Ciocnirile escaladează între Kârgâzstan și Tadjikistan. Cele două țări se acuză reciproc, în timp ce președinții acestora participă la summit-ul din Uzbekistan

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Autorităţile din Kârgâzstan şi Tadjikistan s-au acuzat reciproc vineri de utilizarea armamentului greu, precum tancuri şi mortiere, în escaladarea unei dispute frontaliere izbucnite în urmă cu trei zile şi soldate cu cel puţin trei morţi şi 27 de răniţi, informează Agerpres, care citează Reuters.

UPDATE:

Kârgâzstanul a anunţat vineri o încetare a focului cu Tadjikistan după o escaladare a confruntărilor la graniţa între aceste două foste republici sovietice din Asia Centrală, ciocniri soldate cu peste 30 de răniţi, informează AFP şi Reuters.

'Împrejurimile aeroportului din Batken şi poziţii situate la liziera oraşului s-au aflat sub focul unor sisteme de lansatoare de rachete multiple. Infrastructuri civile din Batken au fost distruse', au transmis grănicerii într-un comunicat.

***

Poliţia de frontieră kârgâză a anunţat că forţe tadjice au utilizat tancuri, alte vehicule blindate şi mortiere contra mai multor posturi de-ale sale aflate într-o zonă muntoasă.

De partea sa, Tadjikistan a acuzat forţele kârgâze că au bombardat un post de control şi şapte sate cu ''artilerie grea'' în aceeaşi zonă. Potrivit autorităţilor din oraşul tadjik Isfara, un civil a fost ucis şi alţi trei răniţi.

Kârgâzstan a raportat 18 răniţi în cursul nopţii de joi în provincia Batken, aflată în sudul ţării şi care se învecinează cu regiunea Sughd, din nordul Tadjikistanului.

Guvernatorii provinciilor kârgâze şi tadjice adiacente urmau să se întâlnească la un punct de trecere a frontierei în încercarea de a se pune capăt disputei, potrivit poliţiei de frontieră kârgâze.

Incidente între Kârgâzstan şi Tadjikistan au loc frecvent din cauza diferendului frontalier, în condiţiile în care graniţa este demarcată deficitar, dar de obicei tensiunile se sting rapid. Totuşi, anul trecut cele două ţări vecine au fost aproape de un război.

Atât Kârgâzstan, cât şi Tadjikistan sunt aliaţi ai Rusiei şi găzduiesc baze militare ruse pe teritoriile lor.

Preşedintele kârgâz Sadîr Japarov şi omologul său tadjik Emomali Rahmon participă în aceste zile, în Uzbekistan, la un summit-ul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (SCO), privind securitatea regională, şi au apărut, alături de Vladimir Putin, Erdogan și ceilalţi lideri (cu excepția lui Xi Jinping), într-o fotografie de grup joi seară.

În 2021 au avut loc un număr fără precedent de confruntări între cele două părţi, cu peste 50 de morţi, declanşând temeri de extindere a conflictului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel