România și Ucraina, un nou punct de frontieră, la Vicovu de Sus. CFR-ul ucrainean va reactiva ruta până la Vama Valea Vişeului

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Guvernul a aprobat deschiderea unui nou PTF între România şi Ucraina, situat în județul Suceava, la aprox. 20 de km de Vama Siret - Porubne.

Astăzi a fost aprobată hotărârea prin care a fost reglementată deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei şi a Biroului Vamal de Frontieră Vicovu de Sus, România - Crasnoilsc, Ucraina.

Discuțiile privind deschiderea PTF de la Vicovul de Sus erau înghețate de ani de zile, dar invazia rusă din Ucraina a grăbit lucrurile.

Este vorba de primul punct de trecere a frontierei nou deschis după agresiunea militară rusă din Ucraina, între Ucraina şi un stat membru al Uniunii Europene.

 

Ruta feroviară prin Valea Vişeului

 

Ucraina și România intenționează să reia legăturile feroviare pe tronsonul Rakhiv - Dilove - Valea Vişeului. „Ukrzaliznytsia”, compania feroviară ucraineană a făcut prima încercare în această direcție și se așteaptă ca în curând ruta să fie complet operațională în decembrie.

"Deschiderea serviciului feroviar de călători la granița dintre Ucraina și România este așteptată la începutul lunii decembrie. Ruta va fi operată de un tren regional confortabil DPKr-3, construit în Ucraina", - a declarat ministrul Infrastructurii al Ucrainei Oleksandr Kubrakov.

Foto: Frontiera Romania - Ucraina 

„Ukrzaliznytsia” plănuiește să opereze două curse pe zi cu posibilitatea de a transfera pasageri în trenurile Căii Ferate Române CFR. Sunt trenuri zilnice din Vala-Višeului către stațiile Siget, Cluj și București.

Punctul de frontieră de la Valea Vişeului este închis din anul 2006, iar în momentul de faţă nu este operaţional.

Vama Valea Vișeului a funcționat pentru calea ferată cu ecartament lat, construită în anii 50, însă, după ce s-a sistat circulația feroviară între județul Maramureș și Regiunea ucraineană Ivano-Frankivsk, aceasta s-a desființat.

 

Noul PTF - Vicovul de Sus

 

”După cum vă amintiţi, am prezentat în detaliu, în urmă cu câteva luni, măsurile pe care Guvernul României le-a luat pentru a veni în sprijinul Guvernului Ucrainei, dar şi pentru a gestiona optim situaţia fluxurilor, în special comerciale, la graniţa României cu Ucraina şi cu Republica Moldova. Sunt eforturi care au vizat fluidizarea fluxurilor comerciale şi sprijinirea rutelor de aprovizionare în ambele sensuri, iar deschiderea acestui punct de trecere a frontierei Vicovu de Sus - Crasnoilsc are de astăzi cadrul legal, astfel încât mâine, premierul României şi omologul său ucrainean să poată participa la acest moment”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Practic, acest punct de trecere a frontierei va viza atât traficul internaţional de persoane, în regim de trafic pietonal şi rutier, dar şi cu marfă, cu program de funcţionare permanent, permiţând astfel accelerarea şi facilitarea traversării frontierei de către persoane şi mijloacele de transport. 

”Asigurăm că începând cu data de mâine deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei între România şi Ucraina. Este vorba de punctul de trecere a frontierei de la Vicovu de Sus. Vom avea o întâlnire cu premierul Ucrainei şi întreaga activitate va consta atât în inaugurarea punctului de trecere a frontierei, cât şi o întâlnire bilaterală în care vom discuta aspecte legate de situaţia de securitate, precum şi măsurile de sprijin pe care ţara noastră le ia în sprijinul guvernului ucrainean”, a confirmat și premierul Ciucă.

 

Două hotărâri de Guvern prin care ne asigurăm că vom continua lucrările de dezvoltare a infrastructurii în cele două porturi

”De relevanţă este vorba de Portul Constanţa, discutăm de peste 5 miliarde de lei investiţii, investiţii care sunt în mod special destinate atât serviciilor publice, cât şi dezvoltării componentei feroviare, fiind vorba de 200, aproximativ 250 de kilometri de cale ferată. Ceea ce asigură continuarea dezvoltării operaţionale a Portului Constanţa.

La Portul Galaţi discutăm, de asemenea, despre investiţii care vor asigura dezvoltarea componentei de transport multimodal.

Portul Galaţi a căpătat o relevanţă aparte, sigur, în acest moment, o dată cu declanşarea conflictului din Ucraina şi sprijinul pe care ţara noastră la asigurat prin reoperaţionalizarea căii ferate de la Galaţi la Giurgiuleşti, dar în acelaşi timp, trebuie să vedem proiectul mare prin care ne asigurăm de asigurarea conectivităţii prin fluviul Dunărea, între fluviile Dunărea şi Rin. Ca atare, este o componentă de transport european, face parte dintr-un program de transport european şi asigurăm toate premisele ca acest obiectiv să se îndeplinească”,  a mai spus Ciucă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel