Portavionul Harry S. Truman şi alte câteva nave ale U.S. Navy sunt desfășurate strategic în estul Mediteranei, crescând presiunea asupra navelor rusești

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Portavionul Harry S. Truman al Forțelor Navale SUA (U.S. Navy) și majoritatea navelor care îl însoţesc, parte din grupul naval de luptă Carrier Strike Group 8, se află deja în estul Mediteranei, crescând presiunea asupra navelor rusești care operează permanent în zonă.

Grupul naval de luptă CSG-8 (Carrier Strike Group 8) a intrat în Marea Mediterană la jumătatea lunii decembrie 2021, urmând să o tranziteze pentru o desfășurare planificată în Oceanul Indian, în zona de operații a Comandamentului Central american (CENTCOM).

Dar, secretarul Apărării, Lloyd Austin, a modificat ordinul de marș și a cerut rămânerea navelor în Marea Mediterană, datorită deteriorării situației de securitate din estul Europei, Rusia amenințând să invadeze Ucraina.

După ce în ultimele zile din 2021, navele CSG-8, cu excepția crucișătorului USS San Jacinto (CG 56), se aflau în Marea Ionică, în doar câteva zile grupul s-a dispersat în mai multe porturi din estul Mediteranei.

Portavionul Harry S. Truman (CVN 75), distrugătorul Burke USS Bainbridge (DDG 96) și fregata norvegiană HNoMS Fridtjof Nansen (F310), pe 5 ianuarie, erau în Golful Souda, Insula Creta, Grecia, potrivit unui comunicat de presă al Flotei a șasea americane.

Distrugătoarele USS Jason Dunham (DDG 109), USS Gravely (DDG 107) și USS Cole (DDG 67), la aceeași dată, se aflau la Pireu/Grecia, Aksasz/Turcia și Limassol/Cipru.

Singura navă, rămasă în afara zonei de acoperire aeriană și navală a CSG-8, este crucișătorul  USS San Jacinto aflat încă la Rota, Spania, dar și acesta se află într-o poziție importantă, din care controlează accesul navelor care intră în Marea Mediterană prin Strâmtoarea Gibraltar.

La bordul portavionului Harry S. Truman se află Aripa 1 Aeronavală, compusă din 9 escadrile, dintre care patru de avioane luptă multirol FA-18E/F Super Hornet, una de atac electronic, una de avertizare timpurie, una de sprijin logistic și două de elicoptere luptă.

Raza de protecție antiaeriană și antirachetă a unui distrugător din clasa Arleigh Burke este de minim 400 km, iar raza de acțiune a aeronavelor FA-18E/F Super Hornet ajunge la 700 - 750 km. Rachetele Tomahawk lovesc ținte la peste 1.500 km

Gruparea navală rusă din estul Mării Mediterane, în decembrie 2021, era compusă din două submarine de atac diesel-electrice (Rostov-pe-Don și Krasnodar), fregata Amiral Grigorovici, două corvete (Dmitriy Rogachev și Vyshniy Volochek) și nave de sprijin. Principala armă de la bordul acestor nave este racheta Kalibr, în funcție de configurație putând lovi ținte la o distanță maximă de 2.500 km.

La baza aeriană Khmeimim din Siria, Forțele Aeriene ruse au dislocate 2 – 3 escadrile avioane tactice de luptă (Su-35S, Su-34, Su-24) și elicoptere, protejate de un sistem de apărare antiaeriană S-400. În prezent, aeronavele din bază sunt implicate într-o operație împotriva forțelor siriene pro-turce din provincia Idlib.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel