Atenție România, cererea pentru F-35 e uriașă. A fost anunțată prima întârziere a livrării avioanelor F-35 către Polonia

S.I. Catalin |
Data publicării:
F-35, sursă foto: Lockheed Martin
F-35, sursă foto: Lockheed Martin

Livrarea primelor avioane de vânătoare F-35A către Polonia este întârziată cu câteva luni, precizează publicația poloneză Defence24. Avioanele F-35A din loturile programate să fie livrate Forțelor Aeriene Poloneze în 2026 și 2027 vor ajunge mai târziu decât era planificat anterior. Publicația poloneză susține că a aflat, din surse neoficiale, că situația este generată de livrarea componentelor pentru primele F-35 poloneze care e întârziată.

Livrarea a șase avioane de luptă programată pentru 2026 era inițial planificată să înceapă în martie și să se încheie în luna iunie a aceluiași an. Cu toate acestea, calendarul actual prevede ca livrările să aibă loc în noiembrie și decembrie 2026.

La rândul lor, alte patru aeronave, al căror transfer a fost planificat inițial pentru prima jumătate a anului 2027, ar trebui să fie livrate la sfârșitul anului respectiv.

Publicația poloneză Defence24 notează că termenele de livrare s-ar putea schimba în continuare. Acestea se vor finaliza în momentul în care Pentagonul va plasa o comandă pentru producția avioanelor de luptă F-35 din care vor fi livrate către Polonia.

Contractul de furnizare a avioanelor pentru Forțele Aeriene Poloneze a fost atribuit în cadrul FMS (Foreign Military Sales Program), ca parte a unui plan mai amplu de producere a avioanelor F-35 pentru armata americană și pentru clienți străini. Livrările primelor avioane de vânătoare sunt programate să înceapă în 2024, iar mai multe aeronave vor rămâne inițial în SUA și vor fi folosite pentru instruirea piloților polonezi.

 

Construcția primului F-35 pentru Polonia a început de câteva zile. Cererea pentru F-35 e uriașă, întârzierile fiind inevitabile

 

2. F-35 Polon... (f_35_polonia_17265400.jpg)

F-35 Polonia, sursă foto: Ministerul Apărării din Polonia

Construcția primului avion F-35 destinat Poloniei a început în aprilie 2023. Se preconizează că primele avioane de luptă F-35A ar trebui să ajungă la baza aeriană poloneză din orașul Lask în 2026.

Anterior, in timpul unei vizite la uzina Lockheed Martin din Statele Unite, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că va încerca să accelereze livrarea de avioane de luptă de generația a cincea către Polonia.

Polonia a semnat un contract pentru achiziționarea a 32 de avioane F-35 Lightning II la 31 ianuarie 2020. Valoarea contractului este de 4,6 miliarde de dolari. Prin acest contract, Statelor Unite își asumă obligația de a instrui 24 de piloți și 90 de membri ai personalului de la sol.

În 2021, Polonia a început deja procesul de pregătirea viitorilor piloți pentru avioanele de vânătoare multirol F-35A Lightning II de generația a V-a.

Polonia regretă că nu a făcut pasul către F-35 încă de la începutul programului. Recent, adjunctul ministrului polonez al apărării naţionale dezvăluie că Polonia putea intra în programul F-35 încă de acum 12 ani dacă conducătorii de atunci ar fi putut profitat de oportunitățile ivite la vremea respectivă.

Dacă Polonia intra în programul F-35 în 2011, azi opera avioanele de generația a V-a.

 

România are perspective de a intra în „clubul” select F-35 abia după 2030

 

3. Avion de l... (f-35-sua_03643700.jpg)

Avion de luptă american de generația a 5-a, F-35 Lightning II. Foto: Lockheed Martin

România a făcut primii pași oficiali către F-35 Lightning II, după ce în urmă cu două săptămâni CSAT a aprobat ”concepției de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a”.

Dacă totul decurge conform planului, primele aeronave F-35 ar putea ajunge în dotarea Forțelor Aeriene române după anul 2035, așa cum anticipa săptămânile trecute și general-maior dr. ing. Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente.

”Armata României își propune ca, după 2030, să realizeze prima capabilitate operațională, prima escadrilă de avioane F-35”, dezvăluia general-maior Incicaș.

Doar că provocarea va fi una uriașă. Procesul de achiziție e extrem de complex, el necesită inclusiv investiții masive în infrastructură. Și, așa cum am putut vedea în cazul Poloniei, întârzierile par inevitabile mai ales că cererea pentru F-35 este uriașă.

Pe lângă statele din vest, implicate în procese de achiziție a F-35, în regiune nu doar Polonia și Grecia vor achiziționa F-35, dar și Cehia care se află într-o fază de negocieri mult mai avansată decât noi. Totodată, și alte state precum Maroc sau Thailanda negociază achiziția avioanelor de generația a V-a americane.

CITEȘTE ȘI: Prima escadrilă de F-35 a României, după 2030. România își dorește demararea demersurilor pentru semnarea contractului în următorul an

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel