Războiul hibrid al Rusiei, un terorism de stat mascat, are mari probleme. Strategia de a ataca infrastructura Ucrainei - rezultate sub așteptări

Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Serviciile secrete britanice consideră că strategia Federației Ruse de a distruge infrastructura critică a Ucrainei nu este atât de eficientă pe cât s-ar putea aștepta, de exemplu, la începutul războiului.

În analiza sa zilnică, Ministerul britanic al Apărării arată că terorismul de stat practicat de F. Rusă, mascat sub conceptul de război hibrid, are un impact redus asupra direcției înspre care merge războiul din Ucraina.

Potrivit strategiei militare a Rusiei, conceptul de război hibrid, așa numita ”doctrină Gherasimov”, implică utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune pentru a lovi obiective critice ale infrastructurii naționale a statului inamic, mai degrabă decât forțele armate ale acestuia, cu scopul de a demoraliza populația și, în cele din urmă, de a forța conducerea statului să se predea.

În practică, ”doctrina Gherasimov”, prin bombardamentele țintite împotriva populației civile, își arată adevărata față și se dovedește a fi mai degrabă un manual de glorificare a faptelor de genocid.

„Din octombrie 2022, Rusia a atacat în mod repetat rețeaua de distribuție a Ucrainei, în primul rând cu rachete de croazieră. Acesta este probabil primul exemplu de încercare a Rusiei de a implementa conceptul unei operațiuni strategice de distrugere a țintelor critice, care este o componentă cheie a doctrinei armatei, adoptată de aceasta în ultimii ani.” – se spune în rezumat.

Atacurile rusești continuă să provoace penurie de energie, ducând la suferințe umanitare nediscriminatorii și pe scară largă în întreaga Ucraine, se menționează în rezumat.

Cu toate acestea, eficacitatea acestei strategii este destul de scăzută, deoarece Rusia a cheltuit deja o parte semnificativă din rachetele sale împotriva țintelor tactice.

În plus, din moment ce Ucraina s-a mobilizat cu succes timp de nouă luni, efectul material și psihologic al acestei operațiuni va fi probabil mai mic decât dacă ar fi fost desfășurat în perioada inițială a războiului, au subliniat serviciile de informații britanice.

Analiza britanicilor vine în momentul în care ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a declarat că Rusia trebuie să se axeze mai mult pe utilizarea armelor de înaltă precizie în conflictul din Ucraina.

„Este necesar să se continue modernizarea și crearea de sisteme promițătoare, cu utilizarea lor ulterioară în timpul operațiunii militare speciale”, a declarat Serghei Șoigu la o reuniune a generalilor superiori din Ministerul Apărării, relatează Reuters.

Şoigu nu a precizat ce arme avansate ar trebui folosite, deşi a spus că doreşte să discute cu generalii noi modalităţi de îmbunătăţire a atacurilor cu artilerie şi rachete.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel