Queen Elizabeth, portavionul emblematic al Marii Britanii, va fi desfășurat în nordul Atlanticului

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
HMS Queen Elizabeth / U.S. Naval Forces Europe-Africa
HMS Queen Elizabeth / U.S. Naval Forces Europe-Africa

Un Grup de Lovire Aeronaval (Carrier Strike Group – CSG) al NATO urmează să fie constituit în Marea Norvegiei, iar nava amiral a Marinei Militare britanice (Royal Navy) a fost desemnată la conducere.





Portavionul emblematic al Marii Britanii, HMS Queen Elizabeth, pleacă din Portsmouth spre nord, în această săptămâna, pentru a conduce un CSG, format din nave aparținând țărilor partenere, a informat pe 9 septembrie, Royal Navy.

HMS Queen Elizabeth având la bord un echipaj din aproximativ 900 de marinari, avioane de luptă stealth F-35 Lightning II și elicoptere Merlin va desfășura misiunea în Marea Norvegiei și apele din nordul Europei.

Avion F-35 / NATO, facebook

Cu doar câteva zile mai înainte, celălalt portavion britanic, HMS Prince of Wales, a plecat din Portsmouth către Statele Unite, unde va trece prin teste și va opera o multitudine de avioane și drone.

În context, secretarul Apărării, Grant Shapps, a subliniat forța angajamentului britanic în apărarea NATO.

”Conducerea acestui CSG internațional de către Regatul Unit (UK) arată puterea angajamentului nostru de a colabora cu aliații pentru a promova securitatea în Europa și pentru a ne demonstra hotărârea împotriva oricărei amenințări din partea potențialilor adversari”, a declarat Shapps, proaspăt numit la conducerea Apărării.

”Având în vedere că atât HMS Queen Elizabeth, cât și HMS Prince of Wales sunt desfășurate simultan, Royal Navy demonstrează că are printre cele mai puternice capabilități din lume în ceea ce privește operațiile de lovire aeronavală”, a adăugat Shapps.

În prima fază a desfășurării, avioanele de luptă F-35 ale portavionului vor participa la exercițiul ”Cobra Warrior”, cel mai mare exercițiu bianual al Aviației Militare britanice (RAF), în cadrul căruia vor fi executate activități comune cu aeronave din Australia, Canada, Germania, Italia și Norvegia, potrivit comunicatului de presă al Royal Navy.

În următoarele etape, portavionul și navele din CSG vor desfășura activități alături de parteneri internaționali, inclusiv în cadrul cadrul Forței Expediționare Întrunite (JEF).

JEF este o forță expediționară formată inițial doar din componentele terestră, aeriană, navală și de infanterie marină ale Forțelor Armate britanice. Ulterior, la JEF, care este condusă de UK, s-au alăturat Danemarca, Finlanda, Estonia, Islanda, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Suedia și Norvegia (nota autorului).

Este pentru a doua oară când portavionul Queen Elizabeth execută o desfășurare operațională, după marșul în zona indo-pacifică din 2021. Și atunci, nava amiral britanică a condus un CSG internațional.

În 2025, portavionul HMS Prince of Wales va pleca, la rândul său, într-o misiune de mare anduranță în zona indo-pacifică pentru a întări legăturile de apărare ale UK.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel