, din nordul țării. Birourile strategice guvernamentale din Kunduz, Sar-e-Pol și Taloqan au căzut la câteva ore unele după altele, au confirmat oficialii talibani și locali. Oficialii din sănătate din Kunduz au raportat că 14 cadavre și peste 30 de răniți au fost duși la spital din cauza ciocnirilor dintre militari și militanți.

Angajamentul Kremlinului de a garanta securitatea regională în Asia Centrală s-a concretizat cu exercițiile militare trilaterale din Uzbekistan, Tadjikistan și Rusia, care au început la 2 august și s-au încheiat opt zile mai târziu. Manevrele au implicat un total de 2.500 de soldați ai forțelor armate ale celor trei state aliate și s-au desfășurat în apropierea bazei uzbece Termez, la granița cu Afganistanul. Inițial, doar forțele armate ale Moscovei și Tașkentului au participat la exercițiile antiteroriste. Într-o etapă ulterioară, militarii din Dushanbe s-au alăturat și ei, participând la faza finală a operațiunilor, desfășurate în baza militară Harb-Maidon, la 20 de kilometri de granița cu Afganistan.

Noua bază militară din Tadjikistan finanțată de Federația Rusă se alătură unui alt avanpost pe care Moscova îl deține în țara din Asia Centrală. Aceasta este bază militară rusă 201, situată lângă Dushanbe, capitala tadjikă și Bokhtar. Baza, cea mai mare pe care o are Rusia în afara granițelor sale, dispune de blindate, unități de artilerie și cercetare, forțe de apărare aeriană și facilități de protecție chimică și biologică. În Baza 201 se află tancuri T-72, vehicule blindate BTR-82A, sisteme de lansare multiplă Grad, sisteme de artilerie Gvozdika și Akatsiya. În 2001, divizia rusă care opera în aceasta a fost desfășurată la granița cu Afganistanul după ce talibanii au încercat să treacă frontiera afgano-tadjică. În octombrie 2012, a fost semnat un acord de prelungire a perioadei de staționare a bazei militare ruse din Tadjikistan până în 2042.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel