România se pregătește să primească primele F-16 norvegiene. Estimările arată că în 2025 vom avea 3 escadrile de F-16 gata de luptă

Darius Muresan |
Data publicării:
F-16 Fighting Falcon al României. Foto: Forțele Aeriene Române
F-16 Fighting Falcon al României. Foto: Forțele Aeriene Române

Forțele Aeriene Române se pregătesc să primească anul aceste primele avioane din cele 32 de F-16 Fighting Falcon achiziționate din Norvegia.

România a achiziționat recent 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, la un preț de 388 de milioane de euro, pentru a asigura tranziția către F-35.

Cele 32 de avioane F-16 AM/BM norvegiene sunt în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare o escadrilă completă formată din 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6.

 

Primele F-16 din Norvegia ajung anul acesta. După 2025 România va avea toate cele 3 escadrile operabile

 

Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-maiorul Viorel Pană, în cadrul unui interviu realizat de Televiziunea Română (TVR), a subliniat că estimările arată că după 2025 toate cele trei escadrile de F-16 Fighting Falcon ale României vor putea executa misiuni. 

„Ne așteptăm ca a doua escadrilă din dotarea Forțelor Aeriene să înceapă să execute misiunile de la jumătatea anului viitor încolo. După 2025-2026 toate cele trei escadrile vor executa misiuni de pe cele trei baze aeriene”, a precizat generalul Viorel Pană, șeful aviației militare române.

Astfel, primele F-16 ajung anul acesta.

2. F-16 Fight... (f-16-romania-fortele-aeriene_61374300.jpg)

F-16 Fighting Falcon al României. Foto: Forțele Aeriene Române

Amintim că generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, în podcastul de luna trecută a Ministerului Apărării, a făcut și el referire la livrările F-urilor norvegiene.

„Noi credem că în acest an, urmat de 2024, vom avea livrările pentru aceste aeronave. Am folosit termenul credem că deoarece dependența nu e doar pe relația România - Norvegia.

Lumea trebuie să știe că un avion de acest nivel e un produs foarte complex care are nu doar elementele fizice de zbor ci și de software care trebuie puse la curent cu realitățile românești. Acest soft trebuie updatat astfel încât să fie armonizat cu realitățile noastre. Iar acest lucru se face de partea a treia, guvernul SUA care încredințează un contract Lockheed Martin în acest sens”.

Între timp România și-a conturat planul pentru achiziția de F-35 Lighting II, avioane de generația a V-a. Astfel, achiziția de F-35 e preconizată după 2030, când resursa avioanelor F-16 se apropie de final. Decidenții au subliniat de mai multe ori faptul că achiziția de F-16 second hand reprezintă o tranziție către F-35.

CITEȘTE ȘI: Atenție România, cererea pentru F-35 e uriașă. A fost anunțată prima întârziere a livrării avioanelor F-35 către Polonia

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel