România are șansa de a-și crește profilul în UE prin turneul din Caucaz. Aurescu: Armenia, Azerbaijan și Georgia trebuie să continue reformele

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Bogdan Aurescu, sursă foto: Facebook MAE
Bogdan Aurescu, sursă foto: Facebook MAE

Prin vizitele în Caucazul de Sud ale miniştrilor de Externe ai României, Austriei şi Lituaniei, mandatate de UE, este transmis respectivelor ţări "un mesaj coordonat privind necesitatea continuării şi aprofundării reformelor, în spiritul agendei europene", a afirmat, joi, şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu.

El a vorbit, alături de omologii săi austriac şi lituanian, înainte de a începe turneul în Caucazul de Sud.

"Prin vizitele la Baku, Erevan şi Tbilisi transmitem un mesaj coordonat privind necesitatea continuării şi aprofundării reformelor, în spiritul agendei europene. De altfel, vizita va avea şi scopul de a pregăti Summitul Parteneriatului Estic din decembrie", a afirmat ministrul român.

Acesta a vorbit şi despre rolul ţării noastre în a sublinia, la nivel UE, importanţa abordării conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre.

"Reprezintă un succes diplomatic, preocuparea ţării noastre pentru stabilitatea şi securitatea statelor din Parteneriatul Estic are valenţe geostrategice, iar soluţionarea acestor conflicte reprezintă un obiectiv prioritar", a arătat Bogdan Aurescu.

 

Turneul poate crește profilul României în UE



Totodată, el a spus că vizita care începe joi "reprezintă o bună ocazie pentru a creşte profilul României în interiorul Uniunii Europene şi faţă de partenerii noştri din Caucaz şi vine într-un context în care România a marcat momente importante şi de succes în politica externă".

"Sunt conflicte care persistă în jurul Mării Negre, în unele cazuri de mai multe decenii, care afectează în mod cert securitatea şi prosperitatea regiunii", a evidenţiat ministrul.

Ministrul de Externe austriac, Alexander Schallenberg, a vorbit, în acest context, de importanţa pe care Uniunea Europeană o arată Caucazului de Sud.

"Avem o miză în regiune şi nu o putem lăsa altor actori. E simplu", a subliniat el. Potrivit ministrului, conflictul din Nagorno-Karabah "a arătat cât de repede conflicte aparent îngheţate pot deveni violente, din nou".

În finalul intervenţiei sale, Schallenberg a mulţumit României pentru "ospitalitatea superbă" arătată echipei sale naţionale de fotbal şi fanilor austrieci, la cele două meciuri susţinute la Bucureşti la Euro 2020.

Ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, a apreciat că misiunea care începe joi este una "fără precedent".

"Trei miniştri europeni, trei ţări europene, cu un mandat european, merg în Caucazul de Sud. Este cu adevărat un puternic mesaj de susţinere şi angajament. Nu a mai fost transmis în această formă, doar am visat la acest nivel de relaţionare cu ţări care sunt pe alt drum, dar care se uită către noi", a arătat el.

Totodată, ministrul a afirmat că această vizită vine "la momentul oportun" şi a afirmat că, în ceea ce priveşte situaţia din Nagorno-Karabah, conflictul "nu este vindecat", iar Uniunea Europeană are un rol pentru o "vindecare" mai rapidă.

Înainte de urcarea în avion, ministrul Aurescu le-a spus omologilor săi: "Nu e un loc mai bun de plecat deasupra Mării Negre decât Bucureştiul. Să mergem!"

 

 Cei trei șefi ai diplomațiilor, mandatați de Josep Borrell



Bogdan Aurescu, este, de joi până sâmbătă, în turneu regional în Caucazul de Sud, alături de şefii diplomaţiilor din Austria, Alexander Schallenberg, şi Lituania, Gabrielius Landsbergis, scopul vizitei fiind de a întări profilul geopolitic al UE în propria vecinătate, de a creşte implicarea şi rolul UE în soluţionarea conflictelor prelungite din regiune.

Cei trei miniştri de Externe pleacă împreună în deplasarea efectuată în baza mandatului încredinţat de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell, de la Bucureşti, cu o aeronavă C 27J Spartan asigurată de Forţele Aeriene Române, iar turneul cuprinde vizite în Republica Azerbaidjan, Republica Armenia şi Georgia.

Delegaţia formată din cei trei miniştri de Externe europeni este completată de Reprezentantul Special al Uniunii Europene pentru Caucazul de Sud şi criza din Georgia, Toivo Klaar, precum şi de alţi diplomaţi din cadrul Serviciului European de Acţiune Externă.

Cei trei vor avea un program consistent de întrevederi la Baku, Erevan şi Tbilisi, care va include primiri la cel mai înalt nivel (preşedinte, premier) şi consultări extinse cu omologii din cele trei state vizitate. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel