Preşedintele Afganistanului: Deteriorarea situaţiei de securitate este din cauza retragerii 'bruşte' a SUA

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata afgană, sursă foto: Ministerul Apărării din Afganistan
Armata afgană, sursă foto: Ministerul Apărării din Afganistan

Evocând un proces de pace 'importat', Ghani a acuzat Washingtonul că a forţat 'distrugerea Republicii' şi 'legitimarea' talibanilor, negociind direct cu ei la Doha, negocieri care au dus la începutul anului 2020 la un acord ce prevedea retragerea trupelor străine din Afganistan.

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a dat vina pentru deteriorarea situaţiei de securitate din ţara sa pe decizia 'bruscă' a SUA de a-şi retrage toţi militarii din Afganistan, dar a afirmat că guvernul său are un plan de a stabiliza situaţia în termen de şase luni, relatează agenţiile de presă France Presse şi Reuters.

'Situaţia actuală are drept cauză decizia bruscă' a Washingtonului, a declarat el într-un discurs rostit în parlamentul afgan pe fondul ofensivei desfăşurate în toate direcţiile de către talibani. După ce au ocupat vaste zone rurale în ultimele trei luni, odată cu retragerea definitivă a trupelor străine, insurgenţii au continuat încercuirea a trei mari oraşe din ţară în ultimele zile.

În discursul său, preşedintele afgan a spus că guvernul său a pregătit un plan extins pe şase luni vizând stoparea avansării talibanilor şi că acest plan se bucură de sprijinul SUA, dar nu a oferit detalii. Talibanii se vor îndrepta în direcţia păcii numai în cazul în care deteriorarea situaţiei va fi oprită de către trupele guvernamentale, a spus Ghani.

Forţele afgane nu au opus decât o rezistenţă slabă în faţa ofensivei talibanilor şi controlează în mare măsură doar principalele rute şi capitalele provinciale. Dar, în timp ce retragerea forţelor internaţionale este aproape încheiată, lupte urbane se dau de mai multe zile între forţele afgane şi talibani la Lashkar Gah, una din cele trei capitale provinciale afgane aflate sub ameninţarea directă a insurgenţilor. Confruntări între trupele guvernamentale şi talibani au loc şi în suburbiile Kandaharului şi Heratului, al doilea şi, respectiv, al treilea oraş ca mărime a populaţiei din ţară, notează AFP, citat de Agerpres.

Negocieri de pace între guvernul afgan şi talibani au început anul trecut în capitala qatariotă Doha, dar fără să fi înregistrat progrese substanţiale, în pofida desfăşurării câtorva runde. Cu toate acestea, cele două părţi s-au angajat să accelereze discuţiile în cadrul unei recente întâlniri la Doha între o delegaţia politică afgană de rang înalt şi talibani, notează Reuters.

Ghani a declarat că insurgenţii talibani nu au rupt legăturile cu grupările teroriste şi şi-au intensificat atacurile împotriva femeilor şi activiştilor societăţii civile din Afganistan. A venit timpul ca talibanii şi guvernul afgan să se accepte unul pe altul şi să se îndrepte spre o rezolvare paşnică a conflictului, a subliniat preşedintele afgan, citat de Reuters.

Talibanii au respins imediat acuzaţiile preşedintelui afgan. Zabihullah Mujahid, un purtător de cuvânt al talibanilor, a calificat drept 'absurdităţi' afirmaţiile lui Ghani într-o postare pe Twitter.

'Declaraţiile de război, acuzaţiile şi minciunile nu pot prelungi viaţa guvernului Ghani; timpul lui s-a scurs, cu voia lui Allah', afirmă acesta în mesajul său de pe Twitter, într-un gest aparent de respingere a noii oferte din partea preşedintelui afgan de a se aşeza la masa tratativelor. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel