''Decizia Regatului Unit, partener strategic şi putere aliată a Franţei, de a creşte plafonul arsenalului său nuclear este o decizie suverană. O respectăm pe deplin'', a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe francez, transmite Agerpres.
Reacţia Parisului contrastează cu cea a Kremlinului, care a regretat decizia britanică, considerând că ''dăunează stabilităţii mondiale şi securităţii strategice''.
Regatul Unit a decis să mărească plafonul maxim al stocului său de focoase nucleare de la 180 la 260, o creştere de aproximativ 45%, punând capăt unei dezarmări treptate care a fost pusă în aplicare de la destrămarea URSS, în urmă cu 30 de ani.
De asemenea, Regatul Unit a privit Rusia ca o ameninţare majoră pentru ţară, Londra şi Moscova menţinând relaţii tensionate ani de zile, în special din cauza otrăvirii pe teritoriul britanic a detractorilor puterii ruse.
''Unele state optează cu bună ştiinţă pentru posturi nucleare opace, chiar agresive, inclusiv o dimensiune de şantaj sau căutare a unui fapt comis'', a remarcat purtătoarea de cuvânt din Quai d'Orsay, fără a menţiona vreo ţară.
Trebuie ''să se promoveze dezarmarea, care trebuie să fie globală, progresivă, credibilă şi verificabilă'', precum şi ''controlul armelor'', a adăugat purtătoarea de cuvânt, solicitând tuturor statelor nucleare să ''fie transparente cu privire la doctrina şi arsenalul lor nuclear''.
Decizia Londrei este contrară obiectivelor internaţionale anti-proliferare, la câteva săptămâni după ce americanii şi ruşii au convenit să prelungească un tratat de limitare a armelor nucleare.