România a evacuat cu succes cetățeni afgani care au colaborat cu trupele noastre pe durata războiului

Ministerul Afacerilor Externe informează, sâmbătă, că până în prezent au fost evacuaţi din Afganistan 61 de cetăţeni afgani din categorii vulnerabile, în urma demersurilor Celulei de criză interinstituţionale coordonată de la nivelul ministerului.

"Celula de criza interinstituţională convocată pe 13 august şi coordonată de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, şi-a continuat activitatea de identificare a celor mai bune soluţii pentru evacuarea cetăţenilor afgani esenţiali pentru România - colaboratori ai trupelor române în teatrul de operaţiuni din Afganistan, studenţi cu burse în România, alte categorii vulnerabile precum jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, magistraţi şi membri de familie ai acestora. Astfel, până în prezent, în urma demersurilor complexe ale Celulei de criză interinstitutionale, convocată pe 13 august a.c. şi coordonată de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, au fost evacuaţi din Afganistan 61 de cetăţeni afgani din categoriile amintite", se arată într-un comunicat transmis sâmbătă de MAE.

Cetăţenii afgani evacuaţi se adaugă celor 49 de cetăţeni români care au dorit să fie repatriaţi, precum şi celor şapte cetăţeni ai unor state aliate.

"Astfel, în dimineaţa zilei de 4 septembrie 2021, în urma eforturilor Celulei de criză interinstituţionale, inclusiv prin Ambasada României la Islamabad, 45 de cetăţeni afgani au părăsit teritoriul Afganistanului şi se află în siguranţă pe teritoriul pakistanez. Cetăţenii afgani au fost preluaţi de un reprezentant al Ambasadei României la Islamabad si transportaţi într-o locaţie unde vor rămâne până la definitivarea procedurilor specifice în vederea continuării deplasării către România", se mai menţionează în comunicat.

MAE precizează că, prin misiunea diplomatică de la Islamabad, a emis vize cetăţenilor afgani care deţineau documente de călătorie valabile, precum şi documente care să le asigure tranzitul teritoriului afgan şi accesul pe teritoriul statului pakistanez. De asemenea, a întreprins demersurile diplomatice pe lângă autorităţile pakistaneze competente pentru a facilita accesul cetăţenilor afgani esenţiali pentru România, inclusiv prin Ambasada României la Islamabad, care a transmis note verbale către ministerele de externe şi cel de interne din Pakistan.

 

Operațiunea coordonată de MAE a fost un succes



Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a apreciat operaţiunea ca fiind un succes.

"Este o reuşită foarte importantă a Celulei de criză, colegii mei au stat permanent în contact cu acest grup care a parcurs un drum dificil între Kabul şi graniţa terestră între Afganistan şi Pakistan. Operaţiunea a fost complexă, de durată, a trebuit să ghidăm acest grup pe parcursul aceste operaţiuni, dar totul s-a finalizat în această dimineaţă cu succes", a declarat Aurescu.

Tot ca urmare a demersurilor Celulei de criză interinstituţionale, în cursul zilei de 3 septembrie cinci cetăţeni afgani din categoria persoanelor esenţiale pentru România, au fost evacuaţi din Afganistan şi se află în siguranţă în Pakistan, urmând să îşi continue deplasarea către România după finalizarea procedurilor specifice. Alte şase persoane de cetăţenie afgană au fost sprijinite de Celulă de criză interinstituţională în vederea evacuării, prin emiterea de către Ambasada României la Islamabad a vizei de intrare în România.

"MAE mulţumeşte în mod deosebit partenerilor din cadrul MAE pakistanez, în special Celulei de gestionare a crizelor, dar şi celorlalte instituţii şi autorităţi pakistaneze pentru colaborare şi pentru rolul avut în aceste demersuri. Ministerul Afacerilor Externe informează că Celula de criză interinstituţională îşi continuă activitatea şi întreprinde demersuri, în regim de permanenţă, 24/7, pentru gestionarea situaţiei cetăţenilor afgani din categoriile menţionate mai sus care şi-au manifestat dorinţa de a fi evacuaţi în România - procesarea solicitărilor, contactarea, identificarea şi validarea de securitate a acestora. În acest scop, Celula interinstituţională de criză menţine o legătură permanentă cu partenerii internaţionali din teren", se mai arată în comunicatul MAE. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel