Mașina de luptă ASCOD și obuzierul pe roți ATMOS pot ajunge în România via Automecanica Moreni. Parteneriatele urmează să fie parafate

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Mașină de luptă Ascod. Varianta cu mortier de 120 mm, prezentată la Expoziția Internațională de Apărare și Securitate FEINDEF, de la Madrid, mai 2023
EXCLUSIV
Mașină de luptă Ascod. Varianta cu mortier de 120 mm, prezentată la Expoziția Internațională de Apărare și Securitate FEINDEF, de la Madrid, mai 2023

DefenseRomania a participat săptămâna trecută la Moreni la conferința dedicată împlinirii a 55 de ani de către Uzina Automecanica Moreni.

În cadrul conferinței ar fi trebuit semnate Memorandumuri de Înțelegere cu gigantul israelian Elbit Systems. Parteneriatele vizează două programe pentru înzestrarea Armatei României, unul aflat în derulare, cel de înzestrare cu obuziere de 155 mm, iar cel de-al doilea urmează să fie demarat în perioada imediat următoare, de înzestrare cu mașini de luptă ale infanteriei.

Din motive lesne de înțeles, în contextul războiului din Israel, reprezentanții Elbit nu au mai putut ajunge la Moreni, fapt pentru care parteneriatele se vor parafa în următoarea perioadă. 

Pe acest subiect DefenseRomania a stat de vorbă cu Corneliu Vișoianu, directorul Automecanica Moreni. Acestea ne-a confirmat discuțiile avansate și memorandumurile care umrează să fie parafate.

„Parteneriatul cu Elbit este făcut, negociat, discutat. Urma să fie semnat, din păcate spațiul lor aerian (n.r. - israelian) este închis, ei nu au putut ajunge la Moreni. Atunci am convenit de comun acord să îl semnăm la întâlnirea lor care va avea loc probabil la Palatul Victoria cu premierul României”, ne-a precizat Corneliu Vișoianu.

Până în prezent nu au fost divulgate informații cu privire la ce va însemna parteneriatul pentru mașina de luptă Ascod și obuzierul de 155 mm Atmos, existând speculații de la asamblare la producerea de componente sau un centru regional.

„Dimensiunea parteneriatului va fi dezvăluită în contextul în care se va ajunge la o formulă. Memorandumul urmează să fie semnat”, a conchis directorul Automecanica Moreni, pentru DefenseRomania.

Precizăm că atât mașina de luptă Ascod cât și obuzierul de 155 mm pe roți Atmos vor „concura” pentru înzestrarea Armatei României în două programe separate.

 

Programele de înzestrare cu obuziere și mașini de luptă ale infanteriei unde vor participa Atmos de 155 mm și Ascod

 

2. Obuzier au... (atmos_83036400.jpg)

Obuzier autopropulsat israelian Atmos. Foto: Elbit Systems

Ministerul Apărării Naționale a dat curs programului de înzestrare cu obuziere autopropulsate. Achiziția poartă denumirea oficială de „Sistem obuzier calibru 155 mm”.

Într-o primă fază vor fi achiziționate 3 sisteme de obuzier de 155 mm (54 de obuziere + muniție + suport logistic) șenilate. Următoarea fază a programului prevede achiziția a încă 3 sisteme din care 2 sisteme vor fi pe roți. 

Aici e de așteptat ca obuzierul Atmos să „intre” în competiție.

În ceea ce privește licitația pentru achiziția de mașini de luptă ale infanteriei (MLI) pe șenile, ea nu a fost încă lansată, dar lucrurile urmează să se miște, așa cum confirma și generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente din cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN), în unul din podcasturile difuzate de Observatorul Militar.

Mașina de luptă Ascod va printre MLI-urile care vor intra în competiție. În prezent Armata României are în dotare MLI 84 Jderul. 

În etapa I a programului se are în vedere achiziţia a 246 de complete MLI, inclusiv simulatoarele de instrucţie şi suportul logistic iniţial. Etapă va fi iniţiată în anul 2023 şi se va derula pentru o perioadă de 9 ani, până în anul 2031. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din etapa I este de 2.545 mld. euro.

Pentru etapa a II-a este avută în vedere achiziţia a 52 de complete MLI pentru stocul strategic şi operativ, cu iniţiere după anul 2031. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din această etapă este de 450 milioane euro.

CITEȘTE ȘI: De la B33 Zimbru la discuții cu mari companii. Automecanica Moreni sărbătorește 55 de ani de activitate și avansează în discuții inclusiv cu companii din Ucraina

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel