Pentru România în viitor urmează și obuziere pe roți. Iar Archer ar putea fi integrat pe camioane Iveco produse aici, dar va fi concurență mare

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Obuzier autopropulsat Archer / Sursa: BAE Systems
EXCLUSIV
Obuzier autopropulsat Archer / Sursa: BAE Systems

În următorul deceniu, Armata României va avea în dotare obuziere autopropulsate de 155 mm atât pe șenile, cât și pe roți.

Achiziția obuzierelor șenilate se află pe ultima sută de metri. România aproape a finalizat procesul de achiziție pentru obuziere autopropulsate pe șenile de 155 mm, care vor intra în dotarea Armatei române, iar sud-coreenii de la Hanwha Aerospace sunt singura companie rămasă în competiție, cu obuzierul K9 Thunder.

Programul prevede achiziția a 3 sisteme de obuzier (3 x 18 obuziere de 155 mm + muniție + echipamente de sprijin logistic), valoarea estimată a programului fiind de peste 4,1 miliarde de lei (fără TVA), adică peste 845 milioane de euro.

 

România țintește, în etapa a doua, obuziere pe roți. Va fi cu siguranță concurență mare

 

Trebuie spus, însă, că programul de înzestrare ”Sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion” constă în 5 sisteme obuzier de 155 mm achiziționate în două etape.

Prima etapă cuprinde trei sisteme de obuziere pe șenile, iar procedura de atribuire este aproape finalizată, procesul de selecție fiind pe ultima sută de metri, așa cum am arătat mai sus.

Etapa a II a presupune achiziția, începând cu anul 2028, a două sisteme de obuziere autopropulsate pe roți.

Numărul mic de obuziere care vor fi cumpărate de România ar putea reprezenta un obstacol în calea unor rezultate spectaculoase privind o implicare substanțială a industriei românești de apărare în programul obuzierelor autopropulsate pe roți. 

 

Archer - ar putea fi integrat inclusiv pe camioanele Iveco produse în România

 

O variantă ar putea fi obuzierul Archer, produs de BAE Systems. Mai multe astfel de obuziere au fost desfășurate în Ucraina, fiind donate de Suedia, prin octombrie-noiembrie 2023.

Într-o discuție avută în exclusivitate cu DefenseRomania, la expoziția de tehnică militară de la București (BSDA 2024), oficialii consorțiului european au confirmat interesul pentru programul viitor României privind obuzierele autopropulsate pe roți. Singur, până atunci mai e mult timp.

Însă în privința colaborării cu industria românească de apărare, BAE este gata să negocieze integrarea obuzierului Archer pe o platformă ”care să convină și României, precum camioanele Iveco care sunt construite aici în țară”, a ținut să precizeze Brian Gathright, unul dintre oficialii companiei.

Amintim că, până în 2026, Armata României va avea în dotare 2.902 camioane Iveco, fabricate în țară, produse sau asamblate la Petrești, județul Dâmbovița.

Archer este un obuzier autopropulsat pe roți de 155 mm proiectat și fabricat în comun de companiile Bofors și BAE Systems. Timpul de desfășurare al lui Archer a fost redus, de la 10 minute la doar 30 de secunde, comparativ cu un obuzier autopropulsat standard. Fiecare sistem de arme poate fi operat de 3-4 militari.

 

Un exercițiu de imaginație. Cine ar mai putea intra în competiție

 

Obuzierul Caesar vrea revanșa

Obuzier autopropulsat Caesar

Compania Nexter ar fi, cu siguranță, mai mult decât interesată de competiție. Propunerea Nexter va fi obuzierul autopropulsat pe roți Caesar, bine cunoscut de pe frontul din Ucraina.

Așa cum a arătat și DefenseRomânia, Nexter ar fi dorit să participe chiar și la etapa I a programului actual, dar condițiile din caietul de sarcini au exclus din start obuzierul Caesar. Asta întrucât România a solicitat ca obuzierele să fie șenilate, și nu pe roți.

Compania franceză Nexter Systems, care acum face parte din grupul KNDS, împreună cu compania germană KMW (Krauss-Maffei Wegmann), a dezvoltat două tipuri de obuziere de calibru 155, autopropulsate cu roți, în configurații 6x6 și 8x8. Trebuie spus că, potrivit informațiilor publice, Caesar poate fi montat pe alt șasiu de camion, conform cerințelor, așa că este posibil ca francezii să vină cu o propunere similară privind integrarea pe camioanele Iveco.

Obuzierul său de calibrul 155 mm/52 oferă suport de foc combinând precizia și raza extinsă.  Peste 300 de sisteme de tunuri mobile de artilerie CAESAR au fost deja produse până în prezent.

 

Obuzier autopropulsat pe roți de la Rheinmetall

Sistemul automatizat de obuzier autopropulsat cu roți de 155 mm de la Rheinmetall ar putea reprezenta o altă variantă pentru România. Sistemul presupune integrarea pe turela de artilerie complet robotizată fără pilot de la Elbit a unui tun Rheinmetall, mai exact tunul L52 de 155 mm care este integrat pe sistemul de obuzier autopropulsat pe șenile PzH2000. Sistemul unul nou, certificarea acestuia fiind așteptată pentru sfârșitul anului 2025.

Citește și: Rheinmetall inaugurează o uzină în România: IFV Lynx KF41 ar putea fi produs la Automecanica Mediaș

 

Obuzier autopropulsat ATMOS 2000

Obuzier autopropulsat Atmos 2000 / Elbit

ATMOS 2000, un sistem de obuzier autopropulsat proiectat și fabricat de compania israeliană Elbit Systems din 2001. Este operat de un echipaj cuprins între 2 și 6 membri. Cu o lungime de 9,5 metri și o greutate de 23 de tone în versiunea sa de calibrul 52, ATMOS 2000 combină puterea de foc și mobilitatea.

Amintim că anul trecut Automecanica Moreni a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Elbit Systems în ceea ce privește cooperarea în producția viitoare a obuzierelor Ascod. Memorandumul vizează și mașina de luptă Ascod.

 

Obuzier autopropulsat YAVUZ 6x6 155m

YAVUZ 6x6 155mm, produs de producătorul turc de apărare MKE, este un obuzier autopropulsat care combină puterea de foc, mobilitatea și adaptabilitatea. Este relativ ușor pentru clasa sa, cântărind 32 de tone. Această greutate, combinată cu dimensiunea sa, sugerează o concentrare a designului pe un echilibru între puterea de foc și mobilitate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel