Procedurile folosite de ruși pentru lansarea rachetelor Iskander

Ionel Copcea |
Data publicării:

Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 12.02.2021, că, în timpul unui exercițiu desfășurat în Regiunea Kursk, militarii ruși au dezvăluit pentru cotidianul Russiyskaya Gazeta algoritmul de lansare a rachetelor complexului operativ-tactic Iskander.

Potrivit acestora, comanda pentru lansarea rachetei vine sub formatul unui mesaj text: “Treceți în alertă 1” (“Pregătiți-vă 1”), pe care militarii îl numesc SMS. Mesajul include, de asemenea, o parte invizibilă, care conține coordonatele țintei, precum și un set de cifre și simboluri. După primirea SMS-ului, echipajul este blocat în cabina complexului și trebuie să introducă mesajul primit în computerul de bord. 

Ulterior, comandantul apasă butonul “Mod”, iar mașina acționează singură: învârte giroscopul rachetei, coboară suporturile, deschide acoperișul, ridică racheta și așa mai departe.

În total, pregătirile pentru lansarea rachetei durează opt minute. În primele șapte minute, comanda poate fi anulată. Cu un minut înainte de lansare, în motorul rachetei începe o reacție chimică ireversibilă.

Complexul operativ-tactic de rachete Iskander este destinat pentru distrugerea obiectivelor de importanță critică ale adversarului, la o distanță de până la 500 de kilometri. Racheta atinge o viteză de aproximativ șase Mach.

Comentariul autorului: În prezent, Forțele Terestre din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse dispun de 12 brigăzi de rachete dotate cu complexe Iskander-M, câte una pentru fiecare armată de arme întrunite. Zece dintre acestea au existat anterior și au fost dotate cu complexe Tochka-U, iar alte două au fost înființate după anul 2014, în urma formării unor noi armate de arme întrunite, în vestul și sudul Federației Ruse.

Încă o brigadă de rachete Iskander-M, a fost constituită în Regiunea Kaliningrad, în cadrul Trupelor de Apărare de Coastă ale Flotei din Marea Baltică.

Complexele Iskander-M întrebuințează două tipuri de rachete: balistice și de croazieră. Până în prezent, au fost create șapte versiuni ale rachetelor de bază, respectiv ale rachetei balistice 9M723 și rachetelor de croazieră 9M728 și 9M729. Ultima dintre acestea este bănuită că are o bătaie mai mare de 500 de kilometri. Aceasta a reprezentat motivul retragerii SUA din Tratatul privind interzicerea rachetelor cu rază scurtă și medie de acțiune (INF).

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel