Iarna asta cu siguranță nu va fi mai ușoară pentru Ucraina: Câte rachete și drone Shahed a strâns Rusia pentru atacuri asupra orașelor ucrainene

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Pregătirea lansării unei rachete balistice. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării.
Pregătirea lansării unei rachete balistice. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării.

În luna septembrie 2023 a fost stabilit un record în ceea ce privește numărul de drone de atac kamikaze de tip Shahed lansate de Rusia spre Ucraina. Analiștii publicaţiei ucrainene Defense Express au estimat că Rusia a lansat 503 drone pentru a ataca Ucraina în septembrie. Acest atac este considerabil mai mare decât precedentul, desfăşurat în luna mai a acestui an, când au fost lansate aproximativ 400 de drone.

Cu toate acestea, ceea ce vorbește de la sine este faptul că a existat o scădere semnificativă a numărului de rachete de croazieră lansate de Rusia spre orașele ucrainene în octombrie.

Există un motiv întemeiat pentru toate acestea, deoarece forţele ruse fac stocuri de rachete pentru a efectua atacuri masive asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, pe perioada toamnei şi a iernii care se apropie.

Publicaţia Ukrainska Pravda a analizat câte rachete și drone Shaheds ar fi putut strânge Rusia pentru iarnă viitoare și ce sisteme are la dispoziție Ucraina pentru a le doborî eficient.

Primul atac cu rachete al Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei a avut loc în septembrie 2022, când trei rachete au lovit centrala de energie electrică nr. 5 din Harkov.

Cu toate acestea, se consideră că adevăratul punct de plecare al campaniei atacului cu rachete din iarnă 2022-2023 a fost 10-11 octombrie 2022, când Rusia a tras peste 80 de rachete balistice și de croazieră asupra Ucrainei, provocând 23 de morți și rănirea a peste 100 de civili, ca represalii pentru un atac efectuat de ucrainenii asupra Podului Crimeii.

La acel moment, Ministerul ucrainean al Apărării a estimat că rușii mai aveau 609 din cele 1.844 de rachete ghidate cu precizie, ceea ce înseamnă că 2/3 din arsenalul rusesc fusese utilizat de la începutul războiului.

Oficialii ucraineni au remarcat în repetate rânduri că Rusia "are suficiente rachete pentru mai multe atacuri masive". Între 10 octombrie 2022 și 9 martie 2023, Federația Rusă a efectuat 14 atacuri cu rachete, la intervale de timp cuprinse între o săptămână și câteva săptămâni.

În această perioadă, aproximativ 900 de rachete cu rază lungă de acțiune de diferite tipuri au fost lansate numai împotriva infrastructurilor energetice și civile, iar numărul total (inclusiv loviturile asupra altor obiective militare decât cele aflate pe linia de contact) s-a ridicat la aproximativ 1.100 de rachete.

În plus, Rusia a mai lansat alte aproximativ 600 de rachete de croazieră asupra Ucrainei între mai și august, în urma atacului masiv din primăvară asupra infrastructurii energetice (9 martie 2023).

Un calcul simplu relevă o anumită discrepanță între acest număr și cifrele raportate în declarațiile Ministerului ucrainean al Apărării, spune Ukrainska Pravda.


Au fost impuse sancțiuni economice Rusie, dar stocurile de rachetele pare că nu se termină 


Răspunsul la această întrebare a apărut în vara anului 2023, când Politico a relatat că Rusia a reușit să producă la fel de multe arme de înaltă precizie că în perioada de dinainte de război.

Acest lucru s-a întâmplat în ciuda sancțiunilor occidentale, pe care Rusia a învățat să le ocolească. Microcipurile necesare și alte componente de înaltă tehnologie pentru rachete erau în continuare furnizate prin intermediul unor țări terțe - cea mai mare parte din aceste achiziţii treceau prin China, urmată de Thailanda, Turcia, Maldive, Emiratele Arabe Unite, Kazahstan și alţi proxy.

Ukrainska Pravda precizează, făcând trimitere la  estimările Serviciului de informații al apărării din Ucraina (GUR), ca Rusia nu numai că a atins niveluri ale producţiei de arme de dinainte de război, dar a crescut și mai mult producția în primăvara anului 2023, când producea 60-70 de rachete cu rază lungă de acțiune pe lună.

Vadim Skibitski, adjunctul șefului GUR, a declarat că Federația Rusă avea 585 de rachete cu rază de acțiune de peste 500 de kilometri în arsenalul său la sfârșitul lunii august 2023.

Stocul includea aproximativ 270 de rachete balistice Iskander, 140 de rachete de croazieră Kalibr și un total de aproximativ 100 de rachete Kh-101, Kh-555 și Kh-55 cu focoase nucleare.

Rușii aveau, de asemenea, aproximativ 75 de rachete hipersonice Kinzhal și 150 de rachete Kh-22, pe care urmăreau să le modernizeze.

Sursele Ukrainska Pravda din cadrul Forțelor Aeriene Ucrainene și GUR consideră că Rusia poate produce aproximativ 100-120 de rachete cu rază lungă de acțiune de diferite tipuri pe lună.

Informațiile din surse deschise sugerează că Rusia a lansat peste 100 de rachete pentru a ataca Ucraina în septembrie și aproximativ 40 în octombrie. Acest lucru înseamnă că Rusia a intrat în "modul economic". Având în vedere volumul producției lunare, se poate presupune că Rusia dispune în prezent de aproximativ 700 de rachete cu rază lungă de acțiune.

Deși Rusia a început într-adevăr să folosească mai puține rachete cu rază lungă de acțiune lansate din avioane strategice sau de pe mare, marea majoritate a atacurilor sunt acum efectuate împotriva infrastructurii cerealiere și portuare aflate în zonele sudice ale Ucrainei.

Rușii folosesc o abordare combinată pentru efectuarea acestor atacuri, utilizând UAV-uri de atac împreună cu rachete antinavă și rachete aer-sol cu rază medie de acțiune (Kh-59, Kh-35 și Onix), care nu sunt incluse în statisticile furnizate de GUR. Una dintre provocările legate de estimarea numărului acestor rachete este faptul că nu există prea multe date cu privire la acestea, iar numărul nu este cunoscut.

Atacurile din partea sistemelor de apărare aeriană S-300 și S-400 de la graniță și din zonele adiacente zonelor de luptă rămân un alt pericol pentru infrastructura ucraineană.

 

Dronele kamikaze Shahed sunt încă o problema

 

La sfârșitul lunii august, au apărut informații potrivit cărora Rusia a inceput asamblarea de drone Shahed în Tatarstan (Rusia) și intenționează să producă acolo 6.000 de UAV-uri până în vara anului 2025,1.300 urmând să fie gata până la sfârșitul acestui an.

Inițial, GUR s-a îndoit că Rusia este capabilă să pună în aplicare planuri atât de ambițioase, dar lunile septembrie și octombrie au arătat că fie obiectivele de producție au fost îndeplinite, fie Rusia a primit un alt lot de drone de la Iran.

 

Pe ce sisteme de apărare se bazează acum Ucraina?

 

Spre deosebire de anul trecut, Ucraina intră în această iarnă cu o capacitate de apărare aeriană semnificativ îmbunătățită pentru a contracara rachetele balistice și de croazieră.

Ucraina are două sisteme Patriot de fabricație americană și un sistem SAMP/T de fabricație franceză desfășurate în teren. Un IRIS-T de fabricație germană și sistemul americano-norvegian NASAMS s-au dovedit, de asemenea, a fi excelente.

Generalul Mikola Oleshchuk, comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, a postat recent un videoclip cu privire la eficacitatea sistemului de apărare aeriană Hawk.

Cu toate acestea, având în vedere dimensiunea teritoriului Ucrainei, numărul de sisteme primite până acum este insuficient pentru a putea spune că Ucraina este pe deplin protejată.

Pentru a proteja un oraș cu un milion de locuitori, de exemplu, este nevoie de cel puțin două baterii Patriot. Ucraina are doar două până în prezent, așa că nu putem vorbi despre o apărare aeriană puternică.

,,Ne aflam într-o situație în care suntem forțați să putem accent pe apărarea locală pentru orașele mari care au facilități de infrastructură critică și centrale nucleare. Inamicul va căuta modalități de a ocoli sistemele de apărare", a precizat Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel