Premieră în SUA: Decolarea și aterizarea unei drone MQ-9 Reaper, exclusiv în mod automat

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
MQ-9 Reaper, sursă foto: US Air Force
MQ-9 Reaper, sursă foto: US Air Force

Forțele Aeriene americane (USAF) au efectuat recent o demonstrație privind decolarea și aterizarea unei drone MQ-9 Reaper exclusiv în mod autonom, după cum a informat biroul de presă al USAF.

USAF au testat de ceva timp tehnologia însă este pentru prima dată când este demonstrată în mod oficial această capacitatea a aeronavei produsă de General Atomics.

În timpul testului, aeronava a decolat de la Baza Aeriană “Holloman”, din New Mexico, fiind conectată prin satelit, în timp ce o conexiune radio de rezervă era pregătită pentru utilizarea în caz de necesitate.

"Un echipaj care zbura dincolo de linia vizibilității directe, în Nevada, a pilotat aeronava și a reușit să o conducă la aterizare fără niciun ajutor din partea echipajelor de operatori de la Holloman", a declarat locotenent colonel Nathaniel Totten, locțiitorul comandantului Grupului Operativ 49 care își desfășoară activitatea în Baza Aeriană “Holloman”.

 

Anterior, MQ-9 puteau ateriza și decola doar cu echipaj local

 

„Anterior, UAV-urile MQ-9 puteau ateriza și decola doar dacă exista un echipaj local care să asigure legătura de vizibilitate directă cu aeronava. Cu această nouă capacitate, un MQ-9 poate ateriza teoretic oriunde există o pistă suficient de mare”, a precizat ofițerul american.

De asemenea, se consideră că utilizarea noii capacități va reduce personalul necesar pentru efectuarea operațiunilor cu drone, inclusiv în timpul zborurilor de testare. Operatorii vor putea coordona aterizarea aeronavei chiar și în baze care nu au un echipaj aerian specializat, facilitând astfel desfășurarea dronelor în timpul luptei.

Directorul Grupului Operativ 49, maior Dustin Barbour, a declarat că această nouă posibilitate de control al aeronavei va reduce inclusiv rata de accidente ale aeronavelor, care, deși este una dintre cele mai mici din lume, se dorește a fi evitată total.

„Nu este sigur cât de curând va deveni forma dominantă de decolare și aterizare, dar acest lucru este mai elaborat și potențial mai fiabil decât un pilot. Va fi întotdeauna nevoie de un pilot, dar din ce în ce mai mult aeronava va ateriza de la sine, numai cu comanda de aterizare provenind de la pilot”, a declarat maiorul american convins că cele mai multe decolări și aterizări ale dronei MQ-9 la Baza Aeriană “Holloman” vor fi automate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel