Războiul din Libia | Turcia vrea să elibereze baza aeriană Al-Jufra, condusă de miliţiile lui Haftar şi mercenarii din Wagner Group

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Al Jufra Air Base. Sursa foto: CSIS.org
EXCLUSIV
Al Jufra Air Base. Sursa foto: CSIS.org

Turcia a desemnat baza aeriană Al-Jufra din Libia, controlată de forţele militare loiale ale feldmareșalul Khalifa Haftar şi de mercenari ai companiei militare privare ruse (PMC) Wagner Group, drept o nouă țintă militară, a precizat, săptămâna trecută, administraţia prezidenţială a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Dacă pentru Turcia, baza aeriană Al-Jufra a devenit următoare ţintă militară, pentru Egipt este un punct strategic, o aşa zisă ’’linie roşie’’ peste care nu trebuie să se treacă.

Biroul de presă al administraţiei prezidenţiale de la Ankara a postat pe Twitter, pe 5 iunie, un infografic care făcea referire la semnificația strategică pe care o are bază aeriană Al-Jufra, situată în centrul Libiei. Baza aeriană Al-Jufra este controlat de Armata Națională Libiană (LNA), condusă de feldmareșalul Khalifa Haftar - un aliat al Egiptului, potrivit Ahval News.

Potrivit Turciei, după ce forţele armate ale Guvernului Libian de Uniune Naţională (GNA), recunoscut de ONU, au ’’curăţat’’ Tripolii şi provinciile din împrejurimi de miliţiile separatiste ale LNA, cu sprijin din partea Forţelor Armate Turce, baza aeriană Al-Jufra a devenit următorul punct strategic care trebuie eliberat de sub comanda lui Haftar.

Citeşte şi: Fuga mercenarilor ruşi din Libia. Noi dovezi ale prezenţei companiei militare private Wagner Group (Foto/Video)

Turcia a devenit principalul susţinător internaţional al Guvernului de uniune naţională GNA de la Tripoli, care a preluat la începutul lunii iunie controlul asupra întregului nord-vest al Libiei, respingând forţele feldmareșalului Khalifa Haftar, considerat omul forte din estul libian.

Forţele GNA vizează de acum cucerirea oraşului Syrta, situat pe coasta Mediteranei, la 450 km est de Tripoli, o poziţie de importanţă strategică spre estul controlat de feldmareșalul Haftar. Ankara consideră baza aeriană Al-Jufra un punct strategic foarte important, deoarece este folosită de forţele militare ale feldmareșalul Haftar pentru a controla liniile de aprovizionare cu petrol.

Nu în ultimul rând, după cum am precizat în analizele anterioare pe tema războiului din Libia, baza aeriană Al-Jufra, care a fost capturată de miliţiile lui Haftar în 2017, iar acum găzduiește aeronave rusești și mercenari ai companiei militare privare ruse (PMC) Wagner Group.

Citeşte şi: Rusia are noi interese strategice în Libia. Generalul Gregory Hadfield: Avioanele aduse din Siria, suport militar pentru mercenarii din Grupul Wagner

După cum şi Ankara aminteşte, în luna iunie, președintele Egiptului, Abdel-Fattah al-Sisi a amenințat Turcia și GNA cu o intervenţie militară masivă pe teritoriul Libiei, în sprijinul lui Haftar, dacă se încerca eliberarea oraşului Syrta şi a bazei Al-Jafra – considerate o linie roşie peste care nu trebuie să se treacă.

Întâmplător sau nu, declaraţia preşedintelui Egiptului a venit la scurt timp după ce Centrul de Comandă american în Africa (AFRICOM) a prezentat, mai multe săptămâni la rând imagini din satelit din care reieşea că aeronavele pe care Rusia le-a desfăşurat, în baza aeriană Al-Jufra din Libia – cel puțin 14 avioane de luptă – avioane de luptă Mig-29 Fulcrum și avioanele de luptă Sukhoi Su-24 Fencer – sunt folosite pentru a sprijini companii militare private (PMC), sponsorizate de guvernul rus.

Întâmplătoare nu este nici reacţia Ankarei cu privire la importanţa strategică pe care o are bază aeriană Al-Jufra, deoarece a veni la scurt timp după ce, baza aeriană Al Watiya, din Libia, recucerită pe 18 mai de către Forțele armate ale Guvernului Libian de Uniune Naţională (GNA), a fost bombardată, în noaptea de 5 iulie, de avioane neidentificate.

Partea turcă a confirmat atacul asupra obiectivelor militare ale Ankarei, dar s-a rezumat să precizeze, prin vocea unui oficial din cadrul Ministerului Apărării de la Ankara, doar că pagubele au fost minore. Este posibil ca aeronavele neidentificate care au atacat baza militară unde se aflau sistemele Turciei să fi fost MiG-29 ori Su-24.

Acest incident a dovedit exact ceea ce afirma, pe 18 iunie, generalul Bradford Gering, director adjunct al operațiunilor AFRICOM, şi anume că implicarea pe termen lung a Rusiei în Libia va înrăutăţi situaţia actualului conflict și întârzie orice posibilă soluţionarea a acestuia pe cale politică.

Generalul a avut dreptate şi în privinţa faptului că aeronavele pe care Rusia l-a desfăşurat în Libia, în sprijinul lui Haftar, ar putea fi operate de mercenari neexperimentați din cadrul companiilor militare private care nu vor respecta normele de drept internațional cu privire la desfăşurarea conflictelor militare, iar în momentul când vor recurge la misiuni de bombardament, vieţile a mii de libieni nevinovaţi vor fi puse în pericol.

Nu trebuie să ne mire faptul că Turcia acordă o importanţă atât de mare eliberării oraşului Syrta şi a bazei Al-Jafra, deoarece la începutul lunii iulie, ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, şi şeful statului-major al Turciei, Yasar Guler, s-au deplasat la Tripoli pentru a discuta despre cooperarea militară cu Guvernul de Uniune Naţională (GNA). Această cooperare se înscrie în cadrul de punere în aplicare a memorandumului din domeniul militar şi securitate semnat în noiembrie 2019 de Tripoli şi Ankara, preciza GNA, la momentul respective.

Dar vizita ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, la Tripoli a fost o dovadă suplimentară a faptului că Turcia vrea să-şi sporească prezenţa militară în Libia.

Luna trecută precizăm că Turcia poartă negocieri cu Guvernul Libian de Uniune Naţională (GNA), recunoscut de ONU, în vederea folosirii de către forţele armate turce a două baze militare în Libia, în nordul Africii.

Conform informaţiilor obţinute de Reuters, Turcia poarta negocieri pentru baza navală de la Misrata şi pentru baza aeriană de la Al Watiya, recucerită recent de către forțele armate loiale GNA, susţinute de Ankara.

Totodată, Reuters preciza, la momentul respectiv, că nicio decizie definitivă nu a fost luată în acest sens. Ankara intenţionează să înființeze o bază militară în portul strategic Misrata și să folosească, de asemenea, bază aeriană al-Watiya, situată la sud de capitala Libiei, Tripoli.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel