Parisul respectă decizia Londrei de a creşte plafonul arsenalului său nuclear

Eduard Pascu |
Data publicării:

Franţa, ea însăşi putere nucleară, ''respectă pe deplin'' decizia Regatului Unit de a creşte plafonul arsenalului său nuclear şi ''împărtăşeşte'' analiza ameninţării care a motivat-o să facă acest lucru, relatează AFP.

''Decizia Regatului Unit, partener strategic şi putere aliată a Franţei, de a creşte plafonul arsenalului său nuclear este o decizie suverană. O respectăm pe deplin'', a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe francez, transmite Agerpres.

Reacţia Parisului contrastează cu cea a Kremlinului, care a regretat decizia britanică, considerând că ''dăunează stabilităţii mondiale şi securităţii strategice''.

Regatul Unit a decis să mărească plafonul maxim al stocului său de focoase nucleare de la 180 la 260, o creştere de aproximativ 45%, punând capăt unei dezarmări treptate care a fost pusă în aplicare de la destrămarea URSS, în urmă cu 30 de ani.

De asemenea, Regatul Unit a privit Rusia ca o ameninţare majoră pentru ţară, Londra şi Moscova menţinând relaţii tensionate ani de zile, în special din cauza otrăvirii pe teritoriul britanic a detractorilor puterii ruse.

''Unele state optează cu bună ştiinţă pentru posturi nucleare opace, chiar agresive, inclusiv o dimensiune de şantaj sau căutare a unui fapt comis'', a remarcat purtătoarea de cuvânt din Quai d'Orsay, fără a menţiona vreo ţară.

Trebuie ''să se promoveze dezarmarea, care trebuie să fie globală, progresivă, credibilă şi verificabilă'', precum şi ''controlul armelor'', a adăugat purtătoarea de cuvânt, solicitând tuturor statelor nucleare să ''fie transparente cu privire la doctrina şi arsenalul lor nuclear''.

Decizia Londrei este contrară obiectivelor internaţionale anti-proliferare, la câteva săptămâni după ce americanii şi ruşii au convenit să prelungească un tratat de limitare a armelor nucleare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel