Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă, dominată de Rusia, pregătită să intervină dacă situaţia se va deteriora la graniţa afgană

Eduard Pascu |
Data publicării:

Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTCS) a declarat joi că este pregătită să se mobilizeze la capacitate deplină dacă situaţia de la graniţa Tadjkistanului cu Afganistan se va deteriora, declaraţie ce survine în timp ce o delegaţie a talibanilor a dat asigurări Moscovei că aceştia nu constituie o ameninţare pentru regiune, transmite Reuters.

OTCS, dominată de Rusia, a afirmat că este pregătită să-şi folosească toate resursele dacă va fi necesar pentru a ţine sub control criza de la graniţa dintre Afganistan şi Tadjikistan, a relatat agenţia Interfax, transmite Agerpres.

Declaraţia survine în contextul în care o delegaţie a talbanilor a avut discuţii la Moscova cu oficiali ruşi, pe care a încercat să-i asigure că insurgenţii nu vor ataca graniţa tadjică şi nu vor utiliza în viitor Afganistanul ca platformă pentru a lansa atacuri împotriva Rusiei.

Într-un comunicat, MAE rus a informat că a transmis delegaţiei talibane preocuparea Moscovei faţă de escaladarea tensiunilor în nordul Afganistanului şi că Rusia nu doreşte ca luptele să se extindă şi în alte ţări.

MAE rus mai afirmă că a primit asigurări din partea talibanilor că aceştia nu vor încălca frontierele altor state din regiune, şi că talibanii au garantat securitatea misiunilor diplomatice din Afganistan.

Potrivit comunicatului, talibanii au declarat că vor o reglementare paşnică în Afganistan şi au promis că vor respecta drepturile omului, inclusiv ale femeilor, ”în interiorul cadrului normelor islamice şi tradiţiilor afgane”.

De asemenea, talibanii au mai promis să lupte împotriva ameninţării reprezentate de gruparea Stat Islamic în Afganistan, precum şi împotriva producţiei de droguri.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel