Parisul respectă decizia Londrei de a creşte plafonul arsenalului său nuclear

Eduard Pascu / 17 Martie 2021 / 20:16

Franţa, ea însăşi putere nucleară, ''respectă pe deplin'' decizia Regatului Unit de a creşte plafonul arsenalului său nuclear şi ''împărtăşeşte'' analiza ameninţării care a motivat-o să facă acest lucru, relatează AFP.

''Decizia Regatului Unit, partener strategic şi putere aliată a Franţei, de a creşte plafonul arsenalului său nuclear este o decizie suverană. O respectăm pe deplin'', a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe francez, transmite Agerpres.

Reacţia Parisului contrastează cu cea a Kremlinului, care a regretat decizia britanică, considerând că ''dăunează stabilităţii mondiale şi securităţii strategice''.

Regatul Unit a decis să mărească plafonul maxim al stocului său de focoase nucleare de la 180 la 260, o creştere de aproximativ 45%, punând capăt unei dezarmări treptate care a fost pusă în aplicare de la destrămarea URSS, în urmă cu 30 de ani.

De asemenea, Regatul Unit a privit Rusia ca o ameninţare majoră pentru ţară, Londra şi Moscova menţinând relaţii tensionate ani de zile, în special din cauza otrăvirii pe teritoriul britanic a detractorilor puterii ruse.

''Unele state optează cu bună ştiinţă pentru posturi nucleare opace, chiar agresive, inclusiv o dimensiune de şantaj sau căutare a unui fapt comis'', a remarcat purtătoarea de cuvânt din Quai d'Orsay, fără a menţiona vreo ţară.

Trebuie ''să se promoveze dezarmarea, care trebuie să fie globală, progresivă, credibilă şi verificabilă'', precum şi ''controlul armelor'', a adăugat purtătoarea de cuvânt, solicitând tuturor statelor nucleare să ''fie transparente cu privire la doctrina şi arsenalul lor nuclear''.

Decizia Londrei este contrară obiectivelor internaţionale anti-proliferare, la câteva săptămâni după ce americanii şi ruşii au convenit să prelungească un tratat de limitare a armelor nucleare.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy