Rusia are noi interese strategice în Libia. Generalul Gregory Hadfield: Avioanele aduse din Siria, suport militar pentru mercenarii din Grupul Wagner

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

În ultimele săptămâni am fost martorii unor evenimente care au scos la suprafaţă noi dovezi ale implicării Rusiei în războiul din Libia. Din păcate, nu vorbim de demersuri susţinute de Rusia în scopul soluţionării acestui conflict, ci mai degrabă de acţiuni care vor duce, cel mai probabil, la o agravare a situaţiei din Libia. Acest lucru este susţinut şi de către generalul de brigadă Gregory Hadfield, adjunct al Direcției de Informații a AFRICOM, care precizează că, în momentul de faţă, Rusia doreşte să câştige în Libia noi poziţii strategice.

Federaţia Rusia continuă să susţină şi să ofere suport militar forţelor Armatei Naționale Libiene (LNA), aflate sub conducerea mareșalului Khalifa Haftar. Acest lucru l-am tot susţinut în ultima perioadă printr-o serie de analize, în care am prezentat noi dovezi ale prezenţei mercenarilor ruşi din Grupul Wagner în Libia, a căror prezenţă a tot fost negată de Federaţia Rusă, cât şi detalii despre un nou suport militar pe care Moscova l-a oferit forţelor paramilitare ale mareşalului Khalifa Haftar - mai multe avioane de fabricaţie rusească, transferate din Siria într-o bază militară aeriană a forţelor LNA.

Dezordinea şi tulburările politice au afectat Libia, începând cu anul 2011, după răsturnarea şi execuţia dictatorului Muammar al-Gaddafi. Ţara nord-africană are în prezent două administraţii concurente: Guvernul Libian de Uniune Naţională (GNA) recunoscut de ONU cu sediul în capitala Tripoli şi guvernul aliat cu forţele militare loiale mareşalului Khalifa Haftar - cu sediul în oraşul Tobruk din estul ţării controlat de acesta. 

Forțele lui Haftar, susținute de Rusia, Egipt și Emiratele Arabe Unite, încearcă să captureze Tripoli - capitala Libiei - de mai bine de un an, dar, în ultimele săptămâni, au suferit o serie de înfrângeri în lupta împotriva Forțelor armate ale Guvernului Libian de Uniune Naţională (GNA) recunoscut de ONU.

Începând cu jumătatea lunii mai, Forțele armate ale Guvernului Libian de Uniune Naţională (GNA) au desfăşurat o amplă operaţiune militară – Volcano of Wrath – împotriva miliţiilor şi forţelor paramilitare loiale mareşalului Khalifa Haftar.  

 

Mercenarii ruși din Libia au fost puşi pe fugă de către forțele armate ale Guvernului Libian de Uniune Naţională

 

Operaţiunea ’’Volcano of Wrath ’’ a avut un succes răsunător, deoarece aproximativ 1600 de mercenari ai companiei militare private ruse (MPC) Wagner Group, care luptau de partea Armatei Naționale Libiene (LNA), aflată sub comanda mareșalului Haftar, au fost forţaţi să se retragă din poziţiile strategice pe care le ocupau - bazele militare din Hamza, Yarmouk și Al-Savarih – aflate în apropiere de Tripoli.

În paralel cu desfăşurarea acestor evenimente, mai multe site-uri de profil din domeniul apărării, cât şi pe platformele de socializare, au prezentat imagini din satelit cu mai multe avioane de fabricaţie rusească, transferate din baza aeriană Hmeimim – controlată de Rusia în Siria – într-o bază militară aeriană a forţelor LNA (baza aeriană al Al Jufrah).

Transferul avioanelor Mig-29 şi Su-24, sub escortă a două avioane Su-35 ale Forțelor Aeriene Ruse, la baza aeriană al Al Jufrah nu a fost întâmplător. În primul rând, pentru că venea la câteva zile după ce forțele armate ale Guvernului Libian de Uniune Naţională (GNA), susţinute de Turcia, au distrus sau avariat mai multe sisteme de provenienţa rusească Pantsir-S1, cu ajutorul unor drone turceşti de tip Bayraktar TB2.

În al doilea rând, pentru ca mercenarii ruşi, împreună cu forţele paramilitare ale mareşalului Khalifa Haftar, după fuga din zonele învecinate ale capitalei Tripoli, s-au refugiat în districtul Al-Jufrah – aflat din luna iunie a anului 2017 sub controlul trupelor mareșalului Haftar.

Generalul Gregory Hadfield, directorul adjunct al Direcţiei de Informaţii a Comandamentului African al SUA, a declarat unui grup mic de reporteri că armata americană a urmărit cele 14 avioane de vânătoare – avioane de luptă Fulcrum Mig-29 și avioanele de luptă Sukhoi Su-24 Fencer –  care au fost trimise din Rusia şi au trecut prin Iran şi Siria înainte de a ajunge în Libia la baza aeriană al Al Jufrah, potrivit Business Insider.

Generalul Hadfield a avertizat că Rusia nu are nevoie de o victorie totală a lui Haftar pentru a promova interesele ruseşti în zonă.
„Sprijinul acordat lui Haftar nu este despre câştigarea războiului, ci despre dezvoltarea bazelor sale”, a precizat generalul Hadfield.

Una dintre principalele preocupări ale Statelor Unite ar fi ca Federaţia Rusă să nu folosească o astfel de locaţie pentru a desfăşura sisteme de rachete.

„Dacă Rusia va asigura o poziţie permanentă în Libia şi, mai rău, va implementa sisteme de rachete cu rază lungă, va schimba jocul pentru Europa, NATO şi multe naţiuni occidentale”, a punctat generalul, potrivit Reuters şi Radio Free Europe/Radio Libert.

Generalul Hadfield a spus că avioanele aduse din Siria în Libia nu au fost încă utilizate, dar că aceste aeronave vor oferi, cel mai probabil, suport aerian mercenarilor care activează în compania militară privată rusă Wagner Group, dar şi comandamentului estic al generalului Khalifa Haftar, care până acum nu au reuşit să captureze Tripoli.

 

Statele Unite combat minciunile Moscovei. Noi dovezi ale prezenţei avioanelor ruseşti în Libia

 

Pe 26 mai, Centrul de Comandă american în Africa (AFRICOM) a prezentat pentru prima dată dovezi care atestau că avioane militare rusești, inclusiv avioane de luptă Fulcrum Mig-29 și avioanele de luptă Sukhoi Su-24 Fencer, au fost aduse în Libia pentru a-i susţine pe mercenarii ruşi care luptă de partea forţelor mareşalului Khalifa Haftar.

,,Rusia încearcă, în mod clar, să încline balanţa în favoarea sa în Libia", a declarat, la momentul respectiv, într-un comunicat generalul Stephen Townsend, comandantul forţelor americane în Africa, din cartierul său general din Stuttgart, în Germania. ,,Aşa cum a făcut în Siria, Rusia îşi extinde amprenta militară în Africa, utilizând grupuri de mercenari susţinuţi de stat, precum Grupul Wagner", a afirmat la momentul respectiv generalul Stephen Townsend, comandantul forţelor americane în Africa.

Pe 27 aprilie, AFRICOM a prezentat mai multe dovezi care întăreau şi mai mult cele afirmate cu o zi înainte, şi anume că Rusia se implică în războiul civil din Libia prin trimiterea de avioane de luptă. AFRICOM a precizat că Rusia a trimis cel puțin 14 avioane de luptă în Libia și că piloții militari ruși le pilotau. Totodată, aducând dovezi că avioanele au fost duse în bază militară rusească Hmeimim din Siria unde „au fost revopsite pentru a ascunde semnale naționale", fiind apoi dislocate la baza aeriană Al Jufrah.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel