Putin, cu ochii pe Ucraina, dar în „curtea din spate” mocnește un alt conflict. Kârgâzstan și Tadjikistan se leapădă de Moscova, iar China umple vidul

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari ruși la Baza 201 din Tadjikistan, cea mai mare bază militară rusă din străinătate. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Militari ruși la Baza 201 din Tadjikistan, cea mai mare bază militară rusă din străinătate. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Rusia nu-și mai face treaba, incapabil să protejeze regiunea. Kârgâzstan și Tadjikistan ies treptat de sub influența sovietică.

 

Luna trecută, un conflict sângeros la granița dintre Kârgâzstan și Tadjikistan, ambele, foste țări din cadrul Uniunii Sovietice, a trecut oarecum pe sub radarul opiniei publice.

Ciocnirile, scrie New York Times, au fost cele mai grave din ultimii treizeci de ani. Și acesta este un indiciu clar că Rusia, distrasă de războiul din Ucraina, își pierde controlul asupra teritoriului fostului imperiu sovietic.

Conflictul dintre Kârgâzstan și Tadjikistan, independent din 1991, a început să fiarbă de anul trecut și a escaladat în septembrie 2022, așa cum a relatat și DefenseRomania

 

Apa și pământul, principalele mize

 

Ambele țări se acuză reciproc de întreținerea conflictului, iar confruntarea a escaladat, scrie publicația citată, între fermieri.

Miza sunt porțiunile de teritoriu, disputate în zonele de graniță, accesul la apă și controlul procesului de contrabandă, care înflorește în regiune.

Pentru a face lucrurile și mai interesante, ambele țări sunt membre ale OTSC - alianța militară condusă de Rusia - o copie nereușită a NATO.

Americanii de la NYT remarcă faptul că cinci dintre cei șase membri ai OTSC - Armenia, Belarus, Rusia, Tadjikistan și Kârgâzstan - au fost implicați în războaie în acest an, în timp ce al șaselea, Kazahstan, a trecut, în luna ianuarie, prin conflicte interne violente.

În plus, Rusia are o prezență militară în ambele țări, o bază militară în Tadjikistan și o bază aeriană mai mică în Kârgâzstan.

 

Rușii ”nu au făcut nimic”, așa că vine China

 

În septembrie, forțele tadjice au intrat într-un sat kârgâz cu tancuri și vehicule blindate și au bombardat aeroportul unui oraș și zonele învecinate. Potrivit informațiilor kârgâzilor, zece civili au fost uciși în conflict și peste 140.000 de persoane au fost alungate din casele lor. 

"Rusia ar fi putut opri toate acestea într-o secundă. Dar nu au făcut nimic", declară Zaynaddin Dubanaev, profesor de limba rusă într-un sat kârgâz, aflat în zona disputată

China este din ce în ce mai activă în acest spațiu, încercând să umple vidul. SUA văd, de asemenea, o deschidere, forțând Kârgâzstanul să semneze un nou acord de cooperare bilaterală.

„Vladimir Putin nu mai este marele lider invincibil pe care toată lumea vrea să-l întâlnească”, a declarat Emil Dzhuraev , cercetător la grupul de cercetare Crossroads Central Asia din Bișkek. „Și-a pierdut aura”.

În schimb, Xi Jinping a devenit mai asertiv. În timpul unei vizite în Kazahstan luna trecută, el s-a angajat să „susțină cu hotărâre Kazahstanul în apărarea independenței, suveranității și integrității teritoriale”. China se impune acum, încercând să umple vidul.

Putin, pe de altă parte, pare să fi fost de partea Tadjikistanului - în loc să fie un arbitru imparțial între cei doi membri ai alianței sale militare.

Citește pe acest subiect: Ciocnirile escaladează între Kârgâzstan și Tadjikistan. Cele două țări se acuză reciproc, în timp ce președinții acestora participă la summit-ul din Uzbekistan

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel