Generalul Daniel Petrescu a comentat subiectul momentului: F-35 pentru România. Șeful Armatei oferă un orizont de timp

Darius Muresan |
Data publicării:
Un F-35 Lightning II olandez, sursă foto: Lockheed Martin
Un F-35 Lightning II olandez, sursă foto: Lockheed Martin

În cadrul ședinței care a avut loc ieri a Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAT) s-a stabilit realizarea înzestrării cu avioane de generația a V-a de tip F-35. Acordul CSAT are nevoie de aprobarea Parlamentului.

În ceea ce privește achiziția de F-35, Administrația Prezidențială a anunțat că „aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia”.

Nu s-a precizat nimic privind numărul de avioane care vor fi achiziționate, dar nici un orizont de timp.

 

F-35, după 2030 când resursa celor 32 de avioane F-16 achiziționate din Norvegia va ajunge la final

 

2. F-35 Light... (f_35_sua_69699500.jpg)

F-35 Lightning II. Sursă foto: Lockheed Martin

Generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Forțelor Armate ale României, a comentat într-o conferință subiectul momentului: F-35 pentru România.

Șeful Armatei spune că decizia CSAT e o veste excelentă pentru Forțele Aeriene Române, dar și pentru întreaga armată. 

El a remarcat că decizia de ieri e o „opțiune fermă” a României pentru F-35.

În ceea ce privește orizontul de timp, șeful Armatei spune că achiziția se va face după 2030, când resursa avioanelor F-16 va ajunge la final.

„Ceea ce ne propunem noi este să începem acum (n.r. - procedurie și procesul complex de achiziție) şi, în perspectiva anilor 2030, atunci când avioanele F-16 pe care le avem în dotare îşi vor epuiza resursa să putem să trecem la noul avion de generația a V-a”, a precizat generalul Daniel Petrescu.

Șeful Armatei confirmă ceea ce generalul Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armament spunea încă din luna martie a acestui an.

„Achiziția F-16 e o etapă interimară până la realizarea avionului de generația a 5-a, adică F-35. Armata României își propune ca după 2030 să realizeze prima capabilitate operațională, prima escadrilă de avioane F-35. În acest sens e nevoie de demersuri complexe precum analize în ceea ce privește infrastructura, realizarea corecțiilor de infrastructură prin investiții, iar mai apoi achiziția care e și ea complexă ca derulare, dar și ca termen de livrare.

De aceea e de dorit ca anul acesta sau la anul să facem demersuri pentru semnarea contractului pentru F-35”, generalul Incicaș.

CITEȘTE ȘI: Gen. Ștefan Dănilă, despre achiziția de F-35. România nu mai are loc însă în transferul tehnologic, locul Turciei fiind deja ocupat

 

Până la F-35 așteptăm F-16

 

3. F-16 Fight... (f-16-romania-fortele-aeriene_61374300.jpg)

F-16 Fighting Falcon al României. Foto: Forțele Aeriene Române

România a achiziționat recent 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, la un preț de 388 de milioane de euro. 

Cele 32 de avioane F-16 AM/BM norvegiene sunt în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6.

Practic, țara noastră va avea trei escadrile de F-16. 

Doar că resursa celor 32 de F-uri norvegiene e pe final, media fiind de 10 ani. 

Tocmai din acest motiv, achiziția de F-16 second hand a fost decisă în vederea efectuării tranziției către F-35 Lightning II.

CITEȘTE ȘI: Imaginea zilei, un F-35 românesc (Foto). Lockheed Martin: Achiziția durează minimum 5 ani. România a luat decizia înțeleaptă cu F-16

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel